Az Országgyűlés emlékülésén végül csak a kormánypártok hangja hallatszik majd – írta meg szerdán a Népszava.

A csütörtöki megemlékezés részeként Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet, míg a képviselők elkezdik megvitatni „A nemzetiségi önazonosság védelméről” szóló politikai nyilatkozatot. A holnapi „vitában” ugyanakkor az ellenzéki frakciók nem kaphatnak szót – teszi hozzá a Népszava. 

Múlt csütörtökön a házbizottsági ülésen jelentették be a kormánypártok, hogy a korábban valamennyi részt vevő ellenzéki párttal és képviselővel közösen elfogadott emléknyilatkozatot ők önállóan, határozati javaslatként nyújtják be a trianoni évfordulóra tervezett emlékülésre, és a napirendet úgy módosítják, hogy ennek a javaslatnak csak az előterjesztői expozéja hangozhasson el most csütörtökön, a trianoni emlékülésen

- mondta el az Indexnek  Harangozó Tamás, miután a Népszava megírta, nem kapnak szót az ellenzéki képviselők a trianoni szerződés évfordulóján tartott emlékülésen.

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint valóban lett volna esély arra, hogy az Országgyűlés politikai törésvonalaktól mentesen tartsa meg emlékülését június 4-én, a trianoni szerződés századik évfordulóján, de

a kormánypártok szemmel láthatóan tervezetten, teljesen tudatosan másként alakították az eseményeket.

A plenáris vitában ugyanis csak az előterjesztői expozékra lesz idő, az ellenzéki frakciók nem kaphatnak szót.

A nyilatkozat tartalma egyébként nem új: az eredetileg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) által elfogadott állásfoglalást ültették át az előterjesztők, Kövér László, Potápi Árpád, Pánczél Károly és Kocsis Máté fideszes, valamint Harrach Péter és Semjén Zsolt KDNP-s képviselők. A KMKF-nek – a Demokratikus Koalíciót leszámítva – az ellenzéki képviselőcsoportok is a tagjai, a nyilatkozatot pedig a bizottságban konszenzussal fogadták el. Harangozó Tamás az Indexnek azt mondta, éppen erre hivatkozva tette szóvá a házbizottság ülésén, hogy az általuk is megszavazott nyilatkozatszövegnek miért nem lehetnek előterjesztői, ha pedig nem is azok, miért nem szólhatnak hozzá a megemlékezésen.

A kormánypárti válasz az volt, hogy nem kívánnak velünk egyeztetni ebben a témában, miközben az egyik ellenzéki párt nem is tagja a KMKF-nek

– mondta el Harangozó, aki ki is vonult a házbizottsági ülésről az elhangzottak ellen tiltakozva.

A szocialista képviselő ugyanakkor nem hagyta annyiban, ezután a KMKF-konszenzusra hivatkozva még beterjesztett egy napirendi módosító indítványt annak érdekében, hogy az ellenzéki frakciók vezérszónokai is elmondhassák véleményüket, ezt azonban kedden a napirendi szavazások során elutasította a parlament.

Kövér László házelnök ugyanis kézfelemeléses szavazást rendelt el, és – Harangozó szerint valóban kaotikus helyzet alakult ki, többen megzavarodtak – végül a többség leszavazta a módosítást.

"Álságosan, adminisztratív eszközökkel, tróger stílusban próbálta úgy intézni a kormányoldal, hogy az ellenzék teljesen láthatatlan legyen ezen az évfordulón. Ennek ellenére be fogunk menni, és így, némán fogunk megemlékezni" – jelentette ki a szocialista képviselő. A történtekkel kapcsolatban szólalt fel szerdán Hiller István napirend előtt. Az Országgyűlés alelnöke azt mondta, a kormánypártok tette elfogadhatatlan,

mi, az ellenzék képviselői ugyanúgy magyar embereket képviselünk, százezrek akaratából, ahogy önök is. Ennek el nem fogadása alapvetően sértő.

A Népszava hozzáteszi,

a Fidesz frakcióban azt a tájékoztatást adták nem hivatalosan, hogy a június 4-i évfordulón csak a parlamenti vita nyitánya lesz, egy hét múlva pedig elmondhatja véleményét az ellenzék is. 

A Párbeszéd javaslatát egyébként, miszerint Budapesthez hasonlóan az egész országban legyen egyperces néma megemlékezés június 4-én, a parlament nemzeti összetartozás bizottságában támogatta a Fidesz, így az napirendre is kerülhet – csak éppen a jövő héten, mert az indítvány sürgősségi megtárgyalásához már nem járult hozzá a kormánypárt.

Forrás: Népszava, Index

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
A püffedt pávatáncos Orbán és a Fidesz csürhe kivonult a Parlamentből 1990. június 4-én, amikor az országgyűlés egyperces néma csenddel adózott a trianoni békekötés emlékének. Most meg játsszák a nagy nemzetféltőket. GUSZTUSTALAN KÖPÖNYEGFORGATÓK.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
DR Eric CARTMEN
A püffedt pávatáncos Orbán és a Fidesz csürhe kivonult a Parlamentből 1990. június 4-én, amikor az országgyűlés egyperces néma csenddel adózott a trianoni békekötés emlékének. Most meg játsszák a nagy nemzetféltőket. GUSZTUSTALAN KÖPÖNYEGFORGATÓK.
tudode
Félre bánat, félre bú!
.
A III. köztársaság 1989. október 23-án, délben lett kikiáltva, amely élt 2012. január 1-jéig, az újkori "urak" jóvoltából.
.
Csoda, hogy az ellenzék a többi hónapokon, napokon képesek egy levegőt szívni azokkal, akiknek játszótere lett az ALKOTMÁNY!
.
------ Az alkotmány nem játék FIDESZszékház A fedél nélkül bölcse
.
www.youtube.com/watch?v=hOoJYqoJS3M
.
www.youtube.com/watch?v=rr4a5JdeARs

www.youtube.com/results?search_query=az+alapt%C3%B6rv%C3%A9ny+k%C3%B6zjogilag+%C3%A9rv%C3%A9nytelen
.
És a színjáték tere az Ország Imaháza!
CsipkeRózsa
A felszólaló vezetők itt elhazudhatják megint a baloldali elméletüket, válaszolni nem lehet rá, csak egy hét múlva. Akkor már ki figyel oda?
ómió
Igaz, hogy kormánypártiak se, de hagyjuk a szabad efftársi hazudozást!
CsipkeRózsa
Az előadók kizárólag kormánypárti vezetők, akik szót kapnak bő időkeretben.
Nessy
@CsipkeRózsa: Remélem, az elején a ormánypárti frakció, és jelenlévő hazánk nagyjai szépen összetett kacsóval elimádkozzák a Magyar Hiszekegyet!
"Hiszek egy Istenben, hiszek egy Hazában,
Hiszek egy Isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában"!
Mikre nem emlékszik az ember több mint hét évtized távlatából.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.