A kormánypártoknak fontos az emberek véleménye, és mivel a 2020-as évet a koronavírus-járvány határozza meg, e téma köré építették fel az újabb nemzeti konzultáció kérdéseit is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence nekiment Budapestnek a nemzeti konzultációs sajtótájékoztatón
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart a nemzeti konzultáció harmadik kérdéséről, amely az idősotthonok járványügyi védelmének megerősítéséről kéri ki az állampolgárok véleményét, a minisztériumban 2020. június 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Rétvári Bence kiemelte: Magyarország összességében jól és eredményesen védekezett a járvány ellen, hiszen időben meghozta a korlátozó intézkedéseket. Ezzel kapcsolatban elmondta, az egymillió lakosra vetített elhunytak számában a magyarországi adat jobb, mint a török, a finn, a román vagy az osztrák.

Ugyanakkor az is látható, hogy ha egy főváros, mint például Budapest, nem hoz meg időben bizonyos intézkedéseket, késlekedik, kerüli a problémás helyzeteket, akkor annak súlyos következményei vannak. Budapesten a százezer lakosra jutó fertőzések aránya két és félszerese volt az országos átlagnak

- emelte ki, hozzátéve, az európai fővárosi rangsorban csupán öt főváros fertőzöttsége volt rosszabb.

Az államtitkár azt mondta, hogy ezek mögött a "szomorú adatok mögött" elsősorban a budapesti idősotthonokban történt fertőzések állnak, amelyek meg nem hozott vagy rossz döntések következményei.

Így lényeges, hogy a járvány egy esetleges második hullámára készülve kikérjék az emberek véleményét az idősotthonokra érvényes járványügyi intézkedések erősítéséről – mondta.

Jelezte, hogy a koronavírusban elhunytak több mint 80 százaléka 65 év feletti volt Magyarországon, és minden negyedik elhunyt idősotthon lakója volt.

Ezért is fontos, hogy fokozott legyen az idősotthonokban élők védelme – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Azt mondta, az 55 ezer idősotthoni férőhelyből 3800 fővárosi fenntartásban van, ugyanakkor az elhunytak háromnegyede a fővárosi fenntartásúakból került ki.

Emlékeztetett: a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon számított a legnagyobb járványgócpontnak, ahol végül a katonaság fertőtlenített, és a kormány biztosított 17 100 maszkot és 8400 pár védőkesztyűt.

Rétvári Bence kiemelte: a járvány elleni védekezésben mindenkinek együtt kell működnie, így megvédhető az idősotthonokban és szociális intézményekben lakók egészsége is.

Az államtitkár szerint sok más önkormányzat meg tudta hozni a megfelelő intézkedéseket, azonban a Fővárosi Önkormányzat "inkább a Facebookon folytatott politikai küzdelmet a védekezés helyett".

