Sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Marad az időseknek fenntartott vásárlási idősáv, azonnali hatállyal engedélyezik az autós koncerteket
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Hozzátette: Magyarország eredményesebben védekezett, mint Nyugat-Európa bármelyik állama, és ezért köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a védekezésben és azoknak is, akik betartották a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a járványügyi készültség fenntartásról és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.

Június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők kinyithatnak.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad.

Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik

- közölte.

Gulyás Gergely elmondta,

a leginkább veszélyeztetett idősek számára létrehozott védett vásárlási idősáv fennmarad.

Az idősotthonok, szociális ellátóhelyek, kórházak látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig biztosan fennmarad, utána az országos tisztifőorvos hozhat majd döntést az ügyben.

A járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik, és a országos tisztifőorvosnak továbbra is biztosítottak lesznek azon jogosultságai, amelyekkel a járvány megelőzése érdekében intézkedéseket tehet.

A miniszter a legfontosabb változásként arra mutatott rá, hogy a rendeleti törvényalkotás megszűnik a rendkívüli jogrend végével. Újra csak az Országgyűlés alkothat majd törvényeket, és a parlamentnek arról is döntenie kell, hogy a kormány által az elmúlt hónapokban meghozott rendeletek közül melyeket kívánja fenntartani – mondta.

Gulyás Gergely kitért arra is, azt remélik, hogy

"a baloldal, amely a védekezést a járvány alatt bel- és külföldön egyaránt támadta, legalább a járványügyi készültséget támogatni fogja". Ha már nem tudtuk nemzeti összefogással megkezdeni a védekezést, akkor legalább jó lenne nemzeti összefogással lezárni azt

- mondta.

A politikus közölte: a kormány a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított. Ez szükséges és arányos volt – tette hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy az egészségügy annak ellenére felkészült a tömeges megbetegedésekre, hogy pillanatnyilag nem kell ezzel számolni, hiszen sikerült a járványt megfékezni. Amit eddig sikerült beszerezni, az egy esetleges második hullánál is rendelkezésre áll majd – mutatott rá.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy

a védelmi intézkedéseket – a maszkviselést, a másfél méteres védőtávolságot – továbbra is mindenki tartsa be.

A kormány gazdasági döntéseiről szólva azt mondta, az a legfontosabb, hogy az elveszett munkahelyek helyére újakat teremtsünk, és minél több munkahelyet meg lehessen őrizni.

Továbbá az is fontos, hogy a fizetőképességet fenntartsák, ezért is döntött a kormány a hitelmoratórium meghirdetéséről az idei évre – tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte: a legfrissebb adatok szerint a lakossági ügyfelek majdnem kétharmada, több mint 65 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ez a hitelállomány 57 százalékát jelentette. A vállalati ügyfelek négyötöde élt a lehetőséggel, ez itt a hitelállomány 54 százalékát jelenti.

Ebből egyértelműen látszik, hogy a kevésbé tehetős adósoknak és a kisvállalkozóknak jelentett segítséget a hitelmoratórium – mondta a miniszter.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ez már a kibaxás magas iskolája 65-ön innen, és túl. Össze kéne má ' ugrasztani a generációkat? Igy is megy a köpködés 65-ön innen- csak nem jó felé. Ez nem "megvédés" (amikor a 10 ezres foci meccsre korlátozás nélkül mehet a 65+-os is,)hanem korlátozás!
Ja, ahogy elnéztem a képeket- nem volt sem társadalmi távolságtartás, sem maszk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Mindjárt gondoltam...az idősáv azért marad,mert már az öregek is gyűlölik...a maszkokat meg el kell adni...semmi más nem indokolja ezt a baromságot...
kereső
Ez már a kibaxás magas iskolája 65-ön innen, és túl. Össze kéne má ' ugrasztani a generációkat? Igy is megy a köpködés 65-ön innen- csak nem jó felé. Ez nem "megvédés" (amikor a 10 ezres foci meccsre korlátozás nélkül mehet a 65+-os is,)hanem korlátozás!
Ja, ahogy elnéztem a képeket- nem volt sem társadalmi távolságtartás, sem maszk.
szegfue
@kereső: Ja! Meg már templomba is lehet/vagy kötelező(?!) menni, ahova nagyrészt az idősebbek járnak...na itt is lesz "távolságtartás" a templomi padokban üléskor!
CsipkeRózsa
"A járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik, és a országos tisztifőorvosnak továbbra is biztosítottak lesznek azon jogosultságai, amelyekkel a járvány megelőzése érdekében intézkedéseket tehet."

