Újabb 12 milliárdot vesznek el Budapesttől?

A főpolgármester csütörtöki Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy „tegnap este is kaptak a budapestiek egy meglepetést a kormánypárti képviselőktől. Az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító már idén elvenne majd 12 milliárdot a várostól. Ezt fejelnék meg jövőre a még súlyosabb sarccal, a Budapest-adóval.” Karácsony szerint az idei váratlan megszorítás nagyságrendileg a Lánchídra félretett pénznek felel meg.

Egy anekdotával világítja meg a helyzetet: „a kormánynak Budapesthez és a budapestiekhez való viszonyához a – ha jól emlékszem – talán Alfonzónak tulajdonított anekdota illik, aki, miután a munkaszolgálatban puskatussal ütötte a kápó, állítólag annyit mondott: ezek vagy nem szeretnek minket, vagy csak nem tudják kimutatni.”

Karácsony szerda este a következőket írta Facebookon a kormány és főváros között a Lánchíd ügyében kialakult polémiáról: a Lánchidat nemzeti kincsnek tekinti a főváros vezetése, ezért akkor is fel fogják újítani, ha Budapest „beleroskad”. A főváros egyébként azért roskadhat bele a beruházásba, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amennyiből minden egyes évben fel tudnák újítani újra és újra a Lánchidat – teszi hozzá.

A főpolgármester a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs nyilatkozatára reagált, ami szerint Karácsony késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását, és nagyon meghosszabbítja a hídzár idejét.

Mint írja, hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni. Amikor világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad, azt kérték a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást az Alagút felújításának elhagyásával költhessék csak a Lánchíd felújítására, és módosíthassanak olyan közbeszerzési feltételeken, amelyek a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást, ugyanis a kormányzati 6 milliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így is elég lenne.

