Az európai uniós állampolgároknak nagyjából 69 százaléka tartja elfogadhatatlannak a korrupciót, az elutasítás mértéke Portugáliában a legmagasabb (88 százalék), míg Magyarországon a legalacsonyabb (38 százalék) – derült ki az Eurobarométer szerdán közzétett felméréséből.

A magyarok 45 százaléka nem jelenti, ha korrupciót tapasztal
Fotó: Pixabay

Az eredmények azt mutatják, hogy tízből hét európai "széles körben elterjedt problémának" tartja országában a korrupciót. A megkérdezettek 70 százaléka szerint a korrupció jelen van a közintézményekben, ez az adat a politikai pároknál 53 százalék.

Horvátországban a megkérdezettek 97 százaléka szerint kiterjedt a korrupció, a skála másik végén Finnország található, ahol mindössze 22 százalék gondolja így.

Magyarország 87 százalékkal a középmezőnybe tartozik, itt a lakosságnak mindössze 1 százaléka látja úgy, hogy hazájában a jelenség nem létezik.

A magyar válaszadók 49 százaléka szerint a korrupció legfőként politikai pártokhoz kötődik, valamint 32 százalék tartja úgy, hogy a korrupció mindennapi életüket is befolyásolja. 45 százalék nem tesz jelentést a hatóságok felé, ha korrupciót tapasztal, főként azért mert nehéz bebizonyítani, valamint 25 százalék véli úgy, hogy a korrupció jelentése nem ér meg semmilyen erőfeszítést.

A felmérés pozitív fejleményekről is beszámol: 2013 óta 18 uniós tagországban csökkent azon válaszadók aránya, akik a korrupció mértékét kiterjedtnek tartják. 26 százaléka a válaszadóknak azonban úgy érzi, hogy a korrupció áthatja az állampolgárok mindennapi életét.

Európa-szerte 28 ezer embert kérdeztek meg a kutatás során, amelynek az volt a célja, hogy feltérképezze, hogyan vélekednek az állampolgárok az országukban jelen lévő korrupcióról.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
A másik 55%, aki állítólag jelenti a korrupciót jó eséllyel komoly meghurcoltatásra számíthat.
Méghogy nem hagyják nyugodtan lopni az embereket...
Egyébként is olyan szintű politikusi, állami korrupció vesz körül minket, hogy a helyzetet reménytelennek látva inkább itthagyja egy jóérzésű ember az országot.
Lopkodjanak csak magukban...
human
A korrupció jó. Hiszen ha egy 10 ezressel megúszhatok egy 60 ezres bírságot azt nevezhetjük családtámogatási rendszernek. Sőt duplán jó, hisz támogatok egy családot 10 ezerrel és én is 50 ezerrel bentebb vagyok. Mindörökké fidesz. Éljen a korrupt magyar nép!
RonaGyuri
Egy valóban frappáns képválasztás

Eurobarométer: a magyarokat nem zavarja a korrupció

Ez az elsőre mellbevágó a megállapítás, hogy – pontosabban ahogy – miképp is reagálunk a korrupcióra. A kutatók szerint az EU-ban majd 70% szerint elfogadhatatlan, a legelutasítóbbak több mint 83%-a, míg a legkevésbé alig 38. S ez utóbbi mi vagyunk.
A hír érdekes utat járt be a hazai médiában, de ezt most hagyjuk. Lévén a dolognak egy „szakmai” oldalát emeltem ki.
Kedves hűséges olvasóim, gyakorta olvashatják tőlem a pikírt megjegyzést a ki tud bugyutább címet adni mozgalomról. Van egy másik kellően irritáló szokása is a derék matyar médiának, a képek mellékelése. Valami számomra felfoghatatlan összefüggés mentén kapnak elő felvételeket és ráadásul némelyikhez ragaszkodnak is.
Minden kétséget kizáróan a csúcs a propeller.hu, ahol ha csak zárójelben is, de előfordul a választás szó azonnal egy kép kerül elő: piros ceruzával rossz helyen áthúzott választólappal.
Most azonban dicsérnem kell, a 444.hu-t a hírhez – pontosabban csak a főoldali kínálóba – kitett képért:

( 4cdn.hu/kraken/image/upload/s---cY4F-6M--/w_994/6lsszVX5jeNVSFHQs.jpeg)

Igen ez igencsak releváns, s igazi telitalálat! =))
ómió
"Szocialista alapokon" lehet máshogy is szocializálódni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.