Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió műsorában.

Merkely: körbevette az országot a vírusfertőzés, már nyáron jöhet az új járvány
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Merkely Béla arról beszélt:

a járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja a november, de addig is "ki kell húzni az időt".

Úgy fogalmazott: Magyarország "egyelőre őrzi az integritását", de "nem lehetünk eléggé óvatosak", hiszen az ország nincs lezárva, és "ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk".

Míg ugyanis a járvány elején Dél- és Nyugat-Európa felöl jött a vírus Magyarországra, most

körbevette az országot a vírusfertőzés.

Szerbiában régóta emelkedik a betegek száma, Romániában annyi az új beteg naponta, mint a járvány "csúcsán",

Ukrajnában emelkedik a járványgörbe, és Ausztriából is magasabb esetszámokat jelentenek.

Merkely Béla kitért arra: Magyarország sikeres védekezésének lényeges eleme volt az időben bevezetett számos korlátozás, az iskolák, éttermek bezárása, a vásárlási idősávok kijelölése. Ezek következtében azonban az ország lelassult, a gazdaság visszaesett, a munkahelyek veszélybe kerültek, tehát "nem lehet ezt a technikát többször bevetni, mert az mindannyiunknak sokba fog kerülni" – mondta az SE rektora.

Most, hogy Magyarországon jó a helyzet,

a vírus behurcolását kell megakadályozni.

A májusban végzett országos, reprezentatív kutatás eredményei szerint "igen tekintélyes a tünetmenetes vagy kevés tünettel járó esetek száma, tehát szűrni kell, mégpedig a magas rizikójúakat, így például az ukrán, a román, a szerb határ környékén lakókat", és a külföldről érkező magyarokat és külföldieket – mondta.

Hozzátette: nyitott lenne arra, hogy aki szeretné, azt szűrjék, "mert ő tudja, miért kéri" a tesztelést.

Emellett továbbra is fontos az "udvarias távolságtartás", a maszk viselése és a rendszeres kézmosás.

Merkely Béla szólt arról is:

a november azért a legvalószínűbb időpontja a második hullámnak, mert akkor újra iskolába járnak a gyerekek, dolgozni a szülők, lehűl a levegő, ami szintén kedvez a vírus terjedésének, és sokat vannak az emberek zárt térben.

A szakemberek szerint a második hullám enyhébb lefolyású lesz, hiszen már ismerik a vírust, annak gyenge pontjait, a terjedés lassításának és a betegek kezelésének hatékony módszereit.

Emellett a nagy vakcinagyártók is készülnek erre az időpontra, az egyik legnagyobb gyártó 100 milliós nagyságrendben kezdte meg a még tesztelés alatt lévő vakcina gyártását – tette hozzá Merkely Béla.

