A Mércének adott interjújában Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott: hamis az az állítás, amely szerint „az a magyar, akinek fáj Trianon”. 

Karácsony Gergely: Történelmi bűnt követett el a Fidesz
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely szerint egyrészt miért ne fájhatna másnak is. Azoknak, éljenek bárhol, akik gyűlölik a jogtipró önzést, és szolidárisak másokkal.

Másrészt sok rendes magyar hazafit ismerek, akiket nem érdekel már ez az egész. Tőlük azt kérem, hogy érdekeljék őket azok, akiknek fontos Trianon emléke. Így talán egy percre legalább ők is belátják: a múltat akkor érthetjük meg, ha a hozzá kapcsolódó sérelmeket, érzéseket is értjük

- fejtegette.

Mint elárulta, személyes érintettsége is van, édesanyja ugyanis a második bécsi döntéssel visszacsatolt területen született, nem sokkal azelőtt, hogy az újra Romániához került. Majd innen menekült a biztonságosabbnak tűnő anyaországba.

Karácsony úgy véli, bár évtizedeken keresztül azt hallhattuk baloldali politikusoktól, hogy lépjünk ki Trianon árnyékából, inkább az kell legyen a cél, hogy feldolgozzuk a múltat a jövő érdekében, ahhoz a baloldalnak is be kell lépnie ebbe az árnyékba. Úgy kezdődik ez, ha kimondjuk: Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, magyaroké.

Éppen ezért háborít fel, hogy akik harminc évvel ezelőtt a trianoni megemlékezéskor még kivonultak a parlamentből, azok ma fennhéjázó magyarkodással vitatják el mások jogát a Trianon-emlékezethez, és taszítanák ki a nemzetből mindazokat, akik nem értenek egyet a politikájukkal. Haragszom azért is, mert olyan Trianon emlékművet hoztak létre, amely még azokat az elszakított településeket is magyarként mutatja be, ahol egyáltalán nem éltek magyarok. Mint ahogy haragszom a megszállási emlékműért és az összes, a történelmünket meghamisító húzásukért

- utalt a Fidesz jelenlegi és közelmúltbeli politikájára.

Történelmi bűnnek tartom, hogy a Fidesz jó ideje azonosítja a maga érdekét a nemzet érdekével. Pedig nyilvánvaló, hogy demokráciában a politikai vitáknak nem lehet az a tárgya, hogy ki tartozik a nemzethez. Csak és kizárólag az, hogy mi a jó a nemzetnek

- véli Karácsony Gergely, hozzátéve: a magyar baloldal hibát követ el, ha azt gondolja, hogy neki csak a jövővel van dolga. 

A baloldal tévedése és a Fidesz gátlástalansága vezetett ahhoz, hogy a határon túli magyar közösségek egy részét a kormánypárt túszként viszi magával a belpolitikai harcmezőkre – állapította meg Budapest főpolgármestere.

(Mérce)

