Fontos szavazás lesz.

Szerdán vethetnek véget a kormány teljhatalmának

Ritka pillanatnak lehettünk szemtanúi kedden a parlamentben, ugyanis egyhangúlag, 192 igen vokssal, egyetlen tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot a parlament. A kormány javaslatát a Fidesz–KDNP politikusai mellett valamennyi ellenzéki frakció és képviselő támogatta.

– Három évtizede nem fordult elő olyan kihívás az országban, hogy annak teljes területére különleges jogrendi állapotot kellett volna hirdetni – indokolt Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár a parlamentben. Úgy vélte, az intézkedés eredményeként a járvány elleni küzdelem első szakaszát sikerrel lezárták, így vissza lehet adni ezt a felhatalmazást.

Ezzel az aktussal azonban nem szűnik még meg a koronavírus-járvány miatt március közepén kihirdetett veszélyhelyzet, mert erről a kormánynak kell döntenie, amire most az országgyűlés döntésével felkérte a kabinetet.

– Miután a köztársasági elnök aláírta és kihirdetette a jogszabályt, utána a kormány dönti el, mikor szűnik meg a veszélyhelyzet, amit a Magyar Közlönyben kell kihirdetnie Orbán Viktor miniszterelnöknek – magyarázta Karsai Dániel alkotmányjogász, aki szerint erre a következő napokban kerülhet sor.

Kerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy pontosan mikor döntenek: „A kormány szerdán ülésezik” – írták röviden. Korábban Varga Judit igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy várhatóan június 20-án, vagyis most szombaton szűnhet meg a veszélyhelyzet.

A rendkívüli állapot megszüntetésével még nem teljesen áll vissza a normális jogrend, egészségügyi készenlét léphet helyette hatályba, amit szintén tegnap szavazott meg a kétharmados kormánypárti többség. Nem lehet tudni pontosan ugyanis, hogy mennyire tartósan szorult vissza a koronavírus, és lesz-e majd második hulláma a megbetegedéseknek, ezért az országos tiszti főorvos előterjesztésére a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el. A javaslat szerint felállítanak egy járványügyi bevetési egységet, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnak koronavírusos megbetegedéseket.

– Az egészségügyi készenlét sokkal szűkebb jogosítványokat ad a kormányzatnak, mint a veszélyhelyzet. Ezzel is szép fokozatosan tér vissza az élet a normális kerékvágásba, lassan ott fogunk tartani, mint március elején, amikor az első intézkedéseket hozták a járvány megfékezése miatt – mondta Karsai Dániel.

Több mint kétszáz rendeletet hozott a kormány a veszélyhelyzet idején fennálló különleges jogrendben, amelyek a veszélyhelyzet megszüntetésével hatályukat vesztik. Ezek egy részét, mint például a hitelmoratórium fenntartását, indokoltnak látta a kormány továbbra is fenntartani, ezért ezeket egy csomagban tegnap meg is szavazták a parlamentben.

Forrás: Blikk

Kép: Orbán Viktor/FAcebook

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
Nem igaz. Nem vet véget. Ugyanis Müller Cecília jogosult lesz újra bevezetni. Ki a főnöke? Orbán! Ugye hogy egy merő vicc az egész? Hogy pávatánc 99. Szint.
Yoda69
Az ellenzéknek ki kellett volna vonulnia a szavazaskor. O1G csak bábozik velük.
A teljhatalom továbbra is megmarad és bármikor visszaallithato.
Börtönbe orbant!
RonaGyuri
igazi csöbörből vödörbe, avagy korlátlan hatalomból korlátozatlan hatalom!!! =))
verőce21
Ami azt illeti, - nem szép ilyet mondani -, de ez a koronavírus-járvány, éppen jókor jött! Kapóra jött a kormánynak. Illetve az ellenzék viselkedése jött kapóra, az ellenségkép felkorbácsolásához.

Mert ez a menekültellenes kampány már kifulladóban volt, nem lehetett több bőrt lehúzni róla egyelőre. Mert a magyarok láthatóan belefásultak...
Kellett valami új ellenségkép helyette. Kellett, hogy időben váltson a kormány, és ez remek alkalom volt...
Mert a választókat nem lehet eléggé lenézni, sehol a világon. Sokkal hülyébbek, mint az ember gondolná. A politikában az győz, aki meri a választókat együgyűnek nézni, és akként kezelni őket! Úgysem háborodnak fel, telekommentelik a különböző híroldalakat, de ezzel körülbelül kész is...

Adni kell nekik új témát...!
ómió
Pedig az efftársi anarchia-igény szinte korlátlan!
kereső
Nem értem én ezt a feltételes módot. A parlament felszólitotta a kormányt/orbánt, hogy legyen vége.Akkor?? Mégiscsak orbán/kormány dönt- nem a parlament? Akkor miért is fenyegetőzik orbán és fideSS csürhéje, meg bocsánatkérésre szólit fel- hogy nem is úgy van. Itt van feketén-fehéren, hogy DE! A kormány/orbán mai ülésén dönt.Tényleg- minek tartjuk fenn jó pénzért a patyomkin cirkuszt? Hiszen semmi jelentősége neki, hogy va-e, vagy nincs.Akár lenne, akár se. És még mielőtt itt valaki demokráciázni kezdene- az NDK-ban is több párt rendszer volt Honecker idejében is, több párt ült a parlamentben- ez a mai Magyarország erre hajaz, ha a semjén által valamelyik álmatlan éjszakán benyujtott megfigyelési tv.-re gondolok. Meg a többire- ami hatályban marad azután is, hogy orbán formálisan kegyeskedik lemondani a teljhatalomról. És tényleg nincs ellenzéki képviselet - mert ha lenne, az már nem ülne ott scheggét melengetve a patyomkin házban, és nem játszaná el a demokráciát. Siralmas és reménytelen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.