A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége végzett felmérést, a 3200 magyar településből 2300-nak semmilyen más adóbevétele nincs, mint a gépjárműadó helyben maradó része, amit a kormány a járványra hivatkozva elvett.

A Népszava cikke szerint felmérést készített a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), amely szerint "a városok és falvak mindössze 14 százaléka képes működni fél évig hitelfelvétel nélkül, ugyanakkor majdnem 19 százaléknak nincs egyetlen fillér tartaléka sem", a települések több mint 50 százaléka pedig maximum két hónapnyi tartalékkal rendelkezik. A felmérés szerint a hazai 3200 település tizedének az év végéig súlyos likviditási gondjai lesznek és hitelfelvételre kényszerülnek.

A hazai települések 14 százaléka képes fél évig hitelfelvétel nélkül működni

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A probléma abból fakad, hogy a kormány a járványra hivatkozva a gépjárműadó helyben maradó részét (ez 40 százalék) elvette, és a jelenlegi tervek szerint jövőre sem fogja visszaadni. A TÖOSZ egy korábbi felmérése szerint a hazai 3200 településből 2300-nak viszont ezen kívül semmilyen más adóbevétele nincs. 

Ráadásul ez az adóbevétel szabad felhasználású, vagyis arra költhették az önkormányzatok, amire épp szükség volt. 

"Az nagyon eltérő, hogy egy község költségvetésének mekkora része származott gépjárműadóból. A májusi felmérés szerint egy-két százaléktól akár 50 százalékig nőhet a skála, a kiesés az ezer fő alatti kistelepüléseken okozza a legnagyobb gondot. A kieső többnyire 1-5 millió forintot az állam most kénytelen kipótolni, ha nem akarja, hogy az önkormányzatok majdnem kétharmadában megálljon az élet, bezárjon az óvoda, ne legyen orvosi ügyelet"

- áll a cikkben.

A lap kitér arra is, hogy azon a 900 településen, ahol van iparűzési adó, ott is a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt csökkenő bevétellel számolnak a polgármesterek, 1 és 70 százalék közöttire teszik a kiesést.

A TÖOSZ szerint a központi költségvetésnek mindössze 5 százalékát adják a településeknek nyújtott állami támogatások, és úgy látják, hogy hiába magyarázza a kormány, hogy jövőre többletforrást kapnak az önkormányzatok, csak átrendeződés lesz az eddigi források között. 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Nagyon találó cikk található a Népszavában:
.
--- Kiszervezte a kormány a megszorítást
.
nepszava.hu/3081056_kiszervezte-a-kormany-a-megszoritast
.
Ez a módi nem közvetlenül, közvetve érinti a lakosságot, miközben milliárdok válnak narancsköddé a "méltóságos nagyurak" házatáján:
.
www.google.com/search?q=M%C3%A9sz%C3%A1ros+L%C5%91rinc+j%C3%A1rv%C3%A1ny+nyertese&oq=M%C3%A9sz%C3%A1ros+L%C5%91rinc+j%C3%A1rv%C3%A1ny&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i61.9797j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
!!!???
csipetke
Majd ha ezek az önkormányzatok nem fogják tudni továbbműködtetni az óvodákat,iskolákat,egyéb intézményeket,vegyenek fel hitelt az orbán bosszúszomja miatti kényszerhelyzetben?Ha az állam tényleg ekkora bajban lenne,nem is szólna az ember semmit,de amikor azt látjuk,hogy orbán kétkézzel szórja a mi közpénzünket fehérorosz templom-felújításra 165 millió,sportizékre mindenfelé százmilliárdok,136 milliárd vietnámi segélyprogramra,Libanonban 450 millió templom-felújításra,stb,stb.Ez csak egy része,ennél sokkal többet sz@rtak el.Normális ez a kormány,orbánnal az élen?Vagy csak szimplán aljas?Remélem,az ilyen adatok eszükbe jutnak majd az embereknek '22-ben is,a választásnál
ómió
Az az országosan 35 milliárd Ft efftársilag nyilván tényleg "pótolhatatlan"! Bezzeg az az 1300 milliárd, ami adósságot az "emúttnyócév haladó kormányai" az önkormányzatokra kényszerítettek, ehhez képest maga volt a "smafu"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.