George Floydért tartottak kegyeleti megemlékezést a budapesti Szabadság téren, majd a magyarországi romaellenes rasszizmus elleni tiltakozással folytatódott az esemény. 

Több mint ezer ember gyűlt össze a Szabadság téren az amerikai nagykövetség közelében, hogy megemlékezzenek a rasszizmus áldozataira, a rendőrök által megölt George Floyd halála miatt Amerikából indult, de már európára is átterjedt Black Lives Matter tüntetés-sorozat elemeként. A békés tüntetés résztvevői közül szinte mindenkin maszk volt. Erős volt a rendőri jelenlét, de nem avatkoztak be. A demonstrálók a tüntetés elején feltartották a Black Lives Matter-feliratú molinókat.

Az ismert reggae énekes, G Ras angolul és magyarul megtartott beszédében azt mondta,

azért gyűltünk össze, hogy a rasszizmus ellen kiálljunk. Az ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, nem is különböző politikai vezetők, hanem az az emberi természet, az a rendszer, amiben élünk, amit kiépítettünk. Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk. ... Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek, ahogy Martin Luther King mondta: senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad. Együtt kell éreznünk a tőlünk különböző emberek fájdalmával, csak a szeretet erejével tudunk változást hozni.

Beszédét hatalmas taps fogadta, aztán fiatal lányok olvastak fel angol szövegeket a békéről, majd egy afro-amerikai aktivista beszélt arról, hogy világszerte álljunk ki az igazságtalanság ellen – számolt be az Index.

A felszólalások és zenélések után a résztvevők térdre ereszkedtek, ahogy szerte a világban zajló szimpátiatüntetések során. Az akció 8 percig tartott. Az eseményről az Index készített videót:

A demonstráció vége után közleményt adott ki az amerikai nagykövet, amiben támogatásáról biztosította azokat a tüntetőket, akik megjelentek a nagykövetség előtt. Mint írta, kiállnak azon üzenet mellett, hogy a rasszizmusnak nincs helye a világban.

Három ellentüntetőt is talált a Mérce tudósítója. Ők „European lives matter” („Az európai életek számítanak”) feliratú táblával érkeztek. A rendőrök viszonylag gyorsan eltávolították őket a helyszínről.

A demonstráció ezután magyarországi romaellenes rasszizmus elleni tiltakozással folytatódott.

Mások mellett Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke szólalt fel. Both arról beszélt, hogy a szegénység és a kirekesztés következményei generációkon ível át. Felkérte a hallgatóságot, hogy a láthatatlan nehézségek jeleit lássák meg, de ne csak a tünetekkel, az okokkal is foglalkozzanak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kirekesztés példáinak bemutatása, társadalmi kihangosítása is nagyon fontos a rasszizmus elleni küzdelemben.

Forrás: Index, HVG, MérceBlikk

Címlapkép: Index/Indavideo

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kapanyél
Mé nem mönnek tüntetni egyenösen Ámerikába!? Oszt üldögélhetnének azok előtt a bótok előtt, amiket ippeg fosztogatnak a szögény gyászolók!
human
@Kapanyél: Beszédes a profilképed. Egyszerű vagy, mint egy kapanyél.
legott
Armgeddon, azért jón el a világra, met az emberek, gecik
Nem ismerk Olsent és a bandáját, nem ismerik Isebefuát, hógézust - ezért jön el a világ vége.

A kurva anyád.
Mit üzennek a emberek?
A kurva anyád!
Már érted Olsemt és bandájáz, geci?
Hogy az emberek miért gecik?

Egy állat vagyok, a hatodik nap végén lettem ember.

