A Kúria döntése értelmében nem léphet hatályba egy önkormányzati rendelet parkolás ellenőrzésével kapcsolatos részlete, amely azt határozta volna meg, hogy a kerületi önkormányzatok miként alkalmazhatnak parkolóőröket.


A Kúria megsemmisített egy parkolással kapcsolatos fővárosi rendeletet

A Kúria önkormányzati tanácsának a legfőbb bírói fórum honlapján olvasható június 9-ei határozta felidézi, hogy Budapest Főváros Közgyűlése

módosította a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló parkolási rendeletét.

E szerint a parkolás ellenőrzését csak a helyi önkormányzat, kizárólag e közszolgáltatási feladat ellátására alapított költségvetési szerv, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság, továbbá e gazdasági társaság 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság, önkormányzati társulás, vagy közterület-felügyelet láthatja el, azaz ez a tevékenység nem adható vállalkozásba.

Budapest Főváros Kormányhivatala azonban februárban felhívta Budapest Főváros Közgyűlésének figyelmét arra, hogy

az önkormányzati rendelet módosítása jogszabálysértő.

A kormányhivatal szerint a fővárosi közgyűlés a rendeletmódosítással megsértette az Alaptörvényt, továbbá a helyi önkormányzatokról, közúti közlekedésről és jogalkotásról szóló törvényeket. A parkolási közszolgáltatás ellátásának lehetséges formáit a jogalkotó az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabályokban szabályozta, a fővárosi közgyűlés azonban túllépett rendeletalkotási felhatalmazásának keretein például azzal, hogy a parkolási közszolgáltatóval kapcsolatban kötelező előírásokat fogalmazott meg a parkolás üzemeltetést ellátó kerületi önkormányzatok számára.

A fővárosi önkormányzat ugyanakkor azzal érvelt az eljárásban, hogy a parkolási feltételrendszer kialakítása a főváros feladata, és ez kiterjed a parkolásüzemeltetés egyes feltételeinek szabályozására is. Továbbá a helyi közügyeket érinti a közterületi parkolás során a külső alvállalkozók igénybevételére vonatkozó tilalom, ezért ebben a vonatkozásban a magasabb szintű jogszabályokhoz képest kiegészítő, azokkal tételesen nem ellentétes helyi jogalkotásra a fővárosi közgyűlés rendelkezik hatáskörrel. A fővárosi önkormányzat szerint az önkormányzati rendelet parkolással összefüggő módosítása nem ütközik magasabb rendű jogszabályokba.

A Kúria Patyi András vezette önkormányzati tanácsa a fővárosi önkormányzattal szemben a kormányhivatal álláspontját osztotta és kimondta, hogy

az önkormányzati rendelet módosításának vitatott részlete, mely július 1-jétől lett volna hatályos, nem lép életbe.

Indoklásában a Kúria többek között rámutatott arra, hogy a parkolásüzemeltetés a parkolási közszolgáltatás része, amely nem a fővárosi önkormányzat, hanem a kerületi önkormányzat feladata.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
On demand (i)gazságszolgáltatás, vagy csak az orosz népmese virít

A derék AB és a Kúria is újabb hűségnyilatkozata bizonyítja „elkötelezettségüket”

Mottó:
Az ismert orosz népmese (bár egyes források szerint Puskinnak is van hozzá köze) szerint (na jó igazítva): A dagadt törpe parancsára!

Gyors egymásutánban került a képernyőmre két hír is:
Elsőbb, talán 2 napja; „Nem ütközik az Alaptörvénybe, hogy az összefonódás hatásainak vizsgálata nélkül jöhetett létre a kormánypárti sajtó zömét összefogó Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány ”!
Majd az elmúlt éjszaka; „A Kúria döntése értelmében nem léphet hatályba egy önkormányzati rendelet parkolás ellenőrzésével kapcsolatos részlete, amely azt határozta volna meg, hogy a kerületi önkormányzatok miként alkalmazhatnak parkolóőröket.”!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Azért ne essünk túlzásokba

Karácsony: Orbán „nem csupán fejőstehénként kezeli a fővárost, hanem elküldi a vágóhídra”

Nem, nem a címben kiemelt igencsak szemléletes gondolatot tartom túlzásnak. Karácsony Gergely főpolgármester a Pesti Hírlapnak adott interjújából sok mindent lehetne idézni.
Vannak egyértelmű és akár véleményesnek is tekinthető megfogalmazásai, a problémák egyértelműek. Azonban az egyik gondolata igencsak félresikerült: a főpolgármester foglalkozott a budapesti levegőminőséggel kapcsolatos hondokkal, amiben kijelentette: „ez az egyik olyan gond, amiért nem lehet Orbán Viktor miniszterelnököt vagy a kormánypártot felelőssé tenni ”! Na Aljósa gondolkodj!!! =))
Túl azon, hogy ártunk és qurmányunk vonatkozásában a kit és miért lehet felelőssé tenni dolog igencsak pikáns, az effektív intézkedései és nem-intézkedései igencsak jelentős mértékben járultak hozzá a helyzethez!
lampa laz
Ja, hogy a patyi, orbán aranyérkezelője volt ez az okos...
Qqberci
Mindegy, hogy hasznos-e, észszerű-e, ha Karácsonnyal kapcsolatos, akkor keresztbe kell tenni neki...
ómió
Még nem állam az államban? Ez ám az efftársi "shock"!
legott
Magyarul: "A Kúria nem engedett hozzányúlni a politikai gengszterek által kijelölt parkolási hiénákhoz!"

magyar-gyaur.blog.hu/2020/06/27/a_parkolasi_hienak_erinthetetlenek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.