Komoly adókedvezmények jönnek.

10 milliárd forintot ígér a kormány a nyugdíjasoknak – így juthatnak hozzá a pénzhez

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a jelenlegi szabályok szerint a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok keresetéből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le, a munkavállalói járulékokat nem. 2020. július 1-jétől már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól – ismertette Tállai András.

Leszögezte, a nyugdíjasok ma számíthatnak a kormányra, amely olyan többgenerációs országban gondolkodik, ahol az időseknek is több megbecsülés jut.

Mint mondta, a változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek. A havi bruttó százezer forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat. Július 1-től csak az szja jön szóba, így akkor már 85 ezer forint jár az érintetteknek. Ez azt jelenti, hogy – a példánál maradva – százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében – magyarázta Tállai András.

A rendelkezésre álló adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket. A kormányzat számításai szerint a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél.

Tállai András elmondta, amikor 2019. elején a járulékmentességet bevezették a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknál, akkor 75 ezer időskorú tevékenykedett ilyen formán. Idén februárban már 129 ezer nyugdíjast foglalkoztattak a cégek munkaviszonyban. A koronavírus-válság hatására, áprilisban valamelyest csökkent a létszám, mintegy 109 ezerre, de még a járvány mélypontjának számító hónapban is lényegesen több nyugdíjast foglalkoztattak, mint 2018-ban.

Tállai András szerint ezért is nagyon időszerű most a járulékkedvezmény kiterjesztése minden dolgozó nyugdíjasra. A szabály a gazdasági szereplőknek is kedvez – jegyezte meg. Egyrészt azért is, mert a korábban nyugdíjba vonult szakemberek felvételével olyan tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez, szervezetekhez, amely a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti. Másrészt júliustól 17 százaléknyi közterhet takaríthatnak meg, ha nyugdíjast alkalmaznak, ugyanis a cégek, a szervezetek mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól – tette hozzá.

A kedvező szabályok kiterjednek a nyugdíjas egyéni és a társas vállalkozókra is – közölte az államtitkár. 2020. július 1-jétől a nyugdíjas vállalkozók nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, illetve a cégeknek sem kell a nyugdíjas társas vállalkozó után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni – részletezte.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

87 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"Leszögezte, a nyugdíjasok ma számíthatnak a kormányra, amely olyan többgenerációs országban gondolkodik, ahol az időseknek is több megbecsülés jut."
Ezért még a második országbitorlásuk kezdetén elvették az összes kedvezményt a rokkantaktól, nyugdíjasoktól, amit a Gyurcsány kormány alatt kaptak (víz, villany, gáz, szemétdíj hozzájárulás, nyugdíjas bérlet, közgyógy igazolvány). Cirka 20-25 ezer forinttal rövidítette meg őket
Arra meg emlékszünk, hogy első országbitorlásuk alatt minden nyugdíjastól elvettek havi 19 ezer forintot, amit a szocialisták adtak vissza.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Aki Én: Reménytelen eset! Ha azt írod, hogy per pillanat 30 fok van, és süt a nap, arra is ide írja:" efftársi bolsi hazugság!"
Aki Én
@Nessy: Ez egy súlyosan beteg elme. Igazából szánni való.
Eladott Ország
@ómió: public.flourish.studio/visualisation/1041494/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/1041494
public.flourish.studio/visualisation/1041497/?utm_source=showcase&utm_campaign=visualisation/1041497
Egyre több nyugdíjas nyomorog: az államtitkár szerint ez csak a növekvő bérek miatt látszik így. Ráadásul az inflációhoz kötött nyugdíjemelés egyik hátulütője, hogy az árindexet rendre alul tervezi a kormány, vagyis a tényleges áremelkedési ütemnél alacsonyabb mértékben emeli a nyugdíjakat januárban. Igaz, a különbözetet novemberben megkapják az érintettek, viszont 10 hónapon keresztül tízmilliárdokra rúg az az összeg, amivel az idősek az államot hitelezik.
ómió
@Eladott Ország: Ha egy nyugdíjas nyomorog, azt vagy azzal kezdte, hogy csak nyomorgáshoz elég nyugdíjért tudott megdolgozni, vagy, mert lenyulták a nyugdíja egy részét (ahogy Böszméék tették), de, hogy nem az inflációkövető nyugdíja miatt, az biztos. Az államtitkár igazat mond: az évi 8-10%-kal növekvő bérekhez VISZONYÍTVA félelmetes a nyugdíjak leszakadása, viszont a nyugdíjasok elért életszínvonala - éppen az inflációkövető nyugdíjuk miatt - nem romlik - még, ha efftársilag ezt szívesen rájuk hazudnák se! Az infláció-kompenzációt meg biztos, felül is tervezhetnék, de akkor meg a következő nyugdíjemelés lenne alacsonyabb.
ómió
@Nessy: Látom, magadból indulsz ki - efftársilag!
ómió
@Aki Én: Ne sajnáltasd magad, bolsiék fajkreténje! Inkább "húzzál bele"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2021. June 13., 19:17
Vége! Ogli G visszavonul