Az Országgyűlés elnöke szerint olyan gazdasági, társadalmi és szellemi változásokat kell elérni Magyarországon, hogy "soha ne lehessen többé mást, mint nemzeti politikát folytatni". Kövér László ezt pénteken mondta a Magyar Művészeti Akadémia budapesti emlékülésén.

Kövér: soha mást, csak nemzeti politikát Magyarországon!
Fotó: MTI/Kovács Attila

A házelnök Jankovics Marcell Trianon című tárlatának megnyitóján, a Pesti Vigadóban tartott eseményen kiemelte: 1990 után harminc évvel a felénél jár az ország annak a mentalitásváltásnak, amely a tanuljunk meg kicsik lenni helyett a "tanuljunk meg önmagunk lenni, és a merjünk nagyot álmodni gondolatát teszi a közösségi cselekvés vezérfonalává".

"Hálásak vagyunk Jankovics Marcellnek, hogy megrajzolta nekünk a nehezen elmondhatót, és Az ember tragédiája után megjelenítette számunkra képekben a magyar ember tragédiáját is, amelybe a korábban megjelent könyv után e kiállításon is betekintést nyerhetünk"

- mondta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László beszédében hangsúlyozta: az elmúlt száz esztendőből 55 éven keresztül nemzetellenes vagy a nemzet iránt közömbös politika gyakorolta a főhatalmat Magyarországon, csak 45 esztendő adatott eddig a nemzeti politikának, hogy kormányzati eszközökkel éljen. Hozzátette: Trianon óta nemcsak a nemzet egyharmada van kisebbségben a külhonban, hanem Magyarországon még mindig kisebbségben van a nemzeti politika is.

"A nemzet történelmi emelkedése vagy zuhanása mindig a szellemiekben kezdődik, a politikában folytatódik, és legvégül mindig egyértelműen a honvédelemben teljesedik ki, mindig fehéren vagy feketén, mindig mellébeszélés nélkül"

- szögezte le az Országgyűlés elnöke.

A politikus kitért arra, hogy a magyarság történelmében többször szenvedett elkerülhetőnek látszó, mégis tragikus következményekkel járó vereségeket – Muhi, Mohács, Majtény, Világos –, de ezen helyzetekben korábban soha nem volt olyan cselekvésképtelen állapotban, mint Trianon küszöbén, 1918 őszétől 1919 őszéig. Mint mondta, erre az időszakra teljesedett ki a magyar önvédelmi képesség szétzilálása.

"Ilyen körülmények között szakadt elődeink nyakába az első világháború, Károlyi és páholytársai elévülhetetlen haza- és nemzetárulása, utánuk pedig a bolsevik terrorbanda tobzódása"

- fogalmazott.

Kövér László azt mondta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia nemcsak tagjainak művészeti önmegvalósításához biztosít keretet, hanem arra is hivatott, hogy a 21. századi magyar szellemi önvédelem egyik bástyája legyen.

A Kossuth-díjas grafikusművész, filmrendező Jankovics Marcell Trianon című kiállítása a tavalyi székesfehérvári bemutató után most Budapesten is több száz grafika segítségével 1526-tól tekinti át a magyar történelemnek a trianoni békeszerződésig vezető eseményeit, a jelenre gyakorolt hatását.

"Mi magyarok mindig kilógtunk a sorból, most remélem, végre felfelé lógunk ki"

- mondta az eseményen Jankovics Marcell.

Vashegyi György, az MMA elnöke hangsúlyozta: a művész a karikatúra könyörtelen, görbe tükrét használja fel a kiállításon, hogy bemutasson mindent, ami a tragikus eseményekhez vezetett vagy abból fakad.

"Az elbizakodottságból kritikával, az önsajnálatból iróniával segít minket továbblépni"

- tette hozzá.

Tóth Norbert, a kiállítás kurátora azt mondta, a tárlat arról a közös hazáról szól, amelyért évezreden át vérét adta e soknyelvű nemzet, "hogy védelmezze a keresztény hitet és műveltséget".

Az egyelőre online látható tárlat július 26-ig tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Elege lesz az országnak kiheverni ezt a közjogilag érvénytelen ki tudja kiCSODÁKAT, miCSODÁKAT, akik még példaképnek sem javasolható senkinek!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Az anarcholiburnyák miliő (pl. a brüsszelita) visszanyesése nélkül az több lesz, mint nehéz!
kereső
B+ kövér elvtárs! Ez a fajta "nemzeti politika! intézte Magyarországnak az első,második világháborút, meg Trianont. Ezt akarjátok ismét?
kereső
Hogyan lehet "nemzeti" egy kormány, egy hatalom, amely meglopja nemzetét- és nem csak anyagilag, hanem erkölcsileg IS!
SystemError
Persze örökké csak lopni és hazudozni meg házmesterkedni szeretnétek. Pedig a Csillagban fogtok szopni, csak évek kérdése.
kokopelli
..csak kiheveri egyszer a házmester a semmitmondó agymenéseit!?Ezek a baromságok hirtelen jönnek nála,
vagy a klotyón,a csendes magányban felül is erős nyomásra kipattannak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.