Meddig, mindörökké, miért?
RonaGyuri
@kereső: 10ezres foci meccs??? ne már!!!
@szegfue: és akkor miért nem lesz külön mise is???
kereső
@RonaGyuri: Gyuri! " Azt irta az ujság"!!, hogy annyian vótak.És én hiszek a kormánymédiának:)), mint jó magyar.
Rockxy
ezek mirorhaggyákmáabba ezt a hüllyeségett?
ágimami
Már nem is írok semmit, (csak 1 mondatot) mert nyomdafestéket nem tűrne!!!
IDIÓTÁK, hogy fenntartják az idősávot, miért kell még jobban összeugrasztani a 2 korosztályt, így is köpködnek egymásra és az ÉG VILÁGON SEMMI ÉRTELME!!!
Nessy
@ágimami: Amikor már majdnem mindent kinyithatnak,miért kell ezt az idiotizmust fenntartani. Engem pl.12 órakor ebrudaltak ki a Rossmanntól, mert akkor már nekem már semmi keresnivalóm ott. Hasonlóképpen jártam az ismerős CBA-ba. Az eladók üdvözöltek, hogy jól vagyok, vettem két teljes kiőrlésű szendvics bucit, egy új pénztárosnő úgy kioktatott 12,10-kor. hogy meg se tudtam szólalni. Még szerencse, hogy kifizethettem. Egyébként sem bent, sem kint nem várt senki a bejövetelre. Még szerencse, hogy a buszon, meg a szakrendelőbe nincs időkorlát. Tényleg mindenki viseli az üzletekben, a buszon a maszkot. Ja, a fodrásznál levettem. A fodrászon rajta volt. Végre megszabadultam a karantén frizurámtól! :-)))
CsipkeRózsa
@Horizont: A strandok kinyithatnak, a különféle programok már működhetnek, pedig ezeken a helyeken inkább terjedhet a vírus.
colibri
E miatt a nagyon rossz döntésük miatt, ha fogna az átok, kihervadna az összes fideszes. Törzsestől, tisztifőorvosostól, orbánostól, gulyásostól, mind, mind az utolsóig. Szeretném tudni, hogy van-e egyáltalán érintett, aki egyetért ezzel a bezárással? Zárják be saját magukat hónapokra, idióták!
RonaGyuri
ehhez az értelmetlen baromsághoz eszement módon ragaszkodnak! Szerintem a cél: szívatják a nuggereket! =))
CsipkeRózsa
"Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik"

Persze, hiszen balhé volt, hogy az egyiknek engedélyezték, a másiknak nem.
justhpeter
Ó én bízom benne, hogy 2022-ben minden most 65 feletti polgár emlékezni fog erre amikor szavazni megy. Az lenne az igazi, ha maszkban menne szavazni.
emerencia
@justhpeter: Akkorra már én is annyi leszek és ígérem, hogy nem felejtek.
Sziszifusz
@Horizont: 16:11
Csak semmi pánik !
Valószínűnek tartom, hogy a konzultációs kérdések közé felveszik ezt a témát is, és miután a válaszadók többsége az időkorlát eltörlésére szavaz, akkor majd eltörlik.
Így bizonyítják a nemzeti konzultáció fontosságát.
szegfue
@RonaGyuri: 15:03 Szerintem a "külön" misét már megtartották ugy "stikában". A hivek összedobták a szentmisére a pénzt... a mi településünkön biztos!:(
szegfue
@Horizont: 16:11 Na kb. én is ezt gondolom!!!
yazo64
Fordított pszichológia kell,,, dicshimnuszt kellene zengeni hogy mennyire jó dolog az idősáv, egyből eltörölnék...
volvós
Kisköcsöggergelyke !! Igy tették eléd, te meg spermás szájjal fel is olvastad...
",,,,,Amit eddig sikerült beszerezni, az egy esetleges második hullánál is rendelkezésre áll majd – mutatott rá..." Gulyás Gergely elvtárs !!! Egy betűt nem irtak, igy más az értelme...
tudode
Az a lényeg, hogy militarizálták az országot a járvány leküzdése, vagy mi okbúl!
Mrfingusz
Idióta faszkalapok már nem tudják mi a kurva anyukat találjanak ki hogy feszültséget szítsanak !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.