Címlapkép: Facebook/Karácsony Gergely

(magyarhang.org)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: mert ha orbán elvesz a fővárostól, az nem érint fideszeseket, mi?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Ahogy a főváros a fideszes kerületektől?
Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: mert ha orbán elvesz a fővárostól, az nem érint fideszeseket, mi?
Sziszifusz
@ómió: 09:03
" Amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten. "
Nessy
Pitiáner bosszú a bűnös várossal szembe. Ezek az idióta képviselők nem itt élik az életük egy részét? Igaz, ők nem óhajtják látni a szegénységet, a problémákat, a hajléktalanokat, csak a közpénzből épülő 5 csillagos szállodákat, az egyre drágább várbeli felújított palotákat. Fürjes Balázs most tessen polemizálni azon, hogy miből is lehet felújítani a Lánc hidat!! Vagy építsen a kormány azon a pénzen stadiont?
Nessy
@ómió: Figyelj! Bármilyen meglepő lehet számodra, de a Főváros a kerületekből áll. És amikor a kormány egyre több forrást elvon, úgy fog egyre kevesebb juti a kerületeknek! Persze, voltak kerületek, akik eddig kiemelkedő összegeket kaptak, most keservesen élik meg hogy ők sem lesznek kivételek.
ómió
@Aki Én: Tetüséged nem tudja: csak azokat fogja! Karigeri efftársad majd tesz róla!
ómió
@Sziszifusz: És akkor ezen efftársilag nagyon kell csodálkozni?
ómió
@Nessy: Nem "von el egyre több forrást", még, ha ezt hazudjátok se! A járványügyi védekezéshez ORSZÁGOS SZINTEN (benne van a főváros is) 35 milliárd az "elvonás", mint önkormányzati hozzájárulás, vagy szolidaritás! Tudom, ez ahhoz képest "óriási", hogy az "emúttnyócévben" a "haladónál is haladóbb" efftársi kormányok "potom" 1300 milliárdos adósságba kényszerítették ORSZÁGOS SZINTEN az önkormányzatokat, ha fenn akartak maradni!
Eladott Ország
Orbanescu már nem alakoskodik, nyíltan kimutatja a foga fehérjét. Dupla vagy semmire játszik, és azt sem bánja, ha ezzel polgárháborúba viszi az országot. Újabb óvodák felépítésére adott pénzt a magyar állam, ami számszerűen 47 létrehozását és 19 felújítását jelenti. A program keretében 30 milliárd forint elérhető, méghozzá a Magyarországi Református Egyház számára. Igen, ismételten csak egyházakhoz köthető intézményeket hoz létre az állam, ami azt jelenti, hogy a fejlesztéseket követően a református óvodai férőhelyek száma 42 százalékkal emelkedik, vagyis majdnem megduplázódik. A kérdésem csak az – mint oly sokszor korábban is -, hogy a nem adóköteles egyház miért nem képes közpénz nélkül fejleszteni? Miért dönt egyénileg úgy a kormány, hogy mindannyiunk közpénzét felhasználva – hithű keresztények, ateisták, vallásos és nem vallásos egyének pénzéről van szó – egyházi oktatási intézményekre ad 30 milliárd forintot? Félreértés ne essék: épüljenek csak óvodák, de egy ennyire specifikus óvodahálózat nem biztos, hogy adóforintokból kellene, hogy létrejöjjön. Annyira egyértelmű az ok. Így már óvodáskorban elkezdhetik a gyermekek agymosását. Akik egy ilyen óvodába járnak, nagy valószínűséggel egyházi általános és középiskolában folytatják, és mire 18 évesek lesznek, már meggyőződéses fidesz hívő lesz belőlük. Ha jól számolom népünk fényes csillaga akkor még csak 70 körül lesz, a legjobb korban az uralkodáshoz. Brezsnyev halálakor csak 76 volt, de Mugabe például 95.
fergeteg
Többől gazdálkodhatsz baszd meg mint eddig.
tudode
Na így jár az az ország, amely egy kaprjkurta baráti társaságot tart el, akkora állammal, amellyel fel lehetne emelni az ország összes számkivetettjeit, azokkal együtt, akik őfélesége körül sertepertélnek, és nyomják szóról szóra az üres szavait, ahhoz képest, hogy a II. világháború után az életben maradottak tanúi annak, milyen módon, a társadalom számára fontosabb életterek épültek újjá:
.
1950. január 1-jén a Budapest környezetében lévő települések hozzácsatolásával létrejött az ún. Nagy-Budapest.
.
hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_t%C3%B6rt%C3%A9nete#A_szocializmus_id%C5%91szaka
.
"""" Az 1956-os forradalom központja Budapest volt. Az 1960-as évek második felére befejeződött a világháborús károk helyreállítása. Újjáépültek a hidak, utolsóként 1964-ben az Erzsébet híd. 1970-ben átadták a metró M2-es vonalának első szakaszát, majd 1976-ban pedig az M3-as metróvonal első szakaszán indult meg a forgalom. Budapest lakossága 1980-ban érte el a növekedési csúcspontját, az 1960-as évektől lassult a népességnövekedés, ugyanis adminisztratív eszközökkel próbálták visszafogni a bevándorlást a nagyobb lakáshiány elkerülése céljából, lakást főleg budapesti, vagy legalább 5 éve Budapesten dolgozó személynek utaltak ki, így megkezdődött a városkörnyéki falvak, kisvárosok népességének gyors növekedése. A lakáshiány lakótelepek felépítését tette szükségessé, mint például Békásmegyer, Újpalota, Újpest, Gazdagrét, Kelenföld, Lágymányos, Rákosfalva, József Attila lakótelep. Ezeket a lakótelepeket főleg a belső kerületekből és a város más részeiből érkező fiatal házasok népesítették be.""""
.
Szégyene az országnak az, hogy egy híd felújítása annyi időt, sőt több időt vehet igénybe, mint a II. vh. és az 56' utáni romok eltüntetése, egy paprikajancsi, közjogilag zéró baráti társaság yoyo-zása miatt!
Nessy
@ómió: Jelenleg ingyen parkolás. Parkolási díj kiesik. (jelenleg ideiglenes jelleggel)
Iparűzési adó nagyobb hányada az költségvetést illeti. Csökken az ilyen arányú bevétel.
Gépjármű adó elvonás. Csökkenő bevétel.
"Szolidaritási adó" négyszeresére emelése. Csökkenő bevétel.
Ezek a tételek ( a jelenlegi nem létező parkolási díj kivételével), a költségvetés bevételét jelentik. Akkor ez mi szerinted, ha nem elvonás?? Vagy legyen pénz lenyúlás? A négy alapművelet, párt és kormány független!!!
CsipkeRózsa
Remélem, Orbán nem jut el odáig, hogy az önkormányzati dolgozók fizetését is lenyúlja! Más már nincs hátra.
CsipkeRózsa
@Pegero: Sajnos, ő aki leginkább fellázítja az embert az intézkedéseivel és a mondataival. Az emberek nagy részét pedig lesz@rja.
verőce21
@Eladott Ország: (10:57) Azért megy a református oktatási intézményekhez a pénz, mert így feltűnés nélkül megvalósítható a szegregáció...!
vitriol
@fergeteg: 11.33 bármiről legyen szó, azt hangsúlyozza a kormány, hogy többet ad, mint korábban, csak legyen ember, aki elhiszi! - mert a hazudozás magas fokon folytatódik, semmi nem átlátható, ok nélkül is titkosítanak, mutyiznak, már nem is szégyellik, hogy a családbarát kormány lényege: csakis saját családjuk, meg saját barátaik érvényesülhetnek!
RonaGyuri
Na zabot azt végképp nem

