Románia elutasítja, elfogadhatatlannak és nyelvezetét tekintve tiszteletlennek tartja azokat a bírálatokat, amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogalmazott meg pénteken Klaus Iohannis román elnökkel szemben – olvasható a román külügyminisztérium közleményében.

A román külügyminisztérium visszaszólt Szijjártónak

A dokumentum szerint a román fél meglepődve vette tudomásul a magyar diplomácia vezetőjének "teljesen indokolatlan, aránytalan, a kontextusból kiragadott reakcióját".

Szijjártó Péter Facebook-oldalán azt írta, hogy Románia elnöke szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek, amikor megakadályozza a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti új határátkelőhely létesítését a két ország között.

"Románia elnöke, sajnos, szélsőségesen magyarellenes politikus" – tette hozzá a külügyminiszter.

Szijjártó szerint Klaus Iohannis "folyamatosan belekeveri Magyarországot és a magyar kormányt a romániai választási kampányba", mostani döntésével "szándékosan árt a magyar-román együttműködésnek".

A román külügyminisztérium közölte: Iohannis nem azért emelt alkotmányossági óvást a közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen, mert ellenezi a határátkelő megnyitását, hanem mert a román alkotmány szerint nemzetközi egyezmény megkötése kizárólag a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik, arról nem lehet törvény révén dönteni.

A román fél hangsúlyozta, hogy Iohannis döntése semmiképpen nem irányul Magyarország vagy a romániai magyarság ellen. A bukaresti külügy közleménye szerint a román fél továbbra is őszintén érdekelt az igazi jószomszédi és együttműködési viszony kiépítésében Magyarországgal, ami a két ország állampolgárainak kölcsönös érdekeit szolgálja, nemzetiségtől függetlenül.

Emlékeztetettek, hogy a törvény elfogadásához megfogalmazott kormányzati álláspont szerint Bukarestnek szándékában áll kezdeményezni "a szokásos eljárással" a határátkelő megnyitása érdekében egy egyezmény megkötését Magyarországgal a Kübekháza és Óbéb határátkelő megnyitásáról.

"A fentiek fényében a román fél valós szándékának a kontextusból való kiragadása azt mutatja, hogy a magyar fél nem kívánt megfelelően tájékozódni az alkotmányossági óvás indokairól, noha azok nyilvánosan is elérhetők" – olvasható a közleményben.

Iohannis pénteken emelt alkotmányossági óvást a bukaresti képviselőház által május végén elfogadott jogszabály ellen, amely előírja, hogy a román kormány kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Magyarországgal a magyar-román-szerb hármas határnál található új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról.

A kihirdetésre váró törvényt a Szociáldemokrata Párt (PSD) három Temes megyei, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezte. A jogszabály indoklása szerint a határátkelő a Románia, Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, kulturális, oktatási együttműködést segítené, hozzájárulna a munkaerő szabad áramlásához és megkönnyítené a határok által mesterségesen elválasztott családok tagjai közötti kapcsolattartást.

A magyar-román-szerb hármas határnál a magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már megnyílt az állandó határátkelőhely, amelyet tavaly októberben avatott fel Szijjártó Péter magyar és Ivica Dacic szerb külügyminiszter.

(MTI)

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Pegero: Kösz az észrevételt. sokat számít a véleményed! Amikor legközelebb a kórház kiürítésekhez tapsikolsz és ellenzéki képviselők autóján vizionálsz kromofágozást, majd gondolj a kis kétszínű durungodra.

Szóval diplomácia...Hát ennek a szónak úgy 10 éve nincs jelentése. Egy parádézó kis csirkefos báb ő is, aki próbál mély hangon beszélni és megfelelni 42 évesen, külügyminiszterként... Tudja ő, hogy egy homlokcsirkeszar, ezért bizonygat ilyen erőltetett mély hangon :)

Szóval két tahótól ne várd, hogy diplomácia legyen belőle..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Pegero: tegnap, 19:14 A Német televízió Hannibal Lecterként mutatja be Orbán Viktort! Magyarországon nincs független Alkotmánybíróság, nincs független Főügyészség, nincs Jogállan, nincs Demokrácia...! És ami a leglényegesebb/legelszomorítóbb a bűnöző és politikai prostituált aljadék cigány és bandája választási csalással nyert!
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/103921367_3854925204578329_2760390891831747164_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=s4tffWdsTlIAX8_kG2g&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=540ca6535caffbffbb19fb184009dda9&oe=5F17B172
Orbánról a holland televízió: www.youtube.com/watch?v=5cMstd_eDF4&feature=youtu.be
Eladott Ország
@Pegero: Nos akkor íme a Kanadai Hírlap egyik cikke, mely kicsit odébb van mint Kolozsvár ( a földrajzi hovatartozást csak a fideszes segghülyék miatt írtam le). Úgy látom te is egy szinten vagy a többi beíró fideszes bégető birkákkal. " Kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. A rendszerváltozás után néhány évvel mondta ezt Kövér László, akkor, amikor még a fidesz magát liberális baloldali pártként határozta meg, és amikor az akkor még a Kövér által kiadóként jegyzett Magyar Narancs Cápaszem című gúnyos kiadvánnyal „köszöntötte” a katolikus egyházfő magyarországi látogatását."
kanadaihirlap.com/2014/01/13/kommunista-kutyabol-nem-lesz-demokratikus-szalonna/
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/100745833_169368041209662_9081989444411588608_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=M0I6t0NeQskAX9iYyUA&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=7c23c36854a83a3cc80acd610110dc9a&oe=5F1104FC

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.