Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ma Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből.

Az Index azt írja, a lap két munkatársa 2016 április 25-én, egy hétfői ülésnapon arról kérdezte a Parlamentben a kormánypárti képviselőket, hogy mi a véleményük a friss botrányról: "a jegybank alapítványai közpénzmilliárdokat osztogattak a haveri körnek".

Pontosan ugyanezt tették a hvg.hu, a nol.hu és a 24.hu újságírói is, akik szintén az ügy panaszosai.

Másnap az Index és a többi lap főszerkesztője levelet kapott az Országgyűlés sajtófőnökétől:

az újságírókat Kövér László határozatlan időre kitiltotta a parlament épületéből és a képviselői irodaházból, mert olyan helyiségekben is forgattak (a Déli Társalgóban és a Kupolateremben), ahol nem szabad, és ezzel megsértették a házelnök 2013-as rendelkezését a parlamenti tudósítások rendjéről.

Az újságírók utóbb hiába kérvényezték, hogy júniusban tudósíthassanak az Alaptörvény 6. módosításának vitájáról, nem kaptak választ, és csak az őszi ülésszak kezdetekor, 2016. szeptember 12-én léphettek be megint a Parlamentbe.

Hazai jogorvoslati lehetőség híján a hat újságíró a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével a strasbourgi EJEB-hez fordult. Beadványában a TASZ kifejtette, hogy 

A panaszosok 2016. április 26. és szeptember 12. között nem kaptak lehetőséget arra, hogy belépjenek az Országgyűlés Hivatalának épületeibe. Nem volt lehetőségük tudósítani az ülésnapokon az épületből, és elestek attól is, hogy a parlamenti ülésnap miatt egy helyre összegyűlő képviselőket kérdezzék meg a fontos közéleti kérdésekről. Ezt a jogukat a jogbiztonság kellékeit nélkülöző, az önkényes jogalkalmazásnak megágyazó szabályozásra alapított egyedi döntés okozta. Ennek eredményeként sérült az Egyezmény 10. cikkében garantált szólásszabadsághoz való joguk, azon belül is az a joguk, hogy a sajtó képviselőjeként közéleti eseményekről információt közvetítsenek a társadalom felé.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
ez a mocskos köteles ganyé nem csak az ujságírókat sértette meg hanem az egész nemzetet!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
miért kiét nem?
Egyébként javaslom, hogy a hozzá hasonló kemény ítélet kapjon! Még a déd-unokái is fizethetnek!!! =))
tudode
Nem nagy ügy!
.
Hálószoba titokká váltak a kormányülések is!!!
.
---- A jövőben semmit nem tudunk majd a kormányülésekről
.
magyarnarancs.hu/kozlemeny/a-jovoben-kevesebbet-tudhatunk-majd-a-kormanyulesekrol-112217
.
Ahhoz képest, hogy
.
"""" Magyarországon a kormányüléseken elhangzottak dokumentálását 1848 áprilisában a Batthyány-kormány, az első felelős minisztérium rendelte el. """
.
Ehelyett ami vannak, orrba, szájba százmilliárd közpénzért kommunikációs hetyempittyek:
.
www.google.com/search?q=kommunik%C3%A1ci%C3%B3%C3%A9rt+felel%C5%91s+%C3%A1llamtitk%C3%A1r&oq=kommunik%C3%A1ci%C3%B3%C3%A9rt+&aqs=chrome.1.69i57j0.7622j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
!!!
RonaGyuri
Egy kérdés egy EJEB ítélet apropójából

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ma Strasbourgban egyhangú döntéssel kimondta, hogy az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát

