Szerinte bocsánatot kell kérniük azoknak, akik kifogásolták a rendelkezést.

Kovács Zoltán szerint emberéletek ezreit mentette meg a kormánynak teljhatalmat adó törvény

Az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Magyarország érdekeit szolgálta, sok magyar éppen ennek a törvénynek köszönhetően van életben ma is – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Euronews oldalán megjelent cikkében, amelyben úgy véli: itt lenne az ideje a jogszabállyal kapcsolatos kritikák miatti bocsánatkérésnek.

Az államtitkár cikkében leszögezi: kedden Magyarország kormánya – Orbán Viktor miniszterelnök korábbi ígéretének megfelelően – benyújtja törvényjavaslatát a parlamentnek, amelyben visszaadná a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet következtében korábban kapott rendkívüli felhatalmazását.

Kovács Zoltán felidézi: az országgyűlés által március 30-án elfogadott koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatti nemzetközi kritika „gyorsan érkezett és igen heves volt”. Az államtitkár úgy értékelt: a legtöbb ilyen kritika „erősen félreinformált”, gyakran „egyszerűen hamis”,és mindegyikük „szégyenletesen elfogult”, volt, világosan megkülönböztetve Magyarországot annak ellenére, hogy más EU-tagállamokban az ezekhez hasonló intézkedések olykor sokkal tovább merészkedtek el.

„Megkongatták a vészharangot Orbán Viktor miniszterelnök állítólagos 'abszolút hatalomszerzése' miatt, amiatt, hogy a kormány felhasználja a járványt a parlament feloszlatásához, hogy határozatlan időre elhalasztja a választásokat, és hogy börtönbüntetéssel fenyegeti az újságírókat. Volt, aki egy teljes körű rendőrállamnak nevezte az országot Európa szívében, és volt, aki utalásokat tett Hitlerre és a hitleri rendszerre” – fogalmaz cikkében Kovács Zoltán.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kritikákkal ellentétben, a törvény nem ruházta fel a kormányt „korlátlan hatalommal”, és nem oszlatta fel vagy függesztette fel a parlament működését, továbbá teljes mértékben összhangban volt az alaptörvény rendelkezéseivel, amelyek megkövetelik a törvény hatályának megszűnését a veszélyhelyzet okának megszűntével. Sőt – folytatta –, a törvény még tovább is ment azzal, hogy a parlament kezébe adta a veszélyhelyzet megszüntetésének jogát.

„Mára az idő és az eredmények bizonyították, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény az ország érdekeit szolgálta azzal, hogy felhatalmazta a kormányt a gyors cselekvésre, a határok korai lezárására, a kijárási korlátozások bevezetésére, a karantén kiszabására, lelassítva ezzel a járvány terjedését és biztosította, hogy az egészségügyi ellátó rendszerünk rendelkezzen mindazzal a szükséges gyógyszerekkel és védőfelszereléssel, amelyek az ellátásra szorulók kezeléséhez szükséges” – írta az államtitkár, hozzátéve: a miniszterelnök nyilatkozata szerint a védekezés több ezer idős ember életét mentette meg a gyors döntéseknek köszönhetően.

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet arra is: a Johns Hopkins Egyetem Koronavírus Kutatóközpontjának statisztikái szerint Magyarországon 100 000 lakosra 38,73 igazolt COVID-19 fertőzött jut, ami az egyik legalacsonyabb arány Európában, különösen azokhoz a nyugat-európai országokhoz hasonlítva, ahol ezek a számok elérik a több százas nagyságrendet.

„Orbán Viktor miniszterelnök az elején megígérte, hogy a kivételes felhatalmazás addig marad érvényben, amíg az a népesség védelme és a koronavírus terjedésének lelassításának érdekében szükséges. Amint a veszély elmúlik, a kormány a felhatalmazást visszaadja. Ezzel a keddi lépéssel a miniszterelnök állta a szavát” – szögezi le cikkében Kovács Zoltán. Hozzáteszi: a kritikus hangok a demokrácia végét vélték elérkezettnek látni ebben a jogszabályban, ezzel ellentétben, sok magyar éppen ennek a törvénynek köszönhetően van életben ma is.

„Az akkor hangos kritikáknak üzenném, hogy most lenne itt az ideje a bocsánatkérésnek, de ahhoz persze, szükség lenne némi alázatra és jóakaratra is, így – gyanítom – nem fog érkezni egy sem” – zárja cikkét a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Forrás: Blikk

Kép: MTI/kormany.hu

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsopiale
10 év alatt hány embert mészárolt le a szarbángeci maffia az ország lepusztításával, az egészségügy és sok egyéb rendszer letarolásával, kivéreztetésével? Válaszolok is. EGYMILLIÓ MAGYAR HALT MEG!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@SystemError: Dobrev Klárának kihívói is lesznek? :)
Rokonszenves hölgy, hogy-hogy nem hallunk róla a Momentum kapcsán?

A rap zenéhez még korán van, később meghallgatom.

Éppen tegnap filózgattam azon, hogy a mi korosztályunknak - lévén, nagyon megosztottak vagyunk, ráadásul jó részünk annyira közömbös vagy visszahúzódó, hogy társadalmi aktivitásukra nem számíthat az ellenzék - talán teljesen át kellene adnunk a terepet a fiataloknak, és csak támogatólag venni részt a közélet alakításában. Nyilván a mi generációnk is hozzá tudja tenni a maga értékeit , már, ha van, de, hagyni kell a fiatalokat érvényesülni, és csak óvóan, szülőként, nagyszülőként figyelni a harcaikat.
Olyan jól megfogalmazta Edina az ellenzék szerencsétlenkedését - pl., igen, azzal kezdhetnék, hogy lemondásra szólítják fel Orbánt, ami mögé lehetne csatlakozni -, hogy csak erősödnek a kételyeim: a DK-n és a Momentumon kívül van-e számottevő ellenzék Magyarországon. Sokszor még bennük is kételkedem. Annyira messze vagyunk még az erős társadalmi kontroll kialakulásától, hogy ...no, nem rontom tovább a saját kedvemet, visszatérek ahhoz az ideámhoz, hogy a fiatalok képesek lesznek egy, a mostaninál élhetőbb, egészségesebb országot teremteni.
Nyírfa
@Nessy: Hát, ez az. Ebbe most inkább nem gondolok bele. Amiket tegnap olvastam, amúgy is eléggé lehervasztottak, össze kell kapnom magam, hogy ne lássam sötétebben a jövőnket, mint amilyen lehet.
Nessy
@Nyírfa: Mikor tegnap két a két elmaradt és a harmadiknál is két plusz után szembesültem vele, hogy mennyit romlott a látásom, hát nem éppen hála imát rebegtem a felvétel láttán. A bejutás meg külön történet volt a Jánosba! Az Isten "áldja" az ötletgazda parancsnokot!
Úgy, hogy én bizony "sötétebben" látom a jövőt! :-(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.