A szokásosnál kevesebb turistával indult a balatoni szezon idén, a koronavírus mellett az időjárás sem kedvezett az első szünidei hétvégére váró vendéglátósoknak. A jelek szerint a közönség is kicserélődött, a fizetőképes vendégek még nem jelentek meg a tónál.

Kong az ürességtől a Balaton: a pocsék időjárásban is érezhető az emberek elszegényedése

Szokatlan látványt nyújtott egy siófoki fagyizó és kávézó péntek kora délután: a tulajdonos egyedül ült a terasz egyik asztalálnál, és könyvet olvasott – írta a hvg.hu munkatára.

Idén nyitottunk, ez a tesztévünk. Mit mondjak, nem erre számítottam

- mondta a tulajdonos.

Azt megjósolni sem merte, hogy egy friss vállalkozás túlélhet-e egy ilyen szezont. A Balatont Fonyódtól Balatonfüredig péntek déltől szombat délig jártuk meg, és megállapítottuk, ideális a helyzet mindazoknak, akik kerülnék a tömeget: a népszerű parti sétányok – Füredet leszámítva – kongtak az ürességtől, ahogy az éttermek, kávézók nagyobb része is.

Egy kézműves termékeket áruló férfi azt mondta az újságírónak:

hétvégente sokan vannak, de nem költenek, inkább csak lángost vesznek.