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@Horizont: "Így lényeges, hogy a járvány egy esetleges második hullámára készülve kikérjék az emberek véleményét az idősotthonokra érvényes járványügyi intézkedések erősítéséről – mondta."- ez nem orvos szakmai kérdés esetlegesen???Mit tud erről mondani Pipás Pista a sarki kocsmából hat féldeci után?Nevetséges-és szánalmas. Bezzeg a kinai hitelről nem konzultálnak az emberekkel, meg a kötvényekről, meg a tiborcz miatti 14 milliárdos büntetésről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Benőke, amikor te a Sas-hegy oldalában parádéztál a kabriódban, abban az időben egy Tapló-szerű nyalonc uralta a fővárost és jobbára nem csinált semmit. Most vegyétek tudomásul, hogy Budapest mást akart és ne akadályozzátok a főpolgármester munkáját...
tudode
Tárgyilagosan!!
.
Ehhez hasonló, közjogilag érvénytelen kormánya, vagy mije nem volt még ennek az országnak, akik a kódisok(k) véleményét kicsikarva, felelősséget nem vállalva, a társadalom köpönyegébe bújva felveszik a milliós tiszteletdíjakat, őfélesége által a horizontra rajzolt ellenségképeit propagálva TÖBB TÍZ MILLIÁRD közlóvéból, tetézve, hivatkozva az un. GAZDASÁGVÉDELEMRE
.
--- A kormány gazdaságvédelme: milliárdok a Vár felújítására, a vadászati kiállításra és a nemzeti konzultációra
.
444.hu/2020/06/23/a-kormany-gazdasagvedelme-milliardok-a-var-felujitasara-a-vadaszati-kiallitasra-es-a-nemzeti-konzultaciora
.
Az összegből
.
• a legtöbbet a Budai Vár felújítása kapta. A kormány 7,5 milliárd forintot csoportosított át a Nemzeti Hauszman Tervre.
• Jutott 4,3 milliárd forint a kerékpáros létesítmények fejlesztésére,
• 3,6 milliárd forint az Innovációs és Technológiai Minisztérium igazgatásának,
• 2,5 milliárd forint a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-nek, kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatra,
• 2,1 milliárd forint ment a Semjén Zsolt-féle 2021-es vadászati kiállítás előkészítésére. Az eseményre eddig 5,7 milliárdot költött a kormány.
• 1,9 milliárd forinttal tolták meg a kormányzati kommunikációt és konzultációt.
• 1,8-1,8 milliárd forintot csoportosítottak át a Külgazdasági és Külügyminisztérium igazgatásának, valamint az egyetemeknek és főiskoláknak,
• 1,4 milliárd a felsőoktatás speciális feladatait szolgálja,
• 1,07 milliárd forintot kapott a "Kósa Lajoshoz köthető Nemzeti Korcsolyázó Központ fejlesztése."
.
Ha járvány idején ezekhez nem kérnek támogatást a konzultációs izéjükkel, akkor a konzultációs izének a KUKA! a méltó helye!
kereső
abból a sok-sok milliárdból, csak a Karmelita átalakitása 22 milliárdba került. A pénzügyminisztérium átköltöztetése már 14 milliárdnál tart, de még ugyanennyi rámegy.Mennyibe került az évszázad "üzlete"- avizes vb? valami bakfitty 127 milliárba? A Puskás aréna meg 150 milliárba. Tessen má nekem megmondani a, hogy ezek a kiadások- pénzkidobások (meg amiket @tudode) mennyiben szolgálták/szolgálják a Budapesten élő 2 millió ember nagy többsége életminőségének javulását? Kéretik nem emliteni a 3-as metrót, a jegykiadó rendszert(ki a felelős akidobott 6 milliárdért??), és lehetne még sorolni.
Aztán(sic!), talán nem kellett volna a járványügyi alapból finanszirozni egyházi életet, külhoniakat, és a sportot/focit, hanem a megfelelő és időben juttatott védőeszközökkel segiteni az önkormányzatok, a háziorvosok, a szociális ellátórendszer egészének erőfeszitéseit.Csak a jó nevelésem tiltja, hogy a szülőanyádat emlegessem, hazug disznó.
kereső
@Horizont: "Így lényeges, hogy a járvány egy esetleges második hullámára készülve kikérjék az emberek véleményét az idősotthonokra érvényes járványügyi intézkedések erősítéséről – mondta."- ez nem orvos szakmai kérdés esetlegesen???Mit tud erről mondani Pipás Pista a sarki kocsmából hat féldeci után?Nevetséges-és szánalmas. Bezzeg a kinai hitelről nem konzultálnak az emberekkel, meg a kötvényekről, meg a tiborcz miatti 14 milliárdos büntetésről.
justhpeter
Rétvári a világ csodája ! Egy keresztény ökör, aki csak nyalni tud, igát húzni nem.
Nessy
Majd Mari néni elmeséli, hogy mit kell tenni az idős otthonokban járványidején! Akkor mi az ördögnek vanna az egészségügyi törvényben leírva a járványesetén teendők, kiknek, mi a feladata? Mire volt jó az operatív törzs? Volt időben kellő számú védőfelszerelés? Más otthonokban is volt fertőzés, de egy 50-100 fős otthonban kevesebben fertőződnek meg, mint egy 500 fősben! Kevesebb a személyzet, akik kapocs az otthon és a külvilág között. Rétvárí az ügyeletes szócséplő??? Nem akar a kormány Felcsútra költözni Budapestről??? Ott nincs idős otthon tudtommal!
Clavigo
@Shikari: Te meg nyálazd meg a szamarad nyunyókáját...,,ha már végeztél Kőbányán a pippantással. Konzultáljál Orban elvtárssal ,gyogyi...
Clavigo
@Shikari: Az ilyen ökrőknek van kitalálva a " konzultáció ",,mint amilyen te vagy. Már kitöltve kapod,,nehogy elrontsd izgalmadban,Gyagyás.
ómió
Még mindig nincs tisztában vele, hogy Karigeri már a "vadiúj", felelősség nélküli fenntartó kategóriája? "Abcúg"!
solidedge
El a kezekkel Karácsonytól rohadékok!
solidedge
Az hogy Budapesten volt a legtöbb vírus fertőzött az bizony így volt a legtöbb sűrűn lakott fővárosban. Így talán az sem rejtély hogy az isten háta mögötti falukban ahol hiányzik olyan kellék mint járókelő, nem is volt fertőzött. A kihalt utcán nehéz elkapni a fertőzést. Rétvári feltalálta a spanyolviaszt. Egyébként amikor Cecilia még nem javasolta a szájmaszkok viselését az ellenzék már osztogatta. Lózung lózung hátán. Csak hogy a baloldal gyűlölő Fidesz rajongó minden nap jól érezze magát. Hányadék.
Nessy
@solidedge:
Teszt probléma, fertőzöttek számának alakulása megoldva! Tiszti főorvos asszonyunk rátalált a megoldásra! Amelyik kórház "többet tesztel" ott vizsgálat következik és tb nem fizet! Persze, hogy mennyi a "több", azt nem közölte. Azt a csillagok aznapi konstellációja alapján fogják naponta meghatározni.
Régi vicc: Hány fertőzött van? 18! És hány tesztet végeztek? 18-at!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.