Aggódnak a kutatók.

Teljesen kiszáradhat a Fertő tó

Aggasztóan kevés a víz a Fertő-tóban és egyelőre az osztrák szakemberek sem tudják, mit kellene tenni. Legutoljára 1965-ben volt ilyen alacsony a szint, ezért Burgenland tartomány munkacsoportot nevezett ki, nehogy a vége az legyen, mint 150 évvel ezelőtt, amikor a tó hat évre teljesen kiszáradt. A gond az, hogy nem hull elég eső, márpedig az adja a fő utánpótlást. És a következő évek kilátásai sem túl jók, figyelembe véve a várható klimatikus változásokat. Szakemberek felvetették, hogy vagy a Dunából, vagy a Rábából vezessenek át vizet, de ez azonnal kiváltotta a környezetvédők felháborodását, mert úgy ítélik meg, hogy az katasztrofális ökológiai következményekkel járna. A két folyó vize ugyanis mészben gazdag, ezért iszaposodást váltana ki a Fertő-tóban.

A szakértők most az összes érintett, köztük a Természetvédelmi Világalap (WWF) véleményét is ki akarják kérni. Vezetőjük abban látja a kiutat, hogy a magyar társszervek közreműködésével a talajvizet kell igénybe venni a pótlásra. Annál is inkább, mert ha teljesen eltűnne a víz a tóból, az dráma volna az egész környék idegenforgalma szempontjából.

Forrás: Népszava

Kép: Google Maps

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

adrenalink
@Joker: A tó nevét adó „fertő” szó már feledésbe merült jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely volt. Ez részben ma is igaz, mert a magyar rész vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak felét nád fedi /Wikipédia /
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Joker: ha van tök,bugyi, kurd ,akkor miért pont a fertöt kéne átnevezni?
Joker
Felhívás ! :Lehet pályázni az új névre , az én javaslatom Raiffaisen tó : a víz úgy eltűnt mint náluk a pénzed .
Joker
@csak úgy...: Jó hogy nem pestis tó :-(
jesz
ha kiszárad, akkor majd újból megtelik..pont úgy mint a Balaton a több ezer év alatt...
Pánikra semmi ok.
csak úgy....
@Joker:te a "Raiffaisenba" tartottad a pénzed és nem az otp-ben? ez már egy csöppet hazaárulás! csoda ha csányi disznai tengödnek a váltságba.
Joker
@csak úgy...: Tök min1 mindenhol eltűnt :-(((((((((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.