A szakszervezet szerint az lenne az igazi béremelés, ha a tanárok 2015-ben befagyasztott, és az akkori minimálbérhez kötött vetítési alapját megemelnék. 

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint a bejelentett 10 százalékos ágazati szakmai pótlék, amit július 1-től kaphatnak a tanárok, az nem béremelés – olvasható a Népszava cikkében. Totyik ezt arra jegyezte meg, hogy a kormánypárti Magyar Nemzetben hétfőn olyan cikk jelent meg, amely ezt az ágazati pótlékot béremelésnek titulálta.

Tanári szakszervezet: a bejelentett 10 százalékos ágazati pótlék nem béremelés

Fotó: Illusztráció/pexels.com CCO

Totyik úgy látja, a valódi béremelés azt jelentené, hogy a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját (amelynek a szintje a 2014-es minimálbér összegén, 101 500 forinton van) emelnék meg, de nem ez történt.

Ráadásul a szakmai ágazati pótlék nem egyenlő egy törvényi erejű alapilletmény-emeléssel, azzal szemben bármikor rendeletben visszavonhatja a kormány. Ez most bruttó 20-40 ezer forintos összeget jelent a végzettségtől és a pályán töltött időtől függően, és ez nem fogja megállítani a tanári pályán található elvándorlást, valamint a tanári szakokra történő egyre kisebb jelentkezési kedvet.

A 10 százalékos pótlékemelés után egy pályakezdő fizetése bruttó 231 ezer forint lesz. Miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a diplomás pályakezdők átlagkeresete 344 ezer forint. Egy nyugdíj előtt álló mesterpedagógus bruttó 528 ezer forintra számíthat, miközben a diplomás átlagkereset megközelíti a 700 ezer forintot. Nem csoda, hogy a tanári pálya továbbra sem vonzó a fiatalok körében: 17 ezerről 11 ezerre csökkent a pedagógus szakra jelentkezők száma

– mondta el a lapnak a szakszervezet alelnöke.

A PSZ (és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a PDSZ is) évek óta szeretné elérni, hogy a tanári bérek vetítési alapja a mindenkori minimálbérhez legyen kötve, amely jelenleg 161 ezer forintot jelent. A szakszervezet úgy számolt, hogy a vetítési alap 2015-ös befagyasztásával egy nyugdíj előtt álló tanár az utóbbi öt évben bruttó 6 millió forinttól esett el. Totyik a Népszavának azt is elmondta, hogy szerinte a pótlékemeléssel a kormány elismerte, hogy a tanári életpályamodell "becsődölt".

"Bár a legnagyobb pótlékemelést az intézményvezetők és helyetteseik kaphatják, mégis lehetnek köztük olyanok, akik rosszabbul járnak. A köznevelési törvény melléklete szerint az intézményvezetői pótlék alsó határa jelenleg az illetményalap 40, felső határa pedig 80 százaléka, ami júliustól 60-170 százalékra változik – a tanulói létszámtól függően. Ami a PSZ szerint azt jelenti, hogy egy olyan kisiskola igazgatója, ahova 150 főnél kevesebb diák jár, a jövőben 60 százalékos pótlékot kaphat, még akkor is, ha eddig a munkáltató döntése alapján 80 százalék járt neki"

- olvasható a cikkben.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Sztrájkoljatok egy félórát,,valamelyik vasárnap délelőtt..Az egy darabig megnyugtat benneteket.
ómió
Az "igazi" még anno a Böszme-féle fizulenyulás volt!
jesz
nesze semmi, fogd meg jól...
...a gyeplőt nem árt szorosan tartani, mert még elbízzák magukat...pláne, hogy most még iskolaőr is fog vigyázni az oktatás vidám hangulatára..

Kérdés, mit szól majd a szakszervezet ? (ha hazajönnek a nyaralásból)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.