Komoly változások jönnek a menetrendben.

Fontos bejelentést tett a MÁV: így változik hamarosan a vasúti közlekedés

A közösségi közlekedési hálózaton a járványhelyzet jelentősen visszavetette az utasforgalmat, ezért 2020. június 6-tól több vasútvonalon ideiglenes járványügyi menetrend lép életbe, a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. A változások a vonaton utazók nagyjából 4 százalékát érintik.

A járványhelyzettel kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedések következtében a MÁV-START belföldi utasforgalma 2020. március 15. és május 15. között körülbelül 70 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakának teljesítményétől, a nemzetközi forgalom pedig minimálisra csökkent. Egyelőre bizonytalan, hogy mikorra közelíti meg az utasszám a koronavírus-járvány előtti időszakban mért adatokat.

A korlátozások fokozatos feloldása, a védekezés új szakasza lehetővé teszi a vonat- és buszközlekedés újjászervezését. Az ideiglenes járványügyi menetrendek kialakítása során figyelembe veszik az utazóközönség változó igényeit: az országos fővonalakon a vasút biztosít gyorsabb és versenyképesebb eljutást, ehhez igazodva az autóbusz-hálózat térségi ráhordó szerepe növekszik. A vasúti fővonalakon elvégzett vagy jelenleg is zajló, több mint ezermilliárd forintos fejlesztéseknek köszönhetően a párhuzamosan futó távolsági buszjáratok pedig több viszonylaton csökkenthetők, megszüntethetők.

Június 6-tól egyes vonalszakaszokon a járatok egy része helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat, bizonyos viszonylatokon pedig a párhuzamos utakon közlekedő helyközi buszjáratokkal lehet majd utazni. Az utasok kiszolgálását az autóbuszok a korábbival megegyező vagy jobb színvonalon biztosítják. Az előírt védőtávolság a buszokon is betartható, hiszen a viszonylatokon közlekedő vonatok átlagos utasforgalma nem éri el a 10 főt, 11 vonal esetében pedig legfeljebb 2 fő. A regionális közlekedésben alkalmazott ideiglenes járványügyi menetrend az összes vasúti utas 4 százalékát érinti.

A vasúttársaság folyamatosan figyelemmel kíséri a pótlóbuszok és a párhuzamos útvonalakon közlekedő helyközi buszjáratok utasforgalmát, szükség esetén a megrendelővel közösen felülvizsgálja a menetrendet, és rugalmasan alakítja a biztosított kapacitásokat.

Az ideiglenes járványügyi menetrendek bevezetése lehetőséget teremt arra, hogy a felszabaduló vasúti jármű és állományi kapacitásokat a MÁV a fővonali közlekedésre csoportosítsa át. A regionális közösségi közlekedés egységes menetrendjének kialakítása mellett a későbbiekben bevezethető az egységes és átjárható jegyértékesítési rendszer is.

A járványügyi menetrendi változásokkal érintett vasútvonalak:

Június 6-tól naponta egy vonatpár közlekedik, a többi járat helyett pótlóbuszok járnak a következő szakaszokon:

Nagyatád–Somogyszob (38-as vasútvonal)

Villány–Mohács (66-os vasútvonal)

Balassagyarmat–Ipolytarnóc (78-as vasútvonal)

Vámosgyörk–Gyöngyös (85-ös vasútvonal)

Nyékládháza–Tiszaújváros (89-es vasútvonal)

Kál-Kápolna–Kisújszállás (102-es vasútvonal)

Fehérgyarmat–Zajta (113-as vasútvonal)

Naponta egy vonatpár közlekedik június 6-tól, a többi vonat utasai a vasúttal párhuzamos útvonalon közlekedő helyközi buszjáratokkal utazhatnak:

Komárom–Esztergom (4-es vasútvonal)

Székesfehérvár–Komárom (5-ös vasútvonal)

Székesfehérvár–Sárbogárd (45-ös vasútvonal)

Godisa–Komló (47-es vasútvonal)

Abaújszántó–Hidasnémeti (98-as vasútvonal)

Karcag–Tiszafüred (103-as vasútvonal)

Nyíregyháza-Nyírbátor (113-as vasútvonal)

Mátészalka–Csenger (114-es vasútvonal)

Mezőhegyes–Újszeged (121-es vasútvonal)

