Javaslatcsomagot készített a főpolgármester.

Üzent Karácsony Gergely a kormánynak – ezek a tervei Budapesttel kapcsolatban – VIDEÓ

Karácsony Gergely javaslatcsomaggal megy a kormány elé, miután egyeztetett a kerületi polgármesterekkel – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetés súlyos megszorítócsomag nemcsak az önkormányzatoknak, hanem az általuk képviselt embereknek, a lakosságnak is. Karácsony elmondta, hogy amennyiben a tervezett változtatásokat, az elvonásokat a kormány fenntartja az önkormányzati ciklus végéig, úgy nem az a kérdés, hogy csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat, hanem hogy melyik évben.

Javaslatának legfontosabb pontjai a következők:

- Vonja vissza a kormány a gépjárműadó elvonását az önkormányzatoktól, ugyanakkor ha visszakapják ezeket a forrásokat, címkézzék fel, és csak célzottan az útfelújításokra lehessen felhasználni. Amennyiben ez nem történik meg, semmilyen forrásuk nem lesz erre sem a kerületeknek, sem a településeknek.

- A szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adó miatt, aminek összegét országos szinten a négyszeresére emeli a kormány, azt kéri Karácsony, hogy a fővárosi közösségi közlekedésből kieső jegybevételeket kompenzálja a kormány a járvány idején, idén, és vélhetően jövőre is. „Csak a 3-as metró szakaszán több ember utazik, mint a MÁV teljes vonalain" – mondta Karácsony, majd megjegyezte, hogy a MÁV utasonként hússzor akkora támogatást kap, mint az önkormányzat a saját utasaira. A főváros esetében a jegybevételek drámai mértékben visszaestek, a BKK szakemberei 20-30 milliárd forint közé teszik a bevételkiesés összegét.

- Vonják be az önkormányzatokat a járvány miatt érkező EU-s támogatásokról szóló döntésekbe.

- A főváros nem támogatja az óriásplakátok építményadóval való sújtásának eltörlését.

- Karácsony az állami tartozásokra is fel kívánja hívni a figyelmet, mint amilyen a kukaholding tartozása az FKF felé.

- Az Index kérdésére Karácsony elmondta, hogy az egységes budapesti taxitarifáktól egyelőre nem kívánnak eltérni, de minden gazdasági szereplő véleményét kikérik a kérdésekben. „Én személy szerint azt gondolom, hogy kell gesztusokat tennünk a taxistársadalom felé.” A gellérthegyi sikló egy új turisztikai lehetőség lenne, megépítése mellett számos érv szól, de ezt még át kell beszélniük.

- Karácsony az Euronews kérdésére elmondta azt is, hogy olyan helyzet elé kerül az önkormányzat a megszorításokkal, hogy minden beruházását jobb, ha elfelejti. „Ezt a helyzetet nem tudjuk elfogadni. [...] A kormánynak kell átgondolni, hogy a válság kellős közepén pont az önkormányzatokat kell-e megszorítania. Mondjuk a bankadó mértéke egy rendkívül szerény összeg ahhoz képest, amit az önkormányzatoknak kell fizetniük a jövő évi költségvetés szerint.”

Forrás: Index

Kép: Karácsony Gergely/Facebook

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Az a 35 milliárdos össz-önkormányzati "vírusszolidaritás" tényleg "hallatlan"! Bezzeg az 1300 milliárdos "legatyásításuk" a Böszme-érában, na az volt az "efftársi korrekt"!
CsipkeRózsa
@Pegero: Inkább, most nagyon jó ötletet írtál, sokan örülnénk neki.
CsipkeRózsa
@Pegero: Azóta sok idő telt el, most már az ellenzéki összefogás jobban működne, és még többen érzik "soknak" Orbán Viktort.
Gyütt Mönt
@CsipkeRózsa: külföldön meg egyre többen nézik "kevésnek" Orbán Viktort. Kivétel persze akad, itt van pl. Fehéroroszország.
CsipkeRózsa
@Pegero: A választók legfeljebb az MSZP helyett a DK-hoz, vagy a Momentumhoz pártolnak, van még az LMP, a Pm, a Jobbik, vannak még független jelöltek is, akik csatlakozhatnak. Majd csak összejön.
ómió
A "Lánchídtalanítás" is köztük van?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.