Magyarországon az európai átlagnál magasabb az egyedül élő, 65 éven felüli lakosság aránya.

Az egyedül élő 65 év felettiek aránya az egyéni háztartásokat vizsgálva a nők esetében 40, a férfiaknál 19 százalék volt 2019-ben az Európai Unióban – derül ki az Eurostat adataiból. Magyarországon a nők közel 44 százaléka, mintegy 497,1 ezer fő él egyedül.

Ez a negyedik legmagasabb arány európai összevetésben.

A várható élettartambeli eltérő kilátások miatt a férfiak esetében ez az arány 21 százalék, ami mintegy 150,3 ezer időst jelent.

Szomorú hírt közöltek a magyar nyugdíjasokról

Az EU 27 tagállamát nézve Lettországban kénytelen egyedül élni a legtöbb 65 fölötti nő, arányuk 49 százalék a vizsgált népesség körében – a bentlakásos intézményekben élőket ugyanis ennél az összesítésnél kiszűrték. Ezt követi egyaránt 45 százalékos aránnyal Szlovénia és Németország, valamint 44 százalékkal Finnország és Csehország. A lista másik végén Észtország áll, ahol mindössze 26 százalék ez az arány.

A férfiak esetében Írországban élnek a legtöbben egyedül (28 százalék), és Portugáliában a legkevesebben (10 százalék).

Egyébként az Eurostat elemézse szerint az aktív, vagyis 15 és 64 év közötti uniós polgárok 19 százaléka él egyedül, a nőknél és a férfiaknál nincs eltérés ebben. A párkapcsolatban élők aránya a nők esetében 51, a férfiaknál 48 százalék. A fennmaradó 30 és 33 százalék más felnőttekkel (például a szüleivel vagy gyerekeivel) él.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(napi.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.