Mezőhegyes–Battonya (125-ös vasútvonal)

Szentes–Orosháza (147-es vasútvonal)

Naponta két vonatpár közlekedik, a többi járat helyett pótlóbuszok járnak a következő szakaszokon június 6-tól:

Gyékényes–Barcs (60-as vasútvonal)

Mátészalka–Záhony (111-es vasútvonal)

Nyíregyháza–Vásárosnamény (116-os vasútvonal)

Szarvas–Mezőhegyes (125-ös vasútvonal)

Szeghalom–Gyoma (127-es vasútvonal)

Szeghalom–Püspökladány (128-as vasútvonal)

Kötegyán–Szeghalom (128-as vasútvonal)

Szentes–Hódmezővásárhely (130-as vasútvonal)

Lakitelek–Szolnok (145-ös vasútvonal)

Kiskunfélegyháza–Szentes (147-es vasútvonal)

Szombathely–Nagykanizsa között három vonatpár esetében másik szerelvénybe kell átszállni Zalaszentiván állomáson (17-es vasútvonal).

Zalaegerszeg–Bajánsenye között valamennyi személyvonat helyett pótlóbuszok közlekednek (25-ös vasútvonal).

A Kisbárapáti–Tab–Siófok szakaszon egyes vonatok rövidebb útvonalon közlekednek, több járat helyett pótlóbuszok indulnak (35-ös vasútvonal).

Dunaújváros–Rétszilas–Simontornya/Cece között naponta három vonatpár közlekedik, két vonatpár utasait Dunaújváros–Cece–Simontornya között viszik pótlóbuszok (43-as vasútvonal).

Nagyoroszi és Balassagyarmat között négy vonatpár marad, a többi vonat utasainak pótlóbuszon utazhatnak ezen a szakaszon (75-ös vasútvonal).

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vonalon négy vonat helyett jár pótlóbusz Újszász és Jászapáti között (86-os vasútvonal).

A Debrecen–Tiszalök vonalon négy vonatpár jár naponta, pénteken és szombaton további egy, vasárnap további két vonattal kiegészülve. A többi vonat helyett pótlóbusz közlekedik (109-es vasútvonal).

Lakitelekről–Kunszentmártonba napi egy, ellenkező irányba napi két vonat közlekedik. A vasútvonal Lakitelek–Kiskunfélegyháza szakaszán Lakitelek irányába napi két vonat, Kiskunfélegyháza felé napi három vonat, a szakaszon a többi vonat helyett pótlóbusz közlekedik (146-os vasútvonal).

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Járványhelyzet? Budapesten a járvány miatt sűríteniük kellett a járatokat, mondván, ne legyen sok ember egy légtérben. Vidéken, a járvány utáni időkben, a járványra hivatkozva ritkítaniuk kell.

Talán évekig akármilyen megszorítást vagy buta intézkedést akarnak bevezetni, lehet hivatkozni a járványra.
CsipkeRózsa
Járványhelyzet? Budapesten a járvány miatt sűríteniük kellett a járatokat, mondván, ne legyen sok ember egy légtérben. Vidéken, a járvány utáni időkben, a járványra hivatkozva ritkítaniuk kell.

Talán évekig akármilyen megszorítást vagy buta intézkedést akarnak bevezetni, lehet hivatkozni a járványra.
ElizabethVU77
Ма este szabаd vagуоk. Inni akar, каttintsоn а linkrе, hоgy mеgtalálja а ргоfilоmаt és а telеfоnszámоt - http://ki​​s​sia​​.cl​ub...
justhpeter
Tessék mondani, a fejekben lévő "járványra" is vonatkoznak a korlátozások ? A kormány annak hatására mennyivel fogja csökkenteni a "munkaidejét" ? Nyilván mi annyival jobban fogunk élni.
SarahLZ91
A helyi anyukáknаk anonim szехre vаn szüкségüк!
Csak üzenet, és кéгje meg, hogу baszd meg!
---
http://k­­i­s­s­­t­o­k­.­­c­o­­...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. July 4., 11:49
Singh Viki elmondta, mikor jöhet a baba
Itthon - 2020. July 4., 11:44
Kisteherautóban hagyta a kutyáját egy férfi
Szórakozás - 2020. July 4., 09:55
Visszatér Kulka János