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rockxy
éjjena széthúzás, mega különvélemény!
üsd vágd, mer ő az apád!
tudode
El kellene kezdeni előre nézni!
.
Mert ami elmúlt nem jön vissza soha már!
.
Van akinek ez a nap GYÁSZ, érintettség címén, van akiknek magamutogatás, és olvasgatás azon a szinten, ahol már illene saját kútfőből, tiszta szívből szólni!
Gyütt Mönt
Kinek voltak az iránt kétségei, hogy a Fidesz-KDNP meglovagolja és kisajátítja ezt az alkalmat?
kissé felnőttem
Gergely hányadszor és a kisujjuk sem görbült mert nekik az Isten sem parancsol ? lásd az ellenzék hazaárulózása , kalákában (Gyöngyöspata: Kuria? nincs természetbeni megváltás )Semmiért nincs ingyen pénz ? Ja? Akkor nekem összetartozásról ne papoljon kövér a Parlamentben ? szégyen hogy még ott van
És hol tanitották neki a pártörténeti intézetben hogy a baloldal FELELŐS,hallgáttál volna látod félrebeszélsz már,
.Sem orbán mert nekik kéne éppen ez ellen fellépni. egymásnak ugrasztják a diákokat is lassan meddig még visszaérünk lassan 1944 hez? nemzet sem marad nép sem mert vagy éhen halunk vagy elmegyünk marad orbánbasi kövér pasi aztán kommunistázzák egymást reggeltől estig na max leolthatják az INTERNETEM ÉS??az állom fizetéses szócsövek meg leragadtak az emut nyocév- nél meg a gumilövedéknél hanyadjára már?
hát programozhatnák már az agyukat mai témákra nem visszamutogatni mert akkor ??
ki és miért vonult ki kollektiven a parlamentből. Senki semmi jelzővel nem illette öket. Megbékélés itt ? 100 év sem lesz erre elegendő ilyen vezetéssel ilyen szemlélettel.
bencemacska
@Pegero: És szerinted hányan emlékeznek a fidesz kivonulására, amikor Jeszenszky Géza felállt, hogy néhány mondatban méltassa a parlamentben a trianoni események következtében határon kívülre került magyarokat!
Ja, akkor még volt ALKOTMÁNYUNK, és nem számíthatott a "tajga törpe" a határon túli "álompolgárok" szavazataira !!!
peterkelemen
Ebben tökéletesen igaza van Karácsonynak. A fidesz ne akarja azonosítani magát a nemzettel, mert ez nem csak gusztustalanul álszent hanem aljas dolog. Magyar az aki annak tartja magát.
bencemacska
@Pegero: Most a következőt akarod bizonyítani:
1. A fidesz már az őskorban létezett, amikor még lesajnálta Tranon áldozatait, és te helyeselted!
2. A te memóriád 30 évre vissza már érvénytelen, tehát nem őskövület vagy, hanem...
3. Végre valamiben egyetértünk: a kormánypárt vezetői DINOSZAURUSZOK .
Tovább is folytathatnám, de nem érsz annyit, hogy rád pazaroljam az időm!
Rockxy
a fidesz bűnös náci terror szétszaggatta a zországot húszba, mer a zorbán aláírta a triatloni békepísz szerzöldését!
pedig monta néki az aponyibácsi, hogy ne firkájjon, de nem hallgatott a jószóra.
ezért aztán tyúkanyóhát, jól megbecsülje kend magamagát...
legott
Bakker, amerre én jártam, senki nem állt meg egy percre sem 16:30-kor.
Jól kicsesztek velem, még lázadni sem tudtam egy jót !!!
Pedig, de jól nézett volna ki, amikor mindenki áll, és csak én vagyok mozgásban.
Persze dudáltak volna rám, én meg pont leszartam volna.
Nem baj, majd száz év múlva újra megpróbálom...
ómió
Miért keveri a magyart az internáci "hazafiakkal" az efftárs? Így nagyobb a "butítási hányados"?
Aki Én
@Shikari: Valóban érdemtelenül kevés szó esik például a bolsevik tömeggyilkosok (elődeitek) népirtásairól, mondjuk éppen a holokauszthoz képest, melyekben több embert irtottak ki mint a holokauszt idején. Viszont Trianon esetében nem irtották az embereket millió számra, tehát nem helyes az a párhuzam.
Aki Én
@Shikari: Nem sokat értettél meg abból amit írtam. Ez persze nem lep meg :(
Aki Én
@Shikari: ...milyen önálló vagy ma is :)
Aki Én
@Shikari: orbán a Soros csicska, ő nevelkedett a pénzén. Na, meg a haverjai. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))...
Rockxy
a bünöss fidessz eggy irredenta trianongyalázó holló kausz megsemmisittő, emberirtó, tramplipárti komenista tankcsapdás ótópályaépítő!
megtiltotta a kovásznak a kelesztést a hóhányó.
csaka holleanyó megne tudja.
Sámannus
Rabló hordák fosztogatnak az országban Nyíltan hozzák az országot romboló törvényeket, túszul ejtették az egész országot.
Zsopiale
@Pegero: Ebben nem tudok segíteni neked, de itt van nekünk buzibede kurvincskánk, aki miatt csinálom ezt az egészet ugyebár, mivel őt édesapja és édesanyja vezette be már csecsemő korában a putriban a szex örömeibe, és mai napig döngölik a seggét a döngölt földön szájában a fasz... ő szívesen megteszi neked, biztos vagyok benne...
legott
"A Fidesz általában azt veti a magyar baloldal szemére, hogy az nem tiszteleg kellőképpen a tragédia előtt. Orbán ugyanakkor babusgatja a határon túli magyarokat. Ám a kormányfő szokatlan módon csendben maradt két napja, csupán Karácsony akcióját dicsérte meg.

...

Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet igazgatója úgy véli: a hatalom látnivalóan el akart kerülni minden nemzetközi feszültséget. Orbán inkább arra játszik, hogy megnyerje a szomszéd államok lakosságát és így belülről alakítsa át az uniót, semmint hogy feltépje a régi sebeket. Az irredentizmus kikerült a magyar módszerek közül, leszámítva a szélsőjobbot, de ott is csak egy csipettel van jelen, mert mint a Mi Hazánk egyik tagja elmondta: a területeket csakis háború árán lehetne visszaszerezni, az meg túl nagy ár volna.

...

A közvitákból egyébként teljesen kimarad, hogy annak idején a nemzetiségek milyen körülmények között éltek a magyar uralom alatt. Az emlékezés csak arra irányul, mekkora fájdalmat okozott a „békediktátum” a magyaroknak."
Zsopiale
Náci hazaáruló szarbángeci-cseléd anyabaszó bértroll pribék patkány KAMU BEDE fasszopó geciláda patkány náci hazaáruló aljadék hazugságai süllyednek szépen... XD
Zsopiale
Náci hazaáruló szarbángeci-cseléd anyabaszó bértroll pribék patkány KAMU BEDE fasszopó geciláda patkány náci hazaáruló aljadék hazugságai süllyednek szépen... XD
Zsopiale
Náci hazaáruló szarbángeci-cseléd anyabaszó bértroll pribék kurvincs patkány KAMU BEDE fasszopó geciláda patkány náci hazaáruló aljadék hazugságai süllyednek szépen... XD
Yoda69
Tul kene mar lepni ezen a Trianon-i doglott lovon.
Trianon a nemzetarulo hortimiklos bune. Aze akit a naci a fideSS magasztal.
Ezekutan a fideSSnek semmi jogalapja a Trianont kisajatitani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.