A Budapesti Fejlesztési Központ szerint az év második felére lehetnek készen a látványtervei a 78,7 milliárdos létesítménynek.

A 444 cikke szerint már több hatalmas betonpillér és az óriásdaruk is látszanak a népligeti buszállomás mögötti területen – amit egyébként nem lehet megnézni, mert egy 2 méter magas fekete kerítés öleli körbe –, ahová a kormány a 2022-es magyar-szlovák közös férfi kézilabda Európa-bajnokságra egy 18 ezer főt befogadni képes stadiont álmodott meg.

Látványterve még nincs a népligeti 18 ezres stadionnak, de már bőszen építik

A kép illusztráció – Fotó: pixabay.com CCO

Hogy az arányokat érzékeltetni lehessen: a Papp László Aréna 12,5 ember befogadására képes, vagyis a népligeti stadion annál is nagyobb lesz. Az Eb-t pedig 2022. januárjának második felében tartják meg, vagyis a határidő szoros.

A 444 megkereste a Budapesti Fejlesztési Központot , hogy kikérjék a létesítmény látványtervét, ám a BFK azt válaszolta, hogy az nincs, előreláthatólag csak az év második felében készül el.

A határidő tartása érdekében kiemelten fontos, hogy a kivitelezési munkálatok folyamatos haladjanak.

A Fővállalkozó ezért – a megkötött szerződésnek megfelelően – már a kivitelezés kezdete óta, a modern, rövid határidőkkel dolgozó építőiparban gyakori, úgynevezett design&build konstrukcióban, azaz »gördülő tervezéssel« végzi a munkát.

Ez az építkezés jelen fázisában azt jelenti, hogy a helyszíni kivitelezés előrehaladása mellett párhuzamosan zajlik a homlokzat külső jegyeinek, azaz a látványterv markáns, meghatározó elemének véglegesítése.

A végleges terv és a hozzá tartozó látványtervek 2020 második fél évében kerülnek leszállítása, a végleges látványterveket ezt követően tesszük közzé

- áll a BFK lapnak küldött válaszában.

A munkálatokat tavaly szeptemberben kezdték meg az egykor a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola területén, amelyet a kormány 13 milliárd forintért vett meg. A terület korábban honvédségi tulajdon volt, de aztán a ferencvárosi ökormányzat kapta meg, amely továbbpasszolta.

A kivitelezésre és a tervezésre szóló közbeszerzések időben összecsúsztak a cikk szerint, mindkettő meghívásos pályázat volt. A tervezést a Középülettervező Zrt. (Közti) nyerte el 995 millió forintos ajánlattal, ez a cég tervezte a Puskás Arénát, a diósgyőri stadiont. 

A kivitelezési közbeszerzésen először sokkoló árajánlatok futottak be, a Mészáros Lőrinc és gyermekeinek érdekeltségébe tartozó Fejér B.Á.L. adta a legkisebb ajánlatot a maga 116 milliárd forintjával. A legmagasabb ajánlat közel 160 milliárd forintról szólt.

A második közbeszerzési körnél hirtelen kiderült, hogy az árajánlatok tudnak akár 70-80 milliárd forinttal is alacsonyabbak lenni, ezt a kört végül a Market Zrt. nyerte el a 78,7 milliárdos ajánlatával.

A létesítmény üzemeltetésére bejelentkezett már a Fradi a 444 cikke szerint, ha pedig megkapják, az a Népligetbe álmodott Fradi-várost is átformálhatja.

A kormány a 2023-as atlétikai világbajnokságra még ennél is nagyobbat álmodott, a Kvassay-híd körzetébe tervezett csarnoknak még becsült költsége sincsen, látványterve viszont már van.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
oszt van-e alakinek elképzelése a későbbi fenntartási költségekről?...mert ha a beruházás valódi ára is talányos, akkor a karbantartás, fűtés, világítás, személyzet?
ómió
Jaj, csak építeni ne! Vagy legfeljebb efftársi 5-éves terv keretében!
Aki Én
@ómidióta: Látom nem bírsz elszakadni az átkostól, te egysíkú bolsi vitéz. Nem is csodálom, hogy ugyanazokat imádod ma is.
Gyütt Mönt
@jesz: pénz nem számít, mi fizetjük. :((
ómió
@Aki Én: Már megint a tetves bolsiságodat hazudnád rám, tetüfi? De legalább az Internacionálétok mai eléneklésén túl vagy már?
namihami
Mivel ez nem focistadion, felvetődött bennem a kérdés, hogy melyik ""Fideszefftársnak"" (tudom ómió, hogy tőled loptam) a hobbija a kézilabda? Mert, a focibuzi már adott, de ez még (legalábbis nekem) új.
És ki lesz ennek a beruházásnak a ""mészárosa""? Mert az is egy kérdés. És nem is elhanyagolható...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.