A kibervédelem nyomoz az ügyben.

Müller Cecíliának adják ki magukat a rejtélyes csalók – a rendőrség már nyomoz

Nyomozást rendelt el a rendőrség pénteken, miután ismeretlenek az országos tisztifőorvos, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében elektronikus leveleket küldtek elsősorban egészségügyi, állami intézményekbe és cégekhez – jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf alezredes hozzátette: az ismeretlen levélküldők az e-mailekben ingyenes védőeszközt ígérnek, és egy csatolt űrlap kitöltésére akarják rávenni a címzetteket.

A levél megfogalmazásának magyartalansága, az, hogy a formai, tartalmi követelményeknek sem felel meg, önmagában gyanút kelthet – mondta az alezredes.

Hozzátette: azt kérik, senki ne nyissa meg a levél csatolmányát. Kérte azt is, hogy a címzettek a levelet küldjék el a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez, a [email protected] címre, ezzel segítve a hatóságok munkáját.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy a Magyar Közlönyben megjelent és péntek reggel nyolc órakor hatályba lépett a határátlépésről szóló kormányrendelet módosítása, amely lehetővé teszi az osztrák, a cseh, a német, a szlovák és most már a horvát állampolgárok számára, hogy Magyarország területére korlátozások nélkül beléphessenek.

A rendeletmódosítás alapján azok a magyar állampolgárok, akik Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia, illetve péntektől Horvátország felől lépnek be Magyarország területére, szintén járványügyi korlátozások nélkül tehetik meg ezt.

Az alezredes megjegyezte: a magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá esnek az európai gazdasági térség állampolgárai, akik állandó tartózkodásra jogosultak, és ezt igazolják.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy péntekre 2586-ra emelkedett azoknak a száma, akik a hatósági házi karantén ellenőrzésére regisztráltak a mobiltelefonos applikáción, közülük ezt 778-an használják még. Az elmúlt 24 órában a hatóságok 315 hatósági házi karantént rendeltek el, ezzel 8834-re emelkedett az érvényben lévő korlátozások száma.

A rendőr alezredes elmondta még: 437 büntetőeljárás indult a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben. Rémhírterjesztés miatt 25, közveszéllyel fenyegetés miatt 29, csalás ügyében 132, járványügyi szabályszegéssel összefüggésben pedig 28 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást, amelyekben eddig 81 embert hallgattak ki.

Forrás: MTI

Kép: kormany.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.