Nagyot változott a világ még akkor is, ha ártunk és qurmányunk pribékjei nagyon nem „ magyar rendek”

Mottó:
„Vitam et sanguinem,
sed avenam non”

Nos mint tudjuk „októberben a budapestiek Karácsony Gergelynek adtak megbízást” „a legrégibb budapesti híd” ezen annyira nekikeseredett, hogy halaszthatatlanná vált felújítása”.
Nos most folyik a huzavona aminek egyik sarkalatos momentuma, hogy ennek kellett volna lennie annak a hazai beruházásnak, amire az első tervekben vázolt pénznek elégségesnek kellet volna lennie.
A dolog egyik pikantériája a derék Fürjes NER-társ – aki mint tudjuk számos egyedi nagyberuházásban csillogtatta képességeit, mármint hogyan kell 4-5szörös pénzből a fele funkciót sem teljesíteni – egyértelműen rögzítette, hogy „ ő maga is segíti szakmai támogatással az építkezést, de a kormány hatmilliárd forinton túl egy petákot sem ad”
ómió
Az efftársi szolidaritás storno! Tessenek már róla törvényjavaslatot benyujtani!
ómió
@Eladott Ország:Úgy súlyosbodik a bolsi hataloméhség?
ómió
@Nessy: A hozzájárulás, szolidaritás szavak efftársilag időközben törölve lettek?
ómió
@Eladott Ország:Igazán "frenetikusak" a bolsi hazugságlexikon legújabb "frissítései"! Egész nap azt bújod? Ja, merthogy a zakkantságodat tartósítanád? Jó úton jársz!
Nessy
@ómió: Nem lettek törölve, csak szelektíven vannak alkalmazva a kormány által! Ha az utóbbi időkben megnézed, kiknek kellett "hozzájárulni" a költségvetéshez, és milyen célokra lett a végén költve, talán megérted, hogy miért is szelektív!
Te az efftárs, azaz elvtárs szót pejiratív értelemben használod, holott azt jelenti, hogy valaki elfogadja pl. egy párt elveit, azonosul vele, azaz Pl. "elv társa" a kormány és a fidesz tagjainak, mert egyetért minden döntésükkel!
ómió
@Nessy:Nem lettek törölve? Pedig Karigeri efftársadnál nagyon úgy tűnik! Vagy éppen emiatt "szelektív" a törlés? Hacsak úgy nem! Ami meg az elemzett szót illeti, azt én sajnos csak pejoratíve tudom már elképzelni használni, miután az évtizedek alatt önmaga karikatúrájává változott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.