Négy együttműködési megállapodást, köztük a két ország közötti nukleáris együttműködésről szóló megállapodást ír alá a magyar és fehérorosz fél Orbán Viktor miniszterelnök pénteki minszki látogatása alkalmával – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a magyar közmédiának nyilatkozva.

A nap folyamán először aláírják a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást, amely a tárcavezető tájékoztatása szerint segít majd abban, hogy a felkészülő fiatal diplomaták szélesebb látókörrel rendelkezzenek, és egy másfajta megközelítést is megismerjenek a képzési programjaik során.

Aláírnak egy megállapodást a két exportügynökség között, amellyel még szélesebbre nyílnak a kereskedelem lehetőségei a két ország között. Szijjártó Péter szerint ez jól ki fogja egészíteni majd azt a 40 millió eurós hitelkeretet, amelyet az Eximbank nyit meg.

A miniszterelnöki látogatás alkalmával írják alá a két ország közötti nukleáris együttműködési megállapodást is.

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét ország kiemelt helyet biztosít a nukleáris energia számára saját energiaellátásában.

Egy, két reaktorból álló atomerőművet építenek jelenleg Fehéroroszországban, pontosan ugyanazzal a technológiával, amellyel a Paks-2 is épül, azonban a fehéroroszok időben előrébb tartanak, jóval korábban kezdték a beruházást, és az idén szeptembertől már áramot fog termelni az újonnan épült atomerőmű.

A magyar mérnökök és nukleáris szakértők számára – akik a Paks-2 erőműben fognak majd dolgozni – óriási előnyt jelent, ha egy azonos technológiával épült erőművet látnak működés közben, és ott tudnak gyakorlati tapasztatlatokat szerezni – tette hozzá.

Ezért ma aláírjuk azt a megállapodást, amelynek értelmében magyar nukleáris mérnökök és szakértők tudnak majd a már működő belorusz erőműben tapasztalatot szerezni. Emellett pedig magyar és belorusz, nukleáris energiával foglalkozó vállalatok közös vállalkozásait hozzuk létre annak érdekében, hogy a Pask 2. fejlesztésében az itt felgyűlt tapasztalatot minél jobban használni tudjuk

- fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Minszkben aláírnak egy arról szóló megállapodást is, amelynek értelmében a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalatra, a Bábolnára fogják bízni. Hároméves, 1,4 milliárd forintos együttműködési programról van szó, amelynek értelmében az ottani baromfitenyésztés és -feldolgozás modernizációjának alapját magyar technológia fogja képezni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@RonaGyuri: Nem csak a földrajzzal és a történelemmel

vannak gondok, de az igaragozással – pontosabban a személy kiválasztással – gondok vannak ártunk és qurmányunk kommunikációjában

Persze ennek számos példáját látjuk, hisz Orbán személye, a kormány, a Párt, az ország és a nemzet valahogy mindig ötletszerűen keveredik. Hic & nunc a mi derék sztahanovista külgarázdánk kinyilvánításáról van szó. Ahogy arról a párt központi napilapja számol be a „Szijjártó Péter még estére is tartogatott egy jó hírt” cím cikkében. FB bejegyzésben számol be róla, hogy az összes határátkelőhely nyitott az Ausztriával, illetve Szlovákiával közös határszakaszokon.
Pontosabban egyértelműen többes szám első személyben fogalmazott, mintha ehhez a szomszédoknak semmi köze sem lenne. Azt gondolhatnád Wazze, hogy túlreagálom, hisz arról is lehet szó, hogy a szomszédokkal közösen gondolja az első személyt. Azonban a dolog sántít, mert a lezárásokról is így ír, pedig abban még egyezetés sem volt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.