Eszed-iszod - nem kapsz mást!
legott
Az ezer az sok, vagy kecés?
Néha nem tudom.
ómió
A muszlim rasszizmus dicsőítése - úgy "migráncsilag" - azért, ugye, nem maradt el?
human
@Kapanyél: Tudom, de a kapanyél is ugyanaz a IQ szerintem.
Jozefina
Azért ezen is látszik a nyugat és kelet, bocs középeurópa közötti óriási különbség!!!
Müncen és Budapest kb azonos számú lakóval rendelkezik.
A rasszizmus és gyülölet ellen Münchenben 25 ezren tiltakoztak, Budpesten 1 ezren!!!
Ezért is tartunk ott ahol vagyunk!!! És ők is azért tartanak ott ahol tartanak!!! Sok-sok év mire utolérjük őket!!!
human
@Kapanyél: Népzd, kapanyél. A kommeteda szokásos sémát mutatja amit alkalmazni szoktak a szélsőjobberek. Annyit kellene megérteni, hogy a békés tüntetők nem a fosztogatókért tüntetnek, hanem a témánál maradva a faji alapú előítéletek ellen. Ha legalább egy faéknél okosabb vagy kedves kapanyél, akkor ezt megérted.
Kapanyél
@human: A kérdésemre válaszolj! Igen, vagy nem? Ha nem, Te se tedd addig, amíg én nem teszem! A véleményem változatlan!
karma1
@human: Szep dolog a szolidaritas, szep dolog, amikor egy nemes ugyert kiallunk, de ezek az emberek most OTT MINEK gyultek ossze? Ja igen, a rasszizmus, hiszen egyre tobb afro-amerikai az aldozat, akiket feher rendorok olnek meg, sokszor teljesen feleslegesen, mert nem is bunozok, csak feketek.
Ennek a tomegnek - meg kabe minimum masfel millio embernek - akkor kellett volna ilyen szepen tuntetnie, osszejonnie ugyanilyen spontan, amikor a Deak teren megolt 2 ember gyilkosat ciganyoztak le - aki nem is cigany volt, hanem egy frissen vegzett fideszes uj rendor, aki az erettsegijet "unnepelte" beb@szva ket ember megolesevel. Es azt meg a tohonya magyar rendorseg elnezte, sot, biztositotta is - mert azok sem egyszeru tuntetok voltak. Amerikaban Minneapolisban van nehany ezer ember, aki igazan melyen gyaszolja Floydot, de akik kirakatokat torogetnek, autokat rongalnak, gyujtogatnak, azoknak koze nincs a gyaszhoz, a megemlekezeshez - sokkal inkabb provokatorok es egyszeru mezei ketkezi bunozok! Tehat jobb lenne, ha a magyar tuntetok egyszer vegre mar a sajat hazuk elott soprogetnenek, es sajatmagukert lepnenek fol. Szerintem @Kapanyel is leginkabb erre utalt. Mindenki ott es azert lepjen fel, amiert igazan fel kell lepnie, de ott aztan tegye meg hezitalas nelkul. En sem rohannek a mostani lakohelyemen egy amerikaiert tuntetni, sokkal inkabb olyan dolgokert, amik itt jelentenek oriasi problemat az embereknek. Ez nem erzeketlenseg - nagyon nem vagyok rasszista, de a sajat orszagunkban legyen eloszor nagy-nagy rend, aztan johet a tobbi. Allitom, hogy a minneapolisi gyujtogatasos-fosztogatos "megemlekezok" siman bunozok, mint otthon a Deak teriek is voltak.
verőce21
"Az ellenségeink nem más politikai véleményen lévő emberek, nem is különböző politikai vezetők, hanem az az emberi természet, az a rendszer, amiben élünk, amit kiépítettünk.
Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk. ... Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek..."

Az Antifa szimpatizánsok szerint  a boltok kifosztása nem bűncselekmény, hanem “direkt akció” (direct action), aminek célja a javak újraelosztása.
Ha ez ismerősnek hangzik, az nem véletlen, a kommunizmus egyik alapelve is a javak szükségletek szerinti újraelosztása volt. 
verőce21
A cél meglehetősen világos. A liberalizmus már nem csak mentegeti a bűnözőket, hanem velük kívánja hasznos hülyékként terrorizálni a társadalmat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.