A koronavírus-járvány elleni védekezés eddig sikeres volt, de a járványveszély nem múlt el, ezért fenn kell tartani a járványügyi készültséget – mondta a kormányszóvivő szombaton, a közösségi oldalán közzétett Kormányinfó Plusz tájékoztatón.

Kormányszóvivő: ez lesz a Sorossal kapcsolatos kérdés lényege a nemzeti konultációban

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: a kormány és a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs időben és jó intézkedéseket hozott, ennek köszönhetően Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedést és a több ezer halálesetet el tudták kerülni.

Tájékoztatása szerint az új nemzeti konzultáció – amelynek íveit a megszokott módon a postán juttatják el mindenkihez -

a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szól majd, például arról, hogy milyen intézkedések maradjanak érvényben, milyen újak legyenek, miként kezeljék a válságot

- mondta.

Hozzátette:

a Soros György-féle lejárat nélküli "örök kötvényről" is szó lesz majd benne, amellyel eladósítanák az európai országokat.

Az idősek számára biztosított vásárlási időszakról szólva azt mondta: a legveszélyeztetettebb korcsoportnak számító 65 éven felüliek továbbra is külön bánásmódot igényelnek. Reményét fejezte ki azonban, hogy a vásárlási idősávot hamarosan feloldhatják.

Megjegyezte: az önkormányzatok ezentúl is rendelkezhetnek arról, hogy a fenntartásukban levő piacokon módosítanak ezeken az időpontokon, megtartva a háromórás időtartamot. Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a kormány azon dolgozik, hogy senki se veszítse el állását. Aki mégis ilyen helyzetbe kerül, jogosult három hónapos álláskeresési járadékra, de a kormány célja, hogy mindenki munkához tudjon jutni. A munka.hu oldalon minden foglalkoztatással kapcsolatos információ elérhető a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatásoktól kezdve a beruházás-támogatásokon át az egyes képzésekig – közölte. Kitért arra is, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatásnál a kormány augusztus 31-ig meghosszabbította a pályázati időszakot. Csak ezzel a programmal

eddig már több mint 134 ezer munkahelyet sikerült megtartani

- emelte ki a kormányszóvivő.

Hozzátette: a gazdaságvédelmi akcióterv fontos eleme még a beruházások támogatása, valamint az adó- és adminisztrációcsökkentés is. Emellett az állam mint munkáltató is kínál munkalehetőséget: százezer fővel bővült a közfoglalkoztatási program, képzések indultak, valamint az állami vállalatok és a Magyar Honvédség is várja az álláskeresőket. A hiteltörlesztési moratórium – mely 2020-ban kétezer milliárd forint többletforrást hagy az embereknél – december 31-ig hatályban marad, de időközben bárki kérheti a hitelfizetés folytatását. Hozzátette: a lakosság 40 százaléka döntött úgy, hogy továbbra is törleszti hiteleit, tehát több mint fele élt a moratórium adta lehetőséggel.

Közölte azt is, hogy a babaváró támogatásnál és a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) szükséges folyamatos tb-jogviszonyhoz, a veszélyhelyzet időszaka – maximum hat hónap – beszámítható akkor is, ha ez idő alatt az igénylő nem rendelkezett munkahellyel.

Az iskolaőrség felállításáról kijelentette:

az iskolában rendnek kell lennie, és a pedagógusokat meg kell védeni az erőszaktól.

Ma a legtöbb intézményben nincs ilyen probléma, de egyes iskolákban és térségekben rendszeresek a fegyelmi problémák, fennáll a tanárokkal szembeni erőszak – verbális, akár fizikai – veszélye. Arról is beszélt: már lehet szabadtéri kulturális és sportrendezvényeket tartani az egész országban, ilyennek számít a szabadtéri színházi előadás, a szabadtéri mozi, a cirkusz, a múzeumokon kívül rendezett képzőművészeti kiállítás, irodalmi és könyves vagy éppen közgyűjtemények által szervezett rendezvény.

Kiemelte: szabadtéri rendezvénynek azok az események számítanak, amelyek négy oldalról körülhatárolt fedett épületen kívül zajlanak. A kormányszóvivő elmondta:

a kormány a gazdaságvédelmi alapból 25 milliárd forintnyi támogatást biztosít a gazdáknak, emellett egy újabb, 80 milliárd forintos mezőgazdasági csomagot hirdet meg az Agrárminisztérium a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztési és a kertészeti ágazat számára.

