A Jobbikot kedden elhagyó egri polgármester, Mirkóczki Ádám megvált korábbi alpolgármesterétől, a szocialista Mirkóczki Zitától – aki másod-unokatestvére és az MSZP városi elnöke –, majd kinevezte helyette a szintén MSZP-s, de a politikai hadszíntéren kevésbé gyakorlott Farkas Attilát – írja a Népszava. A lap úgy tudja, a korábbi alpolgármester 10 millió forintos kártérítésre perelte be az önkormányzatot a szerinte jogtalan kirúgás miatt. 

A Népszava úgy tudja, annak, hogy Mirkócki Ádám éppen kedden távozott a Jobbikból, köze van az egri ügyekhez. A polgármester a lapnak azt megerősítette, hogy a kilépésével akarta megüzenni, hogy nincs helye a pártpolitikának ott, ahol egy városért kell dolgozni, ezt pedig már függetlenként hitelesebben tudja képviselni.

Az időzítés ugyanakkor a Népszava szerint nem lehet véletlen, mert információik szerint még a héten várhatóan az ellenzéki erőkből összeállt Együtt a városért frakcióülést tart, ahol elemzik majd az alpolgármester felmentése miatt kialakult helyzetet. A lap szerint heves vita várható, sőt:

Egerben többen úgy vélik, akár időközi választáshoz is vezethet a konfliktus.

Mindezt azzal magyarázzák, hogy noha a polgármester elvileg nem borította fel az erőviszonyokat, a döntés mégis megbillentette az ellenzéki együttműködést. Főként, mert a „kirúgás” formailag nem volt rendben. Az egri önkormányzat oldalán ugyanis először az jelent meg, hogy Mirkóczki Zita lemondott az alpolgármesteri tisztségéről, később viszont azt jelezte a polgármester: adminisztratív hiba történt, nem lemondás, hanem a megbízás visszavonása szerepelt indokként. Ennek tisztázásra a volt alpolgármester az illetékes kormányhivatalhoz fordult jogorvoslatért.

Fel vagyok készülve minden eshetőségre és semmiféle pártpolitikai nyomásnak nem fogok engedni. Ugyanakkor bízom a frakció bölcsességében, s abban, hogy a többség megérti a döntésemet

– mondta a lapnak Mirkóczki, elárulva, hogy már decemberben rájött, hogy nem a megfelelő embert választotta a kulturális és szociális ügyek vitelére. Hozzátette:

nemcsak vészhelyzetben, de „békeidőben” is joga van arra, hogy az alpolgármesterek feladatköreit módosítsa és illetményét csökkentse, most egy személyben gyakorolva a közgyűlés jogköreit döntött arról, hogy visszahívja a pozíciójából az alpolgármestert.

Arról Mirkóczki Ádám és Mirkóczki Zita sem beszélt a Népszavának hogy mi vezetett a „szakításhoz”. Ugyanakkor a városban tudni vélik a lap szerint, hogy nem egy konkrét ügy vagy vita áll a háttérben, sokkal inkább az: két erős, de különböző személyiségről van szó, akik nem találták a közös hangot.

Ugyan a volt alpolgármester 10 millió forintos kártérítésre perelte be az önkormányzatot a szerinte jogtalan kirúgás miatt, a lapnak nyilatkozva már meglehetősen megengedőnek tűnt:

Az egri MSZP elnökeként és önkormányzati képviselőként évekig azért dolgoztam, hogy itt a városban hatékony ellenzéki együttműködés alakuljon ki, amely alkalmas arra, hogy legyőzze a Fideszt. Saját sikeremként is könyveltem el, hogy Egerben ez az egység az országban elsőként jött létre

– mondta Mirkóczki Zita, aki szerint a „rokoni szál”, – amit a Fidesz az egri kampányban is szívesen meglovagolt – semmilyen módon nem játszott szerepet a kinevezésében, a két család egyébként sem tartotta a kapcsolatot. A vírus és a kormány által bevezetett rendkívüli veszélyhelyzet húzta keresztül alpolgármesterei kezdeményezéseit, mondta, hozzátéve:

Ebben a helyzetben tudomásul vettem, hogy a polgármester máshová teszi a hangsúlyokat a feladatmegosztásban is, jómagam pedig a jövőben egyéni körzeti képviselőként, bizottsági elnökként és a 26 éve működtetett vállalkozásomban fogok dolgozni.

Forrás: Népszava

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ha az ember, ha nem jár liberálisok közé és jobbikos társaságba, akkor viszonylag ritkán fut össze elmebetegekkel...!
Ezért szórakoztató ez a blog itten.
Horizont
@verőce21: hűha most nagyon fasza legénynek érzed magad mi?
Eladott Ország
Az ellenzéki pártok összefogása nélkül vajon a következő választáson is ilyen sikeres leszel? Bízok a választók bölcs döntésében.
Cicamama55
A Jobbikkal soha nem szimpatizáltam, de egy két tagja-köztük Mirkóczi Ádám- szerintem korrekt politikus. Most is biztosan tudja mit és miért csinál...
Cicamama55
A Jobbikkal soha nem szimpatizáltam, de egy két tagja-köztük Mirkóczi Ádám- szerintem korrekt politikus. Most is biztosan tudja mit és miért csinál...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.