A hvg.hu cikke szerint csak szemfényvesztés az új nemzeti konzultáció, amely álkérdésekkel van tele.

A hvg.hu a korábban bejelentett témakörök alapján összeállítota, hogy nagy valószínűséggel milyen kérdések várhatóak az újabb nemzeti konzultációban. 

Soros, migránsok, már eldöntött kérdésekről utólagos véleménykérés – jön az újabb nemzeti konzultáció

A kép illusztráció, a kormány egy korábbi nemzeti konzultációját ábrázolja

Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya

Mint emlékeztettek rá, idén mindenképpen szeretett volna Orbán Viktor egy nemzeti konzultációt, még a járvány előtt, akkor a gyöngyöspatai szegregált oktatás miatt megítélt kártérítésről és a börtönkörülmények miatti kártérítésekről szólt volna a konzultáció. 

A koronavírus-járvány miatt ez háttérbe szorult, ám a mostani konzultációban már ismert a jól ismert toposzok (migránsok/menekültek, Soros György) kerültek elő, és közvetve Karácsony Gergely is feltűnik a témák között – olvasható a cikkben. Ezt onnan következtették ki, hogy ugyan a konkrét kérdések még nem ismertek, Kovács Zoltán és Dömötör Csaba három körben már ismertették a témaköröket.

Járványra hivatkozó kérdéskörök

A járványügyi készültség fenntartásáról (az esetleges második hullám miatt) szólhat az egyik kérdés, a cikk szerint ez azért felesleges, mert "a veszélyhelyzet után az átmeneti intézkedésekről szóló törvényjavaslat elfogadásával" marad az egészségügyi válsághelyzet, amely alatt hasonló szélesebb jogköröket kap a kormány.

A csődközelbe jutott cégek külföldi felvásárlása elleni védekezés is benne van a fentebbi törvényben, miniszteri engedélyhez kötik a stratégiai ágazatokban és kiemelt cégeknél a külföldi tulajdonszerzést, és ehhez a csődközelbe jutás sem kell.

A bankok és a multik védekezési költségekhez való hozzájárulása az adótörvény módosításában szerepel, a lap szerint csak Áder János köztársasági elnök aláírására várnak. A két szektorra eltérő mértékű különadózás vár, a kormány 2024-ig számol.

A munkahelyvédelmi támogatások megmaradása is várhatóan téma lesz a konzultációban, a hvg.hu ezzel kapcsolatban azt jegyzi meg, hogy kérdések híján egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely elemeket hagyná meg a kormány. Ebben a témakörben benne van a "rabszolgatörvény 2" is, amely a munkaadóknak 24 hónapra engedné kitolni a munkaidőkeretet.

"A jogvédőket (mint a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és az Amnesty International) nem nyugtatta meg, hogy a kormány a katasztrófavédelmi törvény módosításával átmenti a felhatalmazási törvény egyik legproblematikusabb szabályát, ami alapján veszélyhelyzetben ismét rendelettel kormányozhatnak anélkül, hogy az Alaptörvény átal előírt kétharmados törvény gátat szabhatna ennek"

- olvasható a cikkben.

Ingyen net

A hvg.hu szerint az klasszikusan szemfényvesztés, hogy a kormány a digitális oktatásra hivatkozásul (amelyet a tanárok raktak össze kb. egy hétvége alatt) arról kérdezi meg az embereket, hogy ingyen legyen-e az internet. Az ingyenes internet nem oldja meg azon gyerekek, családok problémáját, akik hátrányos helyzetük miatt (nincs a családban laptop, számítógép, net, villany, stb.) már eddig is kiszorultak a digitális oktatásból (szakértők szerint a hátrányos helyzetű térségekben a gyerekek 45 százalékát érintette a probléma). 

Karácsony és az idősotthonok

Az idősotthonok védelmének erősítésére is rá fog kérdezni a kormány a lap információi szerint, ez lehet Karácsony Gergely budapesti ellenzéki főpolgármester elleni hadjárat része. (A fővárosi fenntartású Pesti úti Idősek Otthonában több mint 300 bentlakó lett koronavírusos, 49-en hunytak el. A kormány és karácsony a felelősség kérdésében egymásra mutogat: a kormány szerint Karácsony kötelessége lett volna a helyzet megelőzése, Karácsony szerint hiába kérték, a fővárosi fideszes vezetésű kormányhivatal döntése nyomán tesztelés nélkül engedték vissza a kórházakból az idősotthonok lakóit.)

Migráns-Soros-Brüsszel

A hvg.hu információi szerint a 13 kérdésből kettő fog a menekültekre/migránsokra vonatkozni: az egyik a határvédelem fenntartásáról kérdez – de a tranzitzónák bezárása is ide fűződhet –, a másik pedig a járvány és a migráció vélt kapcsolatára kérdez rá.

"Természetesen" soros György és Brüsszel is elő fog kerülni a konzultációban, Soros második terve (örökjáradék-kötvény) lehet a téma, meg hogy ezt az EU vezetői át akarják nyomni az uniós államokon.

A lap szerint a válaszokat augusztus 15-ig várná vissza a kormány. A hvg.hu úgy látja, csak hivatkozási alapot kreál már eldöntött kérdésekhez a kormány ezzel a nemzeti konzultációval, merthogy már elfogadott törvényekre kérdez rá utólag.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Ki tudja hány ezer milliárd vált narancsköddé!
.
Arra egyszer sem vetemedtek, hogy a T. társadalomtól rákérdezzenek, ",mennyire vannak megelégedve őfélesége kutyuldájával"
legott
Megint égetik a pénzünket - Ez felháborító!
ómió
Ezek efftársilag "már eldöntöttek"? Ha csak úgy nem!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.