Göntér Mária Zsuzsanna, a néhai köztársasági elnök özvegye életének 97. évében családja körében hunyt el – tájékoztatta az MTI-t szerdán a család nevében Gulyás András titkárságvezető, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Göncz Árpádné 1923. november 16-án született Győrben, Göntér Mária Zsuzsannaként. Apja Göntér Gyula, minisztériumi főtisztviselő nagyapja pedig Göntér Gábor Endre író, tanító volt. 

Göncz Árpáddal gimnazista éveik alatt ismerkedtek meg, és 1947. január 14-én házasodtak össze Budapesten. Hatvannyolc évet éltek együtt.

Egy, a gonczarpad.hu-n elérhető interjúban így emlékezett rá:

Én tizenhárom éves voltam, Árpád tizenöt. Ő a Werbőczybe járt iskolába, én az Orsolya nővérekhez, és szombatonként a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tornatermében, a tánciskolában találkoztunk. Árpád nagyon rosszul táncolt és rendszerint az édesanyám mellett ült a kispadon; őt szórakoztatta. Aztán jöttek a nehéz évek... Édesapámat a Pénzügyminisztériummal Sopronba telepítették, Árpádot pedig elvitték katonának. Onnan megszökött, és beállt egy ellenálló alakulathoz, megsebesült, majd elfogták, de a fogságba vezényelt menetből is sikerült kijutnia.

Göncz Árpádné az elsők között vett részt a hazai szociális munkások képzésében, majd hivatásszerűen is nagy energiával fordult az elesett, a sérült és a hátrányos helyzetű emberek felé, bekapcsolódott az őket segítő civil szerveződések tevékenységébe. Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt, sok éven át a kuratórium elnökeként vezette azt.

Személyesen is sokat tett az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának, gondozásuk és fejlesztésük körülményeinek jobbításáért. Jelentős szerepe volt a fogyatékosok esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében is.

Sok hazai és nemzetközi elismerés után idén márciusában a Down Alapítvány tevékenységéért Down-díjjal tüntette ki.

Az elhunytat négy gyermeke, hat unokája, kilenc dédunokája gyászolja.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Cseke Csilla

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
Ha visszatekintünk a köztársasági elnöki éveire, gyakorlatilag látható, hogy a népszerűségi listán rajt-cél győzelmet aratott - valahol a lista végén Torgyán doktort láttuk. Egyetlen komoly balfogása az volt, hogy köztársasági elnöki kegyelemben részesítette Farkas Flóriánt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Életének nagy részét a sérült és hátrányos emberek megsegítésére fordította!!! Ő igazi magyar volt!!! Szép kort megért. Sok köszönet illeti munkásságát. Részvétem a gyászló családnak!!!
Gyütt Mönt
Ha visszatekintünk a köztársasági elnöki éveire, gyakorlatilag látható, hogy a népszerűségi listán rajt-cél győzelmet aratott - valahol a lista végén Torgyán doktort láttuk. Egyetlen komoly balfogása az volt, hogy köztársasági elnöki kegyelemben részesítette Farkas Flóriánt.
legott
Naponta többször összeomlik ez az oldal. JÓ!!!
Én már nyírtam ki pár oldalt a szavak erejével. nem gondolom, hogy ezt az oldalt is nyírom ki, mert nem zárt a rendszer és rengeteg helyről írhatnak ide, de azért érdekes, hogy naponta többször összeomlik ez az oldal.
legott
Persze meg reikizhetném ezt az oldalt, de aztán őrültekét bezárhatnának.

Képzeld, te emberállat, tudok reikizni.
Megnyitották a csakrámat és beavattak.
Kurvára meg tudlak gyógyítani minden elcseszett bajodból az egész világon - igen, nem kell hogy ott legyek, csak átküldöm az energiát.
Vágod, geci?
Profi kozmikus energia áramoltató vagyok, baszd meg!

Mi örökké élő gecik, így nyomjuk.
legott
Rákos vagy, és nincs aki meggyógyítson?
Ne akarj meggyógyulni !!!
Minél hamarabb vége, annál kevesebb a fájdalom, és annál előbb kerülsz vissza az élők sorába - fájdalom nélkül.

Hagyd a picsába a szenvedős túlélés shitet, és kezd újra minél előbb.

Minden a jövőről szól !!!
Kurva jó lesz a jövő !!!
A jövő csak rád vár !!!

Halj meg most és élj örökké !!!
legott
Szarul hangzik, de ha jobban belegondolsz, ez van skacok.
Én ismerem a halál több, mint ötven árnyalatát.
Szerinted miért vágnálak át?

Élsz-halsz - kaptál egy tippet, élj vele!
Azt sem tudom ki vagy, és nem is érdekel !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.