Amit nem a március-áprilisi fagyok vittek el, azt most az elmúlt időszak csapadékos időjárása teszi tönkre – nagyjából így írható le a a magyarországi szabadföldi gyümölcs- és zöldségtermesztés helyzete.

Ritka pocsék idén a gyümölcstermés

Vannak olyan népszerű termények, amelyekből fele vagy ötödannyi lesz idén, mint egy átlagos évben. A boltokban leginkább a feldolgozott zöldségfélek árai emelkednek majd, de a barack vagy a cseresznye ára nagyban múlik az importtermékek árain.

Idén eddig a földeket nem kímélte az időjárás: a gyümölcstermelőket jelentős fagykárok érték március végén, áprilisban, de még egyes körzetekben májusban is.

Az elmúlt 7-10 nap viszont már a másik végletet jelenti: a sokéves átlagos csapadékmennyiség többszöröse érkezett. A nedves időjárás kedvez a növények megbetegedésének, a sáros, fellazult talaj pedig nehezebbé teszi a gazdák védelmi tevékenységét – például a permetezést.

Az átlagtermés – leginkább a fagykár miatt – 20-25 százaléka várható idén a kajszibaracknál, az őszibaracknál a szokásos 35-40, a cseresznyénél 30, a meggynél 50, az alma esetében 50 százaléka terem majd meg.

(napi.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A meggyfánkról közel tíz kilót szedtünk és még a tetején maradt a madárkáknak is. Tavaly se volt több.
jesz
egyedül a cigánymeggy, ami hozza a formáját...legyen fagy, hó,eső, ennek semmi nem veszi el a kedvét...gyönyörű színű, mégis a család nagy ívben kerüli, mert eszméletlen savanyú...a jó hír, egy szem kukac sincs még a környéken sem...
jesz
A szilva, mint rendesen, elkezdett zölden potyogni...és ez minden évben így megy...hiába mutogatom neki a láncfűrészt, nem érdekli.
ila51
@jesz: a cigánymeggy a kedvencem ciberének , igaz teszek bele cukrot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.