(MTI)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Giovanni Alba
Merkely az új Bakondy? Annyira hasonlít a szókészletük, szóhasználatuk, hogy az már ijesztő.
verőce21
A sikeres védekezésének lényeges eleme volt az időben bevezetett számos korlátozás, az iskolák, éttermek bezárása, a vásárlási idősávok kijelölése. Ezek következtében azonban az ország lelassult, a gazdaság visszaesett, a munkahelyek veszélybe kerültek.
Tehát "nem lehet ezt a technikát többször bevetni, mert az mindannyiunknak sokba fog kerülni" - mindezekkel együtt, én nagyon kedveltem ezt az idősávos vásárlási rendszert, és a velejáró kötöttségeket, a futárok intenzív igénybevételét, a kesztyű-maszk viselést, home-office, távoktatás rendszert, stb.
Vannak északi országok, ahol ezek pandémia nélkül is megszokott viselkedések...
namihami
Semmi egyéb nem szükséges, pusztán néhány ""jó"" döntés és ezáltal a határok megnyitása.
És Cilimami ismét felkérheti (értitek:: ""Felkérheti"") a Vezért a különleges állapot bevezetésére. Mert ""joga van rá"", így döntött a 137 igazmagyar.
És máris megint előttük a célszalag.
verőce21
Ha pl. Észtország példáját vesszük figyelembe, sok tekintetben az ők példáit, rendelkezéseit követtük 1-2 napos késéssel... nagyobb tapasztalatuk van, az ilyen izolációs, távügyintézéses intézkedésekben...
Sok egyéb területen - pl. túlélési technika, gazdasági fellendítés, lakáskultúra, önfegyelem, étkezés, életvitel, stb. tekintetében is követendő példa lehet számunkra...!
Pálinkás Pál
@verőce21: No..még jó hogy említed az észt példát!!! ezt mikor akarjátok bevezetni??? "Az észt fővárosban ingyenes a tömegközlekedés, és így is nyereséggel jönnek ki belőle"...nektek igen szelektív a memóriátok...példaként az egészből mindig csak azt az elenyésző hányadot ragadjátok ki, ami nektek jó...
verőce21
@Pálinkás Pál: Magyon szelektív vagy Palika!
Magyarországon az egész országban ingyenes a közlekedés a 65+ korosztálynak...!
csak úgy....
@durbincs: KarenAZ83
Szerеtnél аlкalmi szехet?
А puncijоm аz Ön rendеlkezéséге áll!
Itt mеgtаlálja prоfilоmat tеlefonszámmаl -> www.k­­i­­­­ssia.club...
csak úgy....
@verőce21: hallom,hogy te még a hasmenéshez és az ingatlanpiachoz is értesz... :)
jesz
Nagyon okos ember Merkely, ehhez kétség nem fér...mindig tátott szájjal halgatom amikor előadást tart..

...de újabban hol ezt mond, hol pont az ellenkezőjét..újabban jósnő szerepben próbál érvényesülni...aztán, ha nem jön be a jóslat, akkor megpróbálja az ellenkezőjét...

A tudomány művelése sokkal jobban megy neki.
Gyütt Mönt
@durbincs: te vagy a bedegeci? Ilyet olvastam.
Cicamama55
A határzárak feloldása okozza a veszélyt! Elhamarkodott volt nagyon ez a döntés! A fertőzött területekről hozzánk, s oda is szabadon lehet utazgatni...Ráért volna erre a helyzetre még, hogy a külföldi turizmust fellendítsék. Az iskolák, diákok, tanárok, szülők munkáját megnehezítették, s a tanév évégére hip hop szabad lett minden...Több mint érdekes!
Gyütt Mönt
@durbincs: tehát nem te vagy a bedegeci, csak simán geci?
Pálinkás Pál
@verőce21: észtországban meg mindenkinek!!!
verőce21
Mindenkinek de csak a fővárosban! @Pálinkás Pál:
verőce21
@Pálinkás Pál: Karácsonyon kérjétek számon, a Bp-i ingyenes közlekedést...!
simmering73
Körbevette, te faszkalap. Itt csak azért nincs még, mert a more megmondta, hogy május 3.-án megszünt. Legközelebb akkor lesz, amikor azt mondja a gazdád, hogy itt van.
Gyütt Mönt
@durbincs: azt olvastam, hogy bedegeci vagy, később meg hogy nem vagy bede. Akkor maradt a geci?
Gyütt Mönt
@durbincs: koma, kihúztad a gyufát. Eddig csak te támadtál, de fordult a kocka. Azt olvastam, hogy bedegeci vagy, később meg hogy nem a bede. Akkor csak a geci?
SystemError
"behurcolt" Ezek politikailag megtervezett szavak, amire majd jól rá lehet ültetni a xenofóbiát, migráncsozást.

Hányok ettől az egész rendszertől és attól is, hogy neves szakemberből hogyan csinálnának bábokat tudtukkal vagy tudtuk nélkül..
SystemError
@durbincs: Szoftverekkel beszélgetsz agyhalott troll geci. Ezek spambotok. Majdnem olyanok , mint te csak egy 10e forintos számítógép végzi 10 ilyen hulladék munkáját, mint te... Neked sem adok már sokat, mert a gépek el fogják venni az ilyen vén náci hulladékok munkáját hamarosan

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.