A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, rossz minőségű termék forgalomba hozatala és orgazdaság bűntette miatt vádat emelt egy bűnözői csoporttal szemben.

Hétszáz milliós olajbűnügyben emelt vádat az ügyészség Kecskeméten

A főügyészség szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy 754 millió forinttal rövidítette meg a költségvetést a bűnözői csoport, melynek tagjai külföldről behozott bázisolajat jövedéki adó megfizetése nélkül, üzemanyagként értékesítettek.

A vád szerint az ügy első és másodrendű vádlottja – apa és fia – 2016 júniusától a 2017 novemberében történő letartóztatásáig horvát, magyar és cseh cégek nevében egy lengyel gazdasági társaságtól univerzális olajat vásárolt, amelyet egyetlen esetben sem a szállítási helyként megadott szlovén és román címekre szállíttatott, hanem jövedéki adó megfizetése nélkül, Magyarországon üzemanyagként értékesített.

A fuvarokmányokon és kitárolási iratokon szállítási címként megjelölt külföldi címek fiktívek voltak, ott sem épületek, sem gazdasági társaságok nem voltak.

A megvásárolt univerzális olaj a lobbanáspontja és magas növényolaj-tartalma miatt nem felelt meg a dízelgázolaj szabvány szerinti minőségi követelményeinek.

A bázisolaj fuvarozását az ügy harmadrendű vádlottja szlovák cégén keresztül végezte, a járműszerelvényt is minden esetben ő vezette.

Az ügy további vádlottjai, az olaj magyarországi viszonteladói és magánszemély vevői tisztában voltak azzal, hogy olyan bázisolajat vásárolnak, amely után jövedéki adót és áfát senki nem fizetett. Így jóval a hivatalos egységár alatt jutottak hozzá az olajtermékhez.

Az ügyészség az apát és fiát, valamint a szállításokat végző férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettével, valamint rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntettével vádolja, míg 12 társuknak orgazdaság bűntette miatt kell felelniük.

A jelenleg szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni – áll a közleményben.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.