(hvg.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Kérem szépen, ha azonnal, két hónap alatt nem gazdagodik meg egy vállalkozó, már csődöt mond.
Évek kellene egy jó üzlet befutásához, amikor is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek.
De kitartás, munkabírás, tisztesség -- nem jellemző a magyar vállalkozókra.
Elnézést, ha van még idehaza kivétel... :(
verőce21
A vendéglátósok nem is a vendégeket hiányolják, hanem a pénzüket!
Éppenezért, ha valaki arrajár, dobjon be az ajtó alatt egy db, öt vagy tízezrest, miközben bekiált: "Ezt ide szántam, de nem kérek semmit!"
Higgye el a vendég, hogy így jobban jár! :)
Csizmás Kond
Mi van ezen csodálkoznivaló...van a virus az árvizek a munkanélküliség, mégis kinek van kedve most ebben az esős időben odamenni ?
Yoda69
Inkabb reszvenybe kellett volna fektetni balatoni fagyizo helyett.
Nessy
Lehet mesélni, de az árakat nézve, egy több gyermekes család számára nem éppen a megfizethető kategória! Szabad strandok, megfizethető kempingek eltűntek! Lesz yacht kikötő, sok csillagos szálloda az úri közönségnek.
ómió
A wellnesek - még a vírus előtt - akkor ettől a "krónikus elszegényedéstől" lehettek tömve!
Aki Én
@ómidióta a buta bolsi: Mert egy ország gazdasági fokmérője a wellness? ...marha, még a szót sem tudod leírni
Málna
Ki vágyik oda ilyen időben? Mi is csak akkor megyünk majd, ha jó idő lesz.
Eladott Ország
Magyarországon az egy főre jutó tényleges fogyasztás (AIC) mindössze 62 százaléka volt tavaly az uniós átlagnak, ez ráadásul rosszabb az előző években mértnél. Az életszínvonalat tekintve csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ott 54 százalékos az a mutató, míg Horvátországban szintén 62 százalék. Figyelemre méltó, hogy amíg Romániában 2015-ben – amikor Magyarország 63 százalékon állt – az AIC 58 százalékos volt, 2017-re már 68 százalékra nőtt. (Eurostat)
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_650,h_433/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/05/v%C3%A1laszt%C3%A1sj%C3%B3%C3%BAj.jpg
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_960,h_720/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/10/narancs-1.jpg
Eladott Ország
Nekünk Magyarország pénze az első:
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/05/v%C3%A1laszt%C3%A1sj%C3%B3%C3%BAj.jpg
Ez az ország alagsori szegényekből, földszinti vergődő emberekből és emeleti dúsgazdagokból áll. Miért? Mert az embernek nincs értéke, nincs méltósága – csak talán a fidesz-katonáknak. a családbarát kormány úgy döntött, ha már az életszínvonal emelésére nem futja a rengeteg ellopott közpénz okán, unortodox módszerekhez nyúl, ahogy Matolcsy köztörvényes bűnöző-jelölttől tanulta. A Központi Statisztikai Hivatal pedig az összes leigázott állami intézmény analógiájára, telibeszarja a szakmaiságot és tevőlegesen hozzájárul ahhoz, hogy a számok jól mutassanak Rogánék sikerpropagandát hirdető óriásplakátjain. Túl sok a szegény? Jó, akkor írjuk át a szegénység fogalmát. Nem hogy adókat csökkenteni, valódi munkahelyeket teremteni, valódi béremeléseket lehetővé tenni, á dehogy. Le kell vinni a vonalat a papíron és máris csillog-villog a statisztika mint Salamon töke és a magasságos miniszterelnök úr eszelős-vérmes tekintete. Ezt a zseniális, előre megfontolt merényletet tanítani kellene, történelemkönyvek lapjaira illik: így kell hátbaszúrni, ledöfni saját népedet. A tekintetes nagyságos urakat ugyanis nemcsak a nyomorúság látványa idegesíti, papíron is nehezen viselik a szegénységet. Pedig ők mindent megtesznek, csak adnak-adnak mind a két kezükkel, ám a büdös parasztjának semmi nem elég, nem hajlandó megélni 80 ezerből. Pedig de, megél és működik ez a gyászos kupleráj így is. Mert az ember még egy ideig életben marad a híd alatt, az aluljáróban, a barlangban is akár. Életben marad és rontja a statisztikát. Az emberhez méltó létkörülményekhez szükséges tényezők (mondjuk fűtött lakás, víz, napi kétszeri étkezés) egyre többek számára jelentenek luxust, a dolgozói szegénység mellett széles néptömegek gyalázatos bizonytalanságban vegetálnak. Nem döglenek éppen éhen, de az emberhez méltó jelentése egyre inkább értelmét veszti velük összefüggésben.
KisGenyo2
@Eladott Ország: Igen! Ott is el lehet tapsolni félmillát hipp-hopp, ahogy mondjuk törökben is...
ómió
@Aki Én: Szarkupac bolsi tetü létedre még azt se tudod, hogy a Wellness az "elszegényedés" fokmérője? Ahogy a cikk írja! Vagy csak kapkodsz, aljadék bolsija, mert az Internacionálé eléneklésén még nem vagy túl, de a tetves bolsiságodat már a másikra hazudnád?
Aki Én
@ómidióta: átléptél egy határt, kezdesz szórakoztató lenni. Ugyanakkor kicsit zavarban vagyok, mert nem szép dolog súlyosan szellemi viharkárosultat kinevetni.
Eladott Ország
@KisGenyo2: tegnap, 10:27 ♦ A második legszegényebb ország vagyunk Európában, és a visegrádi országok is úgy elhúztak tőlünk, mint Usain Bolt. "A visegrádi országokkal ugyanakkor léptünk be az Európai Unióba. Mára mindegyikük lehagyott bennünket, hiába nőtt 57 százalékkal az egy főre jutó GDP Magyarországon, csak az utolsó helyre elég a visegrádi országok rangsorában. A cseheknél 62, a szlovákoknál 94, a lengyeleknél pedig 100 százalékos növekedéssel számolt az Európai Bizottság az elmúlt 15 évben." De elsők vagyunk a 27 %-os ÁFA-ban a 3 hónapos álláskeresési járadék idejének rövidségében, a mimimálbér, nyugdíjminimum összegében és etcetera...
cdn.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img,w_650,h_433/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/05/v%C3%A1laszt%C3%A1sj%C3%B3%C3%BAj.jpg
ómió
@Aki Én: Bugyogjál csak, szarkupac! Az a "formád"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.