Újabb 12 milliárdot vesznek el Budapesttől?

A főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy „tegnap este is kaptak a budapestiek egy meglepetést a kormánypárti képviselőktől. Az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól. Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval.” Karácsony szerint az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg.

Egy anekdotával világítja meg a helyzetet: „a kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a – ha jól emlékszem – talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni.”

Karácsony szerda este a következőket írta Facebookon a kormány és főváros között a Lánchíd ügyében kialakult polémiáról: a Lánchidat nemzeti kincsnek tekinti a főváros vezetése, ezért akkor is fel fogják újítani, ha Budapest „beleroskad”. A főváros egyébként azért roskadhat bele a beruházásba, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amennyiből minden egyes évben fel tudnák újítani újra és újra a Lánchidat – teszi hozzá.

A főpolgármester a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs nyilatkozatára reagált, ami szerint Karácsony késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását, és nagyon meghosszabbítja a hídzár idejét.

Mint írja, hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni. Amikor világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad, azt kérték a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására, és módosíthassanak olyan közbeszerzési feltételeken, amelyek a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást, ugyanis a kormányzati 6 milliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így is elég lenne.

Címlapkép: Facebook/Karácsony Gergely

(magyarhang.org)

Itthon - 2020. September 22., 19:41
Összeírták az összes orvost az országban
Nagyvilág - 2020. September 22., 20:48
Eddig nem ismert adatok érkeztek a koronavírusról
Itthon - 2020. September 22., 19:19
Fontos dolgokra hívta fel a figyelmet Karácsony Gergely

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: mert ha orbán elvesz a fővárostól, az nem érint fideszeseket, mi?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország:Igazán "frenetikusak" a bolsi hazugságlexikon legújabb "frissítései"! Egész nap azt bújod? Ja, merthogy a zakkantságodat tartósítanád? Jó úton jársz!
Nessy
@ómió: Nem lettek törölve, csak szelektíven vannak alkalmazva a kormány által! Ha az utóbbi időkben megnézed, kiknek kellett "hozzájárulni" a költségvetéshez, és milyen célokra lett a végén költve, talán megérted, hogy miért is szelektív!
Te az efftárs, azaz elvtárs szót pejiratív értelemben használod, holott azt jelenti, hogy valaki elfogadja pl. egy párt elveit, azonosul vele, azaz Pl. "elv társa" a kormány és a fidesz tagjainak, mert egyetért minden döntésükkel!
ómió
@Nessy:Nem lettek törölve? Pedig Karigeri efftársadnál nagyon úgy tűnik! Vagy éppen emiatt "szelektív" a törlés? Hacsak úgy nem! Ami meg az elemzett szót illeti, azt én sajnos csak pejoratíve tudom már elképzelni használni, miután az évtizedek alatt önmaga karikatúrájává változott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. September 22., 17:59
Bocsánatot kért Yoko Onótól John Lennon gyilkosa
Szórakozás - 2020. September 22., 17:55
Nicolas Cage már Budapesten van