Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy 2020 első negyedévi felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga.

A K&H ifjúsági indexének idei első negyedéves adatai szerint

a fiatalok 55 százaléka rendelkezik megtakarítással, ez a két évvel ezelőtti 41 százalékos mutatóhoz képest jelentős növekedés.

A megkérdezettek 30 százalékára jellemző a legtudatosabb megtakarítás, amikor a hónap elején félretesznek egy előre meghatározott összeget, és csak 17 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy jelenleg egyáltalán nem tud félretenni semmit havi jövedelméből.

Átlagosan 404 ezer forint megtakarításuk van a fiataloknak

A felmérés szerint

a fiatalok megtakarításainak átlagos 404 ezer forintos összege a 2019-es adatokhoz képest enyhe visszaesést mutat, de így sem nevezhető csekélynek.

Hozzátették: ez az összeg csak a megkérdezettek 55 százalékának átlagát jelenti. A maradék 45 százalék semmilyen megtakarítással nem rendelkezik – emelték ki. Kiderült az is, hogy a fiataloknak csupán 31 százaléka képes fél évnél tovább fenntartani magát megtakarításaiból, 34 százalékuk pedig kevesebb mint egy hónap alatt felélné összespórolt pénzét.

A megtakarító fiatalok közel fele lakáscéllal tesz félre, 22 százalékuk tanulmányaira spórol, 36 százalékuk pedig nem említett konkrét megtakarítási célt a pénzintézet felmérése szerint.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a célzott megtakarítás mindig nagyobb ösztönzőerővel hat, mintha csak alkalmanként tesznek félre az emberek, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy az idő haladtával se fognak hozzányúlni a spórolt pénzükhöz. A K&H Vigyázz, kész, pénz pénzügyi vetélkedő szervezői tizedik éve dolgoznak azon, hogy már kisiskolás kortól pénzügyi tudatosságra neveljék a fiatalokat – tették hozzá.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Úgy tűnik,ide is beleszámolták pénztáros lölő gyerekeinek a bevételét.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Úgy tűnik,ide is beleszámolták pénztáros lölő gyerekeinek a bevételét.
kokopelli
@csipetke: az átlagosl!? "A fejem a legforróbbra állított búra alatt,a lábam a 0°C-os jeges vízben,de átlagosan
érzem magam? "A statisztika olyan,mint a bikini!...csak a lényeget takarja el!" (amerikai ismert szinésznő) (;-))
ágimami
Nem unalmas már ez az "átlag" emlegetése???
Egyébként nagyon nagy örömmel töltene el, ha ez tényleg valós lenne, de csak gondoljunk bele,mennyi fiatal él otthon a szüleinél, (nem jószántából, mert NEM TUD félretenni, ha egyáltalán van bevétele!!!) sokan inkább el vannak adósodva pl. diákhitel, stb.
Az a cikk is nagyon tetszik, hogy a fiatalok felének van megtakarítása, átlagosan 404 ezer Ft.!! Ez megint hogy is jön ki??
Ja, nem kérdezem, tudom!!!DDD
Dr.Doktorovics trinitron dr.
De jó nekik, 40 év fizikai munka után még nekem sincs annyi
ágimami
@ágimami: Erre a cikkre gondoltam!
propeller.hu/itthon/3540000-fiatalok-felenek-van-megtakaritasa-atlagosan-404-ezer-forint#v2729825

"A MARADÉK 45 SZÁZALÉKNAK SEMMILYEN MEGTAKARÍTÁSA SINCS."
Vajon miből lenne???
ómió
A "mélyszegénység" biztos jele náluk!
Kapanyél
Kukkancsunk ezöknek a statisztikai fölmérésöknek mögibe! Minek is van rájuk szükség!? Netán arra kíváncsi a mögröndölő, hogy egy esetlegös nyögdíjválság esetin a kölök el tudja é tartani a kedves fődönfutóvávált szülőket? Mer ez alapján vígan...
tudode
Megérne egy misét az, hogy a takarékos fiatalok "átlagosan" 404 ezer megtakarítással rendelkeznek (kijelentő módban)!
.
Ahhoz annyit, hogy akik "lakásra" gyűjtenek,őszszakállúak lesznek mire összejön a megtakarításuk egy kutyaólra!
.
Ne nem úgy, ahogy őfélesége un. nem is lakásügyi előadóként ingyér kapott a Ferencsvárosi tanácstól ingyér lakást, amelyet kézen, közön eladott több min átszázezer ruppóért, aztán hírtelen a Svábhegyen rakott fészket!
.
Nem lehet tőle tanulni, mert ingyér lakás nuku, élet végéig tartó kölcsön ellenében yes:.

----- FÉSZEKRAKÁS ORBÁN MÓDRA
.
www.hocipo.hu/content/view/128_feszekrakas_orban_modra
.
Hol van már az, hogy egy családnak egy lakása, egy nyaralója lehetett, amúgy jogosan!
Eladott Ország
A magyar háztartások megtakarítása:
pctrs.network.hu/clubpicture/2/1/8/_/kusza_szem_2018041_6094.jpg
Matolcsy pedig mutassa ki, hogy a magyaroknak háztartásonként 10 millió forint megtakarítása van. Azt nem mondta, melyik családokban igaz ez. Igen lehet, hogy a nagy büszkeség a Matolcsy, a Mészáros, a Tiborcz és a hasonszőrűek cihájában lapul. Nemzethy' pénzlopók ciha projektje. Szélhámosok. Pedig szakértők megerősített véleménye szerint a magyar emberek több, mint felének nincs spórolt pénze: vagy felélik és kifizetik a rezsit, vagy még azt sem tudják. Ezért kullogunk Európa hátsó fertályában, akkora a szegénység.
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_680,h_359/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2020/01/magyar.jpg
Élelmiszerárak emelkedése Európában:
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_693,h_570/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2020/01/%C3%A1remelked%C3%A9s.jpg
Az elnök magányos kedvessége – Áder megmossa Áder János lábát Áder Jánosok előtt
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_698,h_559/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2020/01/%C3%A1der.jpg
Maria26
getmeets.com - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
Gyütt Mönt
@ágimami: szívem, ez csak a havi megtakarítás :))
Eladott Ország
@Yoda69: tegnap, 08:42; Ez egy hőszigetelt szekcionált garázskapu induló ára, árkedvezmény idején. Másik nagy kérdés, hogy ez hány év alatt jött össze?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.