Időzített bombaként lapult a kocsiban az alkoholos gél, lángba borítva az Audit.

Még mindig ráz a hideg, ha eszembe jut, mi történt volna, ha a férjemmel mi is épp bent ülünk. A járvány kitörésekor tettük a fertőtlenítőt az autóba, mint sokan mások, most viszont könyörgök mindenkinek, esze ágába se jusson követni ezt a példát

– mondta Szilvia.

Az asszony vasárnap ment a párjával nagybevásárlásra, leparkoltak, majd bementek a boltba, pár perc után azonban nagy kiabálásra lettek figyelmesek.

Valaki ordított, a kék Audi tulajdonosát keresték. Amint leesett, hogy rólunk lehet szó, azonnal sprinteltünk a parkolóba. A kocsi már füstölt, hívtuk a tűzoltókat, akik gyorsan megérkeztek 

– tette hozzá.

Felrobbant a kocsiban felejtett kézfertőtlenítő

A kocsiban hagyott fertőtlenítő akár 90 fokosra is felhevülhet a napon

Az esethez kiérkező Bognár Lénárd egy autómentéssel foglalkozó céget vezet. Mint mondta, nem lepődött meg, amikor kiderült, mi okozta a bajt.

Pár hete volt egy hasonló eset, ott egy férfi autóját kellett pont ugyanezen ok miatt elszállítanunk. Ott is komoly kár keletkezett, egy ilyen robbanás az egész autót tönkreteheti

– vélekedett Bodnár.

A kézfertőtlenítők magas százalékban alkoholt tartalmaznak, így tűzveszélyesek. Senki ne hagyja, az autóban, hiszen egy meleg nyári napon akár 80-90 fokra is felhevülhet a kocsi

– figyelmeztet Szabari Kata tűzoltó százados. 

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(blikk.hu)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsó
“Újabb koronavírussal kapcsolatos álhírről rántották le a leplet

Az alkoholos kézfertőtlenítő önmagától nem kap lángra ha az autóban felejti valaki, mert a tűzoltóság szerint ehhez nagyjából 300 Celsius-fokos hőmérsékletnek kellene lennie az autó belsejében - derül ki az Index cikkéből.

Rémisztő videókkal demonstrálták azt az álhírt, hogy az autóban hagyott alkoholos kézfertőtlenítőktől a nyári melegben felgyulladhatnak az autók. A videók a Facebookon és a Twitteren is megjelentek, sőt egy wisconsini tűzoltóság is átvette őket. A rémületet okozó posztot később törölték, majd a videókról viszonylag hamar kiderült, hogy nem ott és nem akkor készültek - olvasható a portál cikkében.

Az egyik például egy 2015-ös videó Szaúd-Arábiából, vagyis nem most gyulladt fel, nem a kézfertőtlenítő miatt, és nem az Amerikai Egyesült Államokban, és a többi videó is legalább egy éves.

A tűzoltóság szerint az alkohol begyulladásához nagyjából 300 Celsius-fokos hőmérsékletnek kellene lennie az autó belsejében. Az alkohol persze tűzveszélyes anyag, de amíg valaki nem gyújtja meg direkt módon öngyújtóval vagy gyufával a kézfertőtlenítőjét azaz nincs olyan tűzforrás, ami lángra lobbanthatná, addig nem kell attól tartania, hogy spontán leég az autója fertőtlenítő miatt a portál beszámolója szerint.”
Csizmás Kond
-A hőségtől az anyag térfogata megnő, így az alkoholé is viszont nem robban. Ami robbanhatott az a palack lehetett de tűz akkor sem keletkezhet.
Sámannus
Valóban veszélyes lobbanáspont alkohol esetén:13-14 C° forráspont 78 C°
hu.wikipedia.org/wiki/Lobban%C3%A1spont
Nem szabad sugárzó hőnek kitenni a csomagolásban sem. 100 C°-nál kb. 2 bar a gőznyomása, ettől a rosszul lezárt flakonból a folyadék szivároghat. Ha olyan fertőtlenítőt tesznek bele ami túlzottan reakcióképes, öngyulladása is lehet. Vannak fényhatására beinduló reakciók is. Kérdéses tehát milyen minőségvizsgálaton esnek át ezek a készítmények. A pandémia közepette esetleg hiányosak voltak a készítők ismeretei, vagy csak részleges vizsgálatok történtek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.