Négy járulékfajta olvad egybe 2020. július 1-jével: szerdától 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó is, és minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Adócsökkentéssel a dolgozó nyugdíjasok mellett a gyermekes családok is számolhatnak, szerdától kedvezőbbé válik ugyanis a gyermekek után járó családi kedvezmény – tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Szerdától csökken a szociális hozzájárulási adó és járulékmentességet kapnak a dolgozó nyugdíjasok

A július 1-jén hatályba lépő új járuléktörvénnyel egy új, sokkal tisztább és egyszerűbb korszak kezdődik a társadalombiztosítás rendszerében – szögezte le az államtitkár.

Az új társadalombiztosítási törvény egyik leglényegesebb adóegyszerűsítő változása az, hogy 2020. július 1-jétől egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék – emelte ki Izer Norbert.

Rámutatott: a bürokratikus terhek csökkentésével a gazdálkodók komoly összegeket és időt is takaríthatnak meg. Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz szerdától. Az adórendszer jelentős egyszerűsítésén túl az egységes járulék bevezetése biztosítja például azt, hogy az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot is szereznek július 1. után – magyarázta az államtitkár.

A jelentős bürokratikus tehercsökkentés mellett szinte mindenkit érintenek az új, egységes járuléktörvény adócsökkentései – mondta az államtitkár. Megjegyezte, hogy a gyermekes családok, a nyugdíjasok és vállalkozások is spórolhatnak szerdától a közterheken.

A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot takarítanak meg azzal, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok. Míg jelenleg az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg, addig 2020. július 1-jétől a minimálbér után.

A nyugdíjasoknál évente összességében mintegy 20 milliárd forintot hagy a járulékmentesség kiterjesztése. Július 1-jétől a jelenlegihez képest minden dolgozó nyugdíjas 14 százalékos plusz jövedelemmel számolhat.

Szerdától még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény. Jelenleg ugyanis a 1,5 százalékos mértékű munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt, de július 1. után már a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető a családi kedvezmény – részletezte Izer Norbert.

Az államtitkár kitért a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentésére is, amely szintén július 1-jén lép hatályba. Megjegyezte, hogy a 15,5 százalékra mérsékelt közteher a gazdaság újraindítása szempontjából az egyik leghatékonyabb adópolitikai eszköz lehet. Az adócsökkentés fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, ezzel is segítve a munkahelyek megőrzését, illetve új munkahelyek létesítését.

Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, így ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága – emelte ki Izer Norbert.

Hozzátette, hogy a kormány javaslatáról, amely lazítana az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybevételéhez kapcsolódó szankciórendszeren, pénteken dönt az Országgyűlés. Ha a parlament megszavazza, akkor egyebek között megduplázódik a magánszemélyek számára nyitva álló idő, amíg a jogosultság rendezhető. Erre a korábbi három helyett hat hónapjuk lesz a késedelembe esőknek.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Lefogadom, hogy a dolgozó nyugdíjasok egy fillérrel sem fognak többet kapni, azt a 14%-ot benyeli a munkaadó. Ugyanis a rendelet arról szól, hogy a nyugdíjas után nem kell járulékokat fizetni, de az nincs benne, hogy azt a nyugdíjas részére ki kell fizetni. Így a munkaadó kapott ajándékot a kúrmánytól, a nyugdíjas meg örüljön, hogy dolgozhat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
"Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, így ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága"...aha, és a kissebsėg hogy szerez erre jogosultságot, úgy h mi fizetjük mint eddig is, mert 10 betegből 9 ehhez a réteghez tartozik.
szaboria1
Szomorú, hogy a nyugdíjas azért dolgozzon még, mert nem elég a megállapított nyugdíja a megélhetésre.
Clavigo
@Shikari: Pippantsd le az összeset,,bő nyállal, román retek.
ómió
Dübörgő "elszegényedés"? Szerencsére nem efftársi módra!
Csizmás Kond
@szaboria1: ...az attól függ, hogy minden nyugdíjast egy kalap alá veszel vagy se...mert nem az számít hogy ki nyugdíjas vagy ki nem hanem az hogy ki mennyi részesedést fizetett.
CarolRL86
Idе keгеsek еgy idеget!
Készen áll а kíséгlеtеkrе!
----
www.k­­i­­­­ssia.club
szaboria1
@Csizmás Kond: Nem veszem egy kalap alá van rá látásom. Sajnos olyat is tudok, hogy összesen dolgozott 10 évet gyengén látónak minősítették és magasabb most a nyugdíja mint egy rendesen több mint 30 évet dolgozottnak aki most is kénytelen munkát vállalni. Pedig már elmúlt 65 éves.
Macskaszem
Lefogadom, hogy a dolgozó nyugdíjasok egy fillérrel sem fognak többet kapni, azt a 14%-ot benyeli a munkaadó. Ugyanis a rendelet arról szól, hogy a nyugdíjas után nem kell járulékokat fizetni, de az nincs benne, hogy azt a nyugdíjas részére ki kell fizetni. Így a munkaadó kapott ajándékot a kúrmánytól, a nyugdíjas meg örüljön, hogy dolgozhat.
justhpeter
@Macskaszem: Ezek szerint mindenkivel nem tehet jót a "jó kormány".
Csizmás Kond
@szaboria1: Visszaélések voltak, vannak, lesznek...korrupció is de ezeket nem kell általánosítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.