Már csak formaságok vannak hátra.

Zöld utat kapott a vakcina: hamarosan elérhető lesz a koronavírus elleni oltás Európában

Az első, koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer forgalmazására tett javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön. Az Európában Veklury márkanéven futó, az USA-ban remdesivirként ismert

gyógyszer segítségével átlagosan harmadával lehet csökkenteni a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulási idejét a kutatások szerint. A remdesivir különösen hatásos a súlyos betegek esetében.

A gyógyszert eredetileg az ebola kezelésére fejlesztették ki az amerikai kutatók, de az USA-ban végzett tesztek igazolták, hogy a koronavírus elleni harcban is bevethető. Az USA-ban és Japánban már engedélyezték a forgalomba hozatalát, Az Európai Gyógyszerügynökség javaslatát az Európai Bizottságnak hivatalosan még jóvá kell hagynia, de a szakértők szerint ez már csak formaság.

Az uniós ügynökség szerint olyan felnőttek és 12 éven felüli gyerekek gyógyításában lehet az antivirális szert használni, akiknek kiegészítő oxigénre van szükségük a tüdőgyulladás miatt. Az ajánlás szerint a remdesivirt infúzión át kell beadni, és folyamatosan ellenőrizni, hogy a kezelés alatt a máj- és szívfunkciók rendben vannak-e. A kezelés időtartama legfeljebb 10 nap lehet.

A több mint 1000 fő bevonásával végzett amerikai kutatásból az derült ki, hogy a gyógyszerrel kezelt betegek átlagosan 11 nap alatt gyógyulnak meg, míg a placebót szedő kontrollcsoport tagjai 15 nap alatt. Az eredmények a súlyos betegek esetében kiemelkedően jók voltak: 18-ról 12 napra csökkentették a gyógyulást.

Forrás: Index

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.