Semjén Zsolt javaslata szerint hat hónapig különleges jogköröket kapna a kormány, ha az országos tisztifőorvos ezt javasolja.

Orbán Balázs miniszterhelyettes egy tegnap délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy június közepén megszűnik a különleges jogrend Magyarországon – várhatóan június 20-án. Egy több száz oldalas törvényjavaslatban – amit Semjén Zsolt nyújtott be éjszaka a parlamentnek – a veszélyhelyzet alatt meghozott kormányrendeletek és intézkedések hatályát vezetik át, átmeneti rendelkezések formájában.

Jön az “egészségügyi válsághelyzet”: ezt hivatalosan Müller Cecília javasolhatja.

De a kormány széles felhatalmazást kap, rendeletekkel törvényt is módosíthat, kijárási korlátozást nem rendelhet el, az operatív törzs marad

- derül ki a Semjén Zsolt által éjszaka benyújtott törvényjavaslatból, ami módosítja az egészségügyi törvényt, és száznál több oldalon, több száz paragrafussal rendezi az átmenetet.

Semjén Zsolt a különleges jogrend megszüntetéséről szóló mellett benyújtott egy törvényjavaslatot a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről is – írja a 24.hu.

A miniszterelnök-helyettes – a jogbiztonságra hivatkozva – a kormány veszélyhelyzet idején hozott rendkívüli intézkedéseivel összefüggő szabályozási átmenetet biztosítaná egy salátatörvénnyel.

A javaslat az egészségügyről szóló 1997. évi törvényt is átírná.

A jövőben az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztésére a kormány rendelettel egészségügyi válsághelyzetet rendelhetne el.

Egészségügyi válsághelyzet elrendelésének akkor van helye:

- ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet vagy egyéb járványveszély fenyeget,

- váratlanul bekövetkező esemény veszélyezteti a polgárok életét, egészségét, az egészségügyi szolgáltatók működését,

- ha bármely körülmény súlyosan és közvetlenül akadályozza egy gyógyintézethez tartozó lakosság egészségügyi ellátását.

Az országos tisztifőorvos köteles a válsághelyzet feltételeinek a fennállását folyamatosan figyelemmel kísérni, ha azok már nem állnak fenn, neki kell kezdeményeznie a miniszternél, hogy javasolja a kormánynak a rendelet hatályon kívül helyezését. A miniszter javaslatáról a kormánynak soron kívül kell tárgyalnia, és – ha az egészségügyi válsághelyzet elrendelésének a feltételei nem állnak fenn – a rendeletet hatályon kívül helyezni.

Az előterjesztés szerint az egészségügyi válsághelyzetről szóló rendelet legfeljebb hat hónapig marad hatályban, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Ez esetben be kell számolnia az Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó állandó bizottságának.

Egészségügyi válsághelyzet Magyarország egész, illetve annak meghatározott területére rendelhető el.

Egészségügyi válsághelyzetben is működne az operatív törzs, a kormány pedig rendeletben intézkedhetne.

Semjén Zsolt általános indoklása szerint egyebek mellett a jogbiztonság miatt fontos, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után az Országgyűlés törvényben szabályozza a „veszélyhelyzet idején létrejött jogviszonyokat”, biztosítsa, hogy a „szabályozási környezet változatlansága törvényben garantált legyen”.

Forrás: 24.hu, atv.hu

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ez még viccnek is rossz..."A jövőben az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztésére a kormány rendelettel egészségügyi válsághelyzetet rendelhetne el." az a nő magától még az orrát sem meri megtörölni...csak nem akar a duce szabadulni a teljhatalomtól...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@evacica: Szégyenli magát ez a szentfazék, ezért mindig éjszaka imádkozik az Istenéhez, Orbánhoz. Régen a Miklós Imréhez imádkozott
Béla333
Mindannyiunk sorsa ennek a Szeszilnek a kezében van...
A nyunyóka rúgja meg...
kokopelli
Valakire hivatkozni kell minden beß@ri politikusnsk! Kiállni és megnevezni a miértet nem tartozik
a Fidesz erkölcstárába!!...érdekes,hogy az aranyos görényeknek sem!
csipetke
Hápersze.Eztán,ha orbánnak,vagy lőrincnek,esetleg a töklámpás vejkónak fáj a foga valamire,egy gyáracskára,vagy bármi egyébre,amit el lehet venni,elég szólni Cecilnek,hogy járvány van.
solidedge
Már most borítékolható hogy a választás előtt gyakorolni fogják a jogkört.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.