Elmarad a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddre tervezett ülése, mert Karácsony Gergely főpolgármester új időpont ajánlása nélkül lemondta a korábban közösen kitűzött egyeztetést – közölte a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Twitteren.

Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént és a végleges napirend megállapítása folyt, "a kormányoldalt meglepetésként érte, hogy a főpolgármester lemondja az intézményes párbeszéd lehetőségét". Ráadásul – tette hozzá – új időpontjavaslat megtétele nélkül, azaz így a városháza bizonytalan időre elhalasztja a főváros-kormány párbeszéd megtartását.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy a kormányoldal szeretett volna az egyeztetésen a városvezetéssel közösen megoldást találni a Lánchíd felújítására, megerősíteni a kormány 6 milliárd forintos elkötelezettségét a hídfelújítás támogatására és válaszokat kapni a Lánchíd állapotát, a felújítást érintő tisztázatlan kérdésekre.

"A kormány képviselői nyitottak lennének bármilyen más fővárosi javaslat napirendre tűzésére és természetesen készen álltak az önkormányzati finanszírozás szakmai és politikai kérdéseinek megtárgyalására is" – mutatott rá az államtitkár.

Fürjes Balázs hangsúlyozta: azt javasolják a főpolgármesternek, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen tartson ülést a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa és mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd aggasztó helyzetének megoldására.

Az államtitkár hozzátette: az ülésen természetesen a főpolgármester által javasolt kérdéseket is napirendre kell tűzni.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Karácsony Gergely megindokolja a Facebookon:
"Nem fogom engedni, hogy a kormány becsapja a budapestieket. Nem kérünk ebből az álságos politikából. Nem kérünk a kormány Budapest-adójából!

Közöltem Gulyás Gergely miniszterrel, hogy a jövő hétre összehívott főváros-kormány egyeztetést elhalasztjuk. Nem asszisztálunk ahhoz a hazugsághoz, mintha a kormány Budapest fejlesztésében lenne érdekelt, nem csinálunk úgy, mintha nem jelentene valóságos veszélyt a budapestiekre, hogy a kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését. Nem csilivili látványterveket kell most nézegetnünk, hanem megküzdeni ezzel a károkozással, ellenállni a budapestiek megsarcolásának.

Harminc éve először állítana elő olyan helyzetet a kormány, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot. 2021 az első év a rendszerváltás óta, ahol a központi költségvetésben a Fővárosi Önkormányzatnak juttatott működési támogatások és az előírt befizetés egyenlege negatív. Vagyis a Főváros „nettó befizetője” a központi költségvetésnek 2021-ben. A mintegy 29 milliárd forintos támogatással 36 milliárdos elvonás áll szemben. Ezt tetézi, hogy a kormány a helyi iparűzési adó decemberi feltöltési kötelezettségének eltörlésével azt a bevételt, amely tavaly még több mint 20 milliárdos forrást jelentett a fővárosnak, idén 0, azaz nulla forintra csökkenti. És akkor a kerületeket súlyos hátrányba hozó gépjármű adó zsebre vágásáról most nem is szólok. Miként arról sem, hogy a Budapesten megtermelt minden 100 forintból 97-et eddig is elvont a kormány.
Mindezt nyugodtan nevezhetjük úgy: a kormány Budapest-adót akar kivetni.
Budapest-adót, amely minden budapestitől mintegy 20 ezer forintot vonna el. Ez ellen tiltakozni kötelesség. Ezt pedig elsőként a belügyminiszter által jövő hétre összehívott önkormányzati...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Donáld Tramp
@csipetke: Bocs mégegyszer én. Akarnak Lánchidat ?! Karigeri nem meri meglépni... Emeljen adót, valamilyen formában ! De nem, jövő héten már nem ő lenne a polgi. Nem véletlenül fél az egyeztetéstől.
csipetke
@Donáld Tramp: Már így is annyi adót fizetünk,épp csak a lélegzetvételért nem csengetünk.Itt nem arról van szó,orbán egyszerűen nem bírja megemészteni az önkormányzati buktát,és most genyóskodik.Ezzel azt fogja elérni,hogy '22-ben nem ők lesznek a befutók,vagy nem lesz 2/3-uk.Már ez az utóbbi verzió se rossz.Azért az önkormányzati választásnál már megmutatkozott,hogy elegük van az embereknek az önkényuralomból.
Sámannus
A pohosék előbb kifosztják a fővárost majd "készséget" mutatnak. Köcsög hullarabló az egész bagázs!
Donáld Tramp
@csipetke: Mennyiből élsz?! Kétlem hogy 150- netto alatt + férj... én a tied feléből Baranya második legnagyobb városában, egykén. Nem sajnáltatom magam. Elfogadtam, de hogy itthoni félmillkós havi kassza mellet egy kis plusszt nem bírtok el. Na ebből lesz majd a gond. A DK-nak esélye sincs.. Mert ő a főnők, Ön is tudja...
kissé felnőttem
Igaza van Miért ti akartok Bpestnek diktálni? ez a politika? ezt kéne a munkából kiiktatni !!! ha végre akartok eredményt is Összetartózás lenne ám ez is egy nép egy cél egy érdek egy ÚT kéne bakker
ómió
A bolsevik "jövő záloga" netán az elzárkózás?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.