Javaslatcsomagot készített a főpolgármester.

Üzent Karácsony Gergely a kormánynak – ezek a tervei Budapesttel kapcsolatban – VIDEÓ

Karácsony Gergely javaslatcsomaggal megy a kormány elé, miután egyeztetett a kerületi polgármesterekkel – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetés súlyos megszorítócsomag nemcsak az önkormányzatoknak, hanem az általuk képviselt embereknek, a lakosságnak is. Karácsony elmondta, hogy amennyiben a tervezett változtatásokat, az elvonásokat a kormány fenntartja az önkormányzati ciklus végéig, úgy nem az a kérdés, hogy csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat, hanem hogy melyik évben.

Javaslatának legfontosabb pontjai a következők:

- Vonja vissza a kormány a gépjárműadó elvonását az önkormányzatoktól, ugyanakkor ha visszakapják ezeket a forrásokat, címkézzék fel, és csak célzottan az útfelújításokra lehessen felhasználni. Amennyiben ez nem történik meg, semmilyen forrásuk nem lesz erre sem a kerületeknek, sem a településeknek.

- A szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó miatt, aminek összegét országos szinten a négyszeresére emeli a kormány, azt kéri Karácsony, hogy a fővárosi közösségi közlekedésből kieső jegybevételeket kompenzálja a kormány a járvány idején, idén, és vélhetően jövőre is. „Csak a 3-as metró szakaszán több ember utazik, mint a MÁV teljes vonalain" – mondta Karácsony, majd megjegyezte, hogy a MÁV utasonként hússzor akkora támogatást kap, mint az önkormányzat a saját utasaira. A főváros esetében a jegybevételek drámai mértékben visszaestek, a BKK szakemberei 20-30 milliárd forint közé teszik a bevételkiesés összegét.

- Vonják be az önkormányzatokat a járvány miatt érkező EU-s támogatásokról szóló döntésekbe.

- A főváros nem támogatja az óriásplakátok építményadóval való sújtásának eltörlését.

- Karácsony az állami tartozásokra is fel kívánja hívni a figyelmet, mint amilyen a kukaholding tartozása az FKF felé.

- Az Index kérdésére Karácsony elmondta, hogy az egységes budapesti taxitarifáktól egyelőre nem kívánnak eltérni, de minden gazdasági szereplő véleményét kikérik a kérdésekben. „Én személy szerint azt gondolom, hogy kell gesztusokat tennünk a taxistársadalom felé.” A gellérthegyi sikló egy új turisztikai lehetőség lenne, megépítése mellett számos érv szól, de ezt még át kell beszélniük.

- Karácsony az Euronews kérdésére elmondta azt is, hogy olyan helyzet elé kerül az önkormányzat a megszorításokkal, hogy minden beruházását jobb, ha elfelejti. „Ezt a helyzetet nem tudjuk elfogadni. [...] A kormánynak kell átgondolni, hogy a válság kellős közepén pont az önkormányzatokat kell-e megszorítania. Mondjuk a bankadó mértéke egy rendkívül szerény összeg ahhoz képest, amit az önkormányzatoknak kell fizetniük a jövő évi költségvetés szerint.”

Forrás: Index

Kép: Karácsony Gergely/Facebook

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Pegero: Azóta sok idő telt el, most már az ellenzéki összefogás jobban működne, és még többen érzik "soknak" Orbán Viktort.
Gyütt Mönt
@CsipkeRózsa: külföldön meg egyre többen nézik "kevésnek" Orbán Viktort. Kivétel persze akad, itt van pl. Fehéroroszország.
Pegero
@CsipkeRózsa: Mitől működne most jobban a nagy összegfogás?
A Jobbik már atomjaira hullott, az MSzP napról napra bizonyít, mekkora seggfejek,
lásd: Korózs Lajos propaganda videója azzal az ócska kurvával, amit már le is vettek a holapjukról. Ébredj már fel @CsipkeRózsa, ne várj még 100 évig a királyfi csókjára!
CsipkeRózsa
@Pegero: A választók legfeljebb az MSZP helyett a DK-hoz, vagy a Momentumhoz pártolnak, van még az LMP, a Pm, a Jobbik, vannak még független jelöltek is, akik csatlakozhatnak. Majd csak összejön.
ómió
A "Lánchídtalanítás" is köztük van?
Pegero
@CsipkeRózsa: Akkor legyen legközelebb orgazmusod, amikor az ellenzéki nagy összefogás leváltja az Orbán kormányt!
Nagyon szemét vagyok, hogy ilyeneket kívánok neked?
Vagy az is lehet, hogy életedben nem volt még és azt sem tudod mi az?!

"Holdvilágos éjszakán
Miről álmodik a lány?
Hogy jön egy királyfi tán
Hófehér paripán.

Ez az álom oly mesés,
Ám de jön az ébredés.
A királyfi oly kevés
És az hogy jön, tévedés."

Ébredj álmaidból @CsipkeRózsa!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.