Tizenötezer évvel ezelőtt halászathoz használt horgokat találtak az izraeli régészek az ország északi részében, a Hula-tónál.

Tizenötezer éves horgokat találtak az izraeli régészek

Fotó: Pixabay

A Paleoanthropology című tudományos lapban az észak-izraeli Tel Cháj főiskola tudósainak tollából megjelent cikk szerint húsz darab, halcsontból készített horgot találtak, s mellettük kőből készített súlyokat, valamint halcsontokat, köztük egy 2,5 méter hosszú hal maradványait.

Az izraeli Tudományos Alapítvány támogatta kutatás a Hula-tó partjánál létrejött Natúf-kultúrát vizsgálta, amely ebben a térségben i.e. 15 000 és 11 500 között állt fenn.

A régészek úgy látják, hogy az egykori horgászat kifejezetten hasonlított a maira, csak a csontból készült horgokhoz állati vagy növényi eredetű horgász-zsineget rögzítettek. A natufiak igen magas színvonalú horgokat készítették, és vékony, de erős zsineget is szőttek hozzájuk.

A súlyokkal az általuk szőtt halászhálókat és csapdákat merítették a vízbe. Vannak kis, kerek, bazalt-, vagy mészkőkavicsból készített súlyok, s hosszabb kövekből faragott darabok is beléjük vésett nyílással a horgászzsinór számára, és találtak nyolcas formára csiszolt mészköveket, melyek a zsinór csúszását akadályozták.

A tanulmány szerint a vízlelőhely hozzájárult az emberi történelem egyik legfontosabb folyamatához, amely a kiscsoportos, vadászó-gyűjtögető életmódtól a nagyobb, állandó közösségekben való letelepedéshez vezetett.

MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

legott
Ezzel csak az a baj, hogy az emberiség valamivel több, mint 6000 éve létezik.
Hiába jönnek bármivel az evolucionisták, amelyik lelet eltér a 6000+ évtől, ott valami nem stimmel - vagy ezért, vagy azért.
Csak kezd el visszaszámolni az emberiség létszámát, a vízözön végéig...
Megdöbbensz!

Az evolúcióra nincs semmilyen bizonyíték (a "semmilyen" azt jelenti: NULLA)

Isten létre több bizonyíték is van. Csak egyet említenék: SZÉPSÉG, TÖRVÉNYSZERŰSÉG
:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.