Javaslom; hogy a tőle megszokott világtól elrugaszkodott büntit kapjon.
Pl. „Kétmillió forintot kell fizetnie Hadházy Ákosnak, miután az országgyűlés elnöke, Kövér László megbüntette hétfői akciója miatt”!
Nos a hazai törvények szerint a fizetés 1/3 –nál nagyobb bünti csak bírói úron és tartásdíj esetén érvényesíthető, max 50%!!!
Nos hasonlóan kemény ítélet – főleg mert visszaesőként tette – neki is kijár! Remélhetőleg még a déd-unokái is fizetni fognak! =))
vitriol
...és erre az ítéletre 5 évet kellett várni?!
kissé felnőttem
de eljőtt az öt év és? de hányszor toporzékolt a bajuszos ha kellett, ha nem: igaz ez csak kettő, örökösen kötötte az ebet.pedig közpénzről és a nép tájékoztatásáról szólt volna.neki jóbb ha mi semmit nem látunk hallunk, ez is egy módszer.
kereső
És???Ettől változik valami? Ugye, hogy nem.Sőőőőőőőt! Azót kövér már milliókat sértett meg .
peterkelemen
És elfogja ismerni Kövér, hogy durván megsértette a jogaikat? Nem fogja. Ezeknek az ítéleteknek semmiféle visszatartó ereje nincsen. Az uniónak egyetlen dolga lenne: be kellene fagyasztani az összes uniós hitelt. Amíg az Unió tovább pénzeli Orbán diktatúráját úgy maga az Unió is teljesen hiteltelen.
dr. prédikátor
@LindaRS75: oszt a jánykák jój tudnak szopni , nyalni!!!
SystemError
A gyilok miatt is hamarosan jelentkezni fognak...
dr. prédikátor
ez a mocskos köteles ganyé nem csak az ujságírókat sértette meg hanem az egész nemzetet!!!
Rockxy
földszakadás, égindulás, eldugult valakinek a homokozója és a kislabdálya begurult a kertbe és most a szomszéd harapóskutyálya őrzi, horibili diktusz.
Jozefina
Egy normális házelnök ilyen esetben lemondana!!!
vitriol
Ebben az esetben hogyan fogja kárpótolni kövér az érintett újságírókat saját zsebpénzéből?
luiz
@Jozefina: Vagy ha nem, akkor lelógatják egy felüljáróról (normális országban)
Clavigo
@vitriol: Majd összedobjuk ezt is ennek a Furkónak...mint a lakásfelújítására !! a 2.5 mrd.- ot.
Eladott Ország
Kövér László portás, aki valamiért erkölcsi világítótoronynak hiszi magát. A hataloméhség a fidesz vezérmotívuma akár csoportosan, akár egyenként nézzük a fiúkat. Ebben a kategóriában listavezető Kövér László a büdösbunkó stílusával, az ellenzéki képviselőkkel és az újságírókkal szemben tanúsított arrogáns pofátlanságával, a saját kis magánhadseregével, a megfellebezhetetlen parancsolgatási kényszerével és az artikulálatlan hörgésével, amint valaki ellent mer mondani őfelségének. Összefoglalom. Van egy Kövér László nevű ember, aki soha nem tudott és soha nem is fog tudni kivergődni a lánctalpas tahóság öröklött sötétségéből, de úgy kellene tennie, mintha államférfi lenne. Ez annyira megy neki, mint elefántnak a piruett. Ezért – vagy másért – végtelenül megkeseredett és gyűlölködő, ráadásul egy velejéig korrupt és teljesen szélsőjobboldali pártot kell képviselnie úgy, hogy lényegében nincs mentség a kormány viselkedésére, egyedül a mutogatás marad a másikra, hogy az is lopott. Ez azért nem igazán szilárd erkölcsi alap semmire.
Gyütt Mönt
Mint Varga Judit állította, Kövér László régimódi úriember. Ezek szerint a régimódi úriemberek törvény felett állnak, saját kényük-kedvük szerint alkotnak törvényeket. Na most ellentmondásba kerültem: de hiszen akkor ő LIBERÁLIS!!
Zsopiale
Semmiség ahhoz képest, hogy EGY NEMZET ALAPJOGAIT SÉRTI ÉS TAPOSSA SÁRBAN Ő ÉS MAFFIÁJA, mivel egy politikusnak KÖTELESSÉGE A RÉSZLETES ALAPOS ŐSZINTE TÁJÉKOZTATÁS, ez a feladata, erre esküdött fel, ezért tartjuk és fizetjük, hogy intézze a hazánk ügyeit és erről tájékoztasson. Az újságírók kitiltásával és a média szétverésével, a magyar népet tiltotta ki és a magyar népet zárta ki a tájékoztatásból ez a náci hazaáruló rablógyilkos NER-SSevik maffia patkányfalka... Hogy a nép tűri, egy dolog, mert erőszakkal fenyegetik (TEK stb), de hogy az EU/EP tűri, az az, ami az igazán nagy bűncselekmény...!!!
ómió
Mert, ugye, még, ha "haladó" módon a szemüket löveti ki...! Na, de így...?
namihami
Ha a Kövérnek minden egyes marhasága után a sz@rba verik az orrát, akkor még 2040-ben is olyan lesz az orra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.