Nagy Márton 18 év után hagyta ott a jegybankot.

Az MNB közleményben tudatta, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton más fontos vezetői megbízatására hivatkozva lemondott alelnöki tisztségéről.

Ugyanakkor az Index szerint

bár nem kizárt, hogy később a formálódó új bankhoz fog kerülni Nagy, egyelőre nem kapott felkérést, eddig semmilyen állással nem kínálták meg.

A lapnak több forrás is megerősítette, hogy az MNB-nél 2002 óta dolgozó közgazdász nem önszántából távozott a jegybanktól, hanem bizalomvesztés és/vagy a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium és Matolcsy György jegybankja közötti régi konfliktus csapódott le rajta.

Nem egy másik pozíció miatt távozhatott Nagy Márton

Mint emlékeztetnek: a koronavírus-járvány idején kétszer is Varga Mihály álláspontja érvényesült a miniszterelnöknél Matolcsy álláspontjával szemben. Egyrészt a 2021-es költségvetést 3 százalékos idei GDP-visszaeséssel tervezték, miközben a jegybank elnöke kitartott a 2-3 százalékos növekedés lehetősége mellett, másrészt a Pénzügyminisztérium tanácsára megemelték a hazai devizatartalékok szintjét is; az eredetileg egymilliárd eurósra tervezett idei kibocsátást a válságban 4 milliárd eurós keretösszegig emelték.

Ezek amolyan csatavesztéseknek bizonyultak az MNB részéről, és a név nélkül nyilatkozó források szerint elképzelhető, hogy ezekért Nagy Mártont tette az elnök felelőssé. Volt aki azt állította, hogy eleve volt egy vita Nagy és Matolcsy között arról, hogy kommunikálható-e továbbra is a 2-3 százalékos növekedés. Az Index azt írja, hogy rendszeresen lehettek ütközések az utóbbi időben az elnök és az alelnöke között, egyes források szerint pedig valakinek el kellett vinni a balhét azért, mert a járvány idején a miniszterelnök nem Matolcsy Györgyre, hanem Varga Mihályra hallgatott.

Nagy Márton nem lett a rendszer kegyvesztettje, nincs ellene politikai harag, csak az elnök úr bizalmából esett ki

– fogalmazott az egyik forrás. A lap megjegyzi, hogy nemcsak Nagy távozott az MNB-től, de a jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatóság vezetője is.

Cikk- és címlapkép: Kovács Tamás / MTI / MTVA

(indexhu)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
"bár nem kizárt, hogy később a formálódó új bankhoz fog kerülni Nagy, egyelőre nem kapott felkérést, eddig semmilyen állással nem kínálták meg."

Mindjárt gondoltam!!!:DDD

"Nagy Márton nem lett a rendszer kegyvesztettje, nincs ellene politikai harag, csak az elnök úr bizalmából esett ki
– fogalmazott az egyik forrás."

Hát ez épp elég, azt hiszem!!!
jesz
mielőtt bárki is könnyezne, a faszinak van annyi tartaléka, hogy akár évekig sem kellene dolgoznia..de a baráti kör nem engedi, hogy otthon zokogjon bánatában, nemsokára lesz egy príma állása.
vacsi
"hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton"
Ezt hogy kell érteni?
Maria26
getmeets.com - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
RonaGyuri
Találgatások egy óriási tévedéssel

18 év regnálás után lemondott Nagy Márton alelnök, pontosabban Matolcsy György elnök lemondásra szólította fel

Az első hírek még arról szóltak – mint a régi szép időkben - , hogy „más fontos megbízatása érdekében”, s bár egyes források még emlegetik, de egyre lanyhábban az új bank-mamut kapcsán is, de lassan már több a kétkedő.
A találgatások persze a távozás okait is érintik. Egyértelműen nem zárható ki a dolog azon része, hogy valamiféle „tiszt-áldozat”, hogy bűnbak-ság, vagy pozíció-harc van mögötte azt talán sohasem tudjuk meg.
A találgatások legtöbbje a „PM kontra MNB”, azaz a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank rivalizálásában – aminek külön pikantériát ad a Mityuka contra Eltolcsy viszony, vagy iszony??? – véli felfedezni az okokat.
Egyesek igencsak érdekesen fogalmaztak: „számos kérdésben az MNB nem tudta meggyőzni az igazáról a miniszterelnököt”!!!
Nos az tény, hogy számos kérdésben nagyon más volt az álláspontjuk, sőt megkockáztatom, ha korlátozottan is, de van igazság abban, hogy „az óvatos pénzügyminiszter, Varga Mihály és a nagyokat álmodó, örök optimista Matolcsy György jegybankelnök ” komoly konfliktusokban voltak.
Azonban az, hogy bármelyiküknek igaz lenne az igen erős túlzás! =)) Nem mintha Őfeneségét bármiről meg lehetne győzni! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.