Mindenkit foglalkoztat, hogy elkerülhető-e egy második hullám – hangzott el az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Több hipotézis van jelen, ezek közül a legtöbb úgy számol, hogy a vírus köztünk marad, és elképzelhető, hogy az influenza szezonban többlet megjelenést produkál. Több forgatókönyvre készülnek, de a felkészülés most sokkal tudatosabb – közölte az operatív törzs.

Kedvező tendencia látható az idősek otthonaiban, nem nőtt a fertőzéssel érintett intézmények száma

– mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: jelenleg is 33 intézményben vannak fertőzöttek, a betegek és az ápolók gyógyulnak, utóbbiak ismét munkába tudnak állni.

A 33 otthonban élő 5991 gondozott között 899 pozitív esetet találtak, 468-an már meggyógyultak.

Azt mondta, a koronavírus-fertőzés miatt lezárt kórházi osztályok felszabadulásával folyamatosan bővül a nem koronavírusos betegek egészségügyi ellátása.

Ismertette: az elmúlt 24 órában 10 újabb esetet regisztráltak, két ember halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 1207, 414 beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Jöhet egy második hullám

Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat – mondta Müller. A kutatókat, tudósokat is ez foglalkoztatja. Több hipotézis van jelen egyszerre, a legtöbbjük szerint valószínűleg ez a vírus köztünk marad valamilyen alacsony szinten,

és elképzelhető, hogy a téli szezonban az influenzavírussal együtt egy "többletmegjelenést" fog produkálni.

Mindenképpen készülünk rá – mondta Müller.

Müller Cecília szerint folyamatosan vizsgálják a helyzetet, több forgatókönyvre fel kell készülni

- mondta el. Az első hullámmal úgy is megbirkóztunk, hogy nem volt róla tapasztalatunk, most sokkal több eszköz és lehetőség áll rendelkezésre – mondta Müller, így például a védőeszközöket már be lehetett tárazni.

A járványügyi éberséget fenn kell tartani.

Az Origo kérdésére a tisztifőorvos elmondta,

102 éves a legidősebb gyógyult beteg.

Forrás: Portfolio, Index, Origo

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.