Szentkirályi Alexandra megerősítette, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitották határaikat egymás állampolgárai számára 48 órát meg nem haladó tartózkodás esetén. Felhívta a figyelmet, hogy a Csehországba utazó magyarok utazhatnak Szlovákián át, visszafelé azonban nem, ezért Ausztria felé kell kerülniük. Hozzátette: a magyar-szlovén határon csütörtök óta nem korlátozzák a két ország állampolgárainak határátlépését. Kiemelte: a kormány először azokkal az országokkal tervez határnyitást, melyekben a fertőzöttségi szint hasonló a magyarhoz, ezért az olaszokkal való nyitásra még várni kell.

Azt javasolta:

érdemesebb belföldi utazásokban gondolkodni a biztonság mellett azért is, mert ezzel magyar munkahelyek megőrzését is tudjuk támogatni.

Közölte: egy parlament előtt levő törvényjavaslat szerint az idősek védelmében a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig a gyógyszerek a kedvezményezett TAJ-számának megadásával és a kiváltó saját személyazonosságának igazolásával továbbra is kiadhatók. Tájékoztatott arról is, hogy várhatóan július elsejéig marad az ingyenes parkolás, és a veszélyhelyzet lejártát követően nem kell pótolniuk az elsősegély-vizsgát azoknak, akik a felmentés alatt megkapták a jogosítványukat. Hozzátette: a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint annak megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányok – beleértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességet is – a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek maradnak.

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ez a legbiztosabb jel, hogy lassan lecseng a járvány! Előkerült Bakondi et. és Soros! Jöhet a kormányzati "szentháromság"! Soros, migráns, Brüsszel!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maria26
https://getmeets.com... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
verőce21
Ha németek meg akarják menteni az olaszokat, spanyolokat..., akkor azt tegyék a saját pénzükből és ne másokéból...! Milyen jól megmentették a görögöket is...:)
Vagy emeljen tőkét az Európai Központi Bank, nem kell a Fed pénze Európának...!
Mert azért - enyhe figyelmeztetésre -, észbekapott Szlovákia is, a 30 éves ország, aki fejest ugrott az Euróba, hogy kiket akarnak megmenteni a pénzükből...
RonaGyuri
@RonaGyuri: Na kérem; hol is van az a Balkán-i állapot

Ha nem is egészen európai, de megpróbálták

Beszámolók szerint – na jó csak az újabb fejleményekről kaptunk értesüléseket -: „”Elutasította vasárnap a boszniai-hercegovinai bíróság az ügyészség letartóztatási kérését, mert nem tartja indokoltnak Fadil Novalic, a Bosnyák-Horvát Föderáció miniszterelnöke őrizetben tartását a koronavírus-járvánnyal összefüggő korrupciós ügyben. !
Na jó persze ott is kimosdatás lesz a dologból, de legalább megpróbálták! Igaz ott – ezek szerint legalább nem olyan pofátlan – nem Polteráj van!
Az ügyészség hivatali visszaélés, vesztegetés és pénzmosás miatt indított Fadil Novalicot és a két társa ellen eljárást!
Hogy mi volt a gond? 80 lélegeztetőgép beszerzése során derült ki, hogy a beszerzett gépek a koronavírussal fertőzöttek kezeléséhez nem alkalmasak!
És nálunk? Hogy is volt a Szájjártató ádáz igyekezetében a használhatóság kérdése???
RonaGyuri
@RonaGyuri: Majdnem „igaztalan vádak” és egy frappáns gondolat

A SZEKA a 10. évfordulóra Trombítálja

A szeka.blog szerzője Trombitás Alfréd „Hirtelen 10: Így lett Orbán Viktor minden kezdete, és vége” címen fejti ki véleményét. „ma már ott tartunk, hogy személyének ajnározását nem bízza a kormánypárti sajtóra, hanem saját vállát veregeti” – kezdi a mondandóját, de ez igaztalan vád a hűséges sajtóval szemben. Nyomatják ők lelkesen! Őfenesége, ahogy egykor a KB tette, csak a jelszavakat nyomatja! =))
A postnak van egy különösen pikáns gondolta: „Orbán egy olyan kötéltáncos produkcióját idézi, aki tudja, az alatta lévők közül sokan nem bánnák, ha a mélybe zuhanna, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy sokan szurkolnak neki, és ha netán mégis leszédülne, lennének olyanok, akik alá állva tompítanák a becsapódást.”!
Ami – bár a hasonlat persze csalóka, mert a kötél (az el sem bírná) sokkal inkább egy széles híd, stabil karfával és biztosító kötéllel – de az tény, hogy sokan adnák az életüket is érte! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.