A Kossuth rádióban beszélt a pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésről.

- A jövő évi költségvetés egyik fő pillére a háromezer milliárd forintos egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap, amely forrást nyújt a fő egészségügyi kiadások biztonságos finanszírozására is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerda reggel.

Varga: a 2021-es büdzsé fő pillére a 3000 milliárdos egészségbiztosítási és járványellenes alap

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A telefoninterjúban Varga Mihály kiemelte: a gazdaságvédelem költségvetése a 2021-es, ami a járványügyi készültség fenntartása mellett biztosítja a gyermeket nevelő családok támogatását, a nyugdíjasok védelmét, a biztonság megőrzését.

Nagy bizonytalanságot jelent a járványügyi helyzet változása – mondta, hozzátéve: ebben a helyzetben olyan dokumentumot tudtak tervezni, amelyben szinte minden terület több forrásból gazdálkodhat, mint idén.

Közölte, hogy az egészségbiztosítási és járványügyi alap tartalmazza azokat a tételeket, amelyek részben a járványügyi készültség fenntartásához szükségesek, másrészt, az alapból az egészségügyi ellátórendszerben elő lehet készíteni és el lehet indítani olyan változásokat, amelyek az egészségügyet hatékonyabbá tudják tenni.

A 2021-es büdzsé másik fő pillére a 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alap, amely a munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez gyűjti össze a forrásokat. Ez fedezetet nyújt a beruházások támogatására, közútfejlesztésre, karbantartásra, vagy az innovációs támogatásokra.

Tartalmazza még a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kiadásait, munkaügyi-foglalkoztatási programokra – közölte.

Varga Mihály elmondta, hogy igyekeztek minél nagyobb tartalékkal megtervezni a 2021-es költségvetést.

Abban 270 milliárd forint a központi tartalék. Ezen belül a rendkívüli kormányzati intézkedésekre 120 milliárd forint jut, a gazdaságvédelmi programok központi tartaléka szintén 120 milliárd forint, a járvány elleni védekezés központi tartaléka további 30 milliárd forint – sorolta.

A két fő alap felhasználása rugalmas, a járvány miatti váratlan helyzetben biztonsággal rendelkezésre áll a megfelelő fedezet a helyzet kezelésére – húzta alá Varga Mihály.

A kockázatok hosszú és rövid távú csökkentéséhez a fegyelmezettséget fenn kell tartani, ami az elmúlt években jellemezte a magyar államháztartás gazdálkodását – fogalmazott a pénzügyminiszter. 2021-re 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, az államadósság pedig a GDP 69,3 százalékára csökken.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Baromarcúmisike kölök !!! Arra a 3000 milliárdra gondolsz, amit anno a kuszafogú " alattvalóddal "
együtt loptatok el a MANYUP-tól?? Szégyeld magad, amit (sajnos ) ma még szabadon megtehetsz !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Azé az orrukon is túl kellene látniuk, nem csak addig, hogy mit diktál a Nemzethy kolostor ura:
.
----- Gyanakvóbb világ jön a járvány nyomában
.
makro.444.hu/2020/05/27/gyanakvobb-vilag-jon-a-jarvany-nyomaban
Clavigo
Na vazzzze,,,asszem ezt is felírhatjuk a veszteség - rovatba..
ómió
"Haladó", Böszme-típusú nyakig eladósodás, IMF hitel nélkül? Akkor ez maga az efftársi abcúg!
kereső
Annyira leegyszerűsitették a költségvetési "sorokat", hogy gyakorlatilag átláthatatlanná vált- mire, és mennyit szándékozik költeni a kormány.
Béla333
Már megint 3000 milliárd Forint.
Egyszer már elloptak ennyit, most újra erre készülnek?
SystemError
@Béla333: Figyeld meg szinte minden o1g kormány alatt bent volt a 3000 milliárdos tétel. Tudod így egyben van és letudták, a többi meg csak cukorka, ami közben jön

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.