Úgy tűnik, szükség lehet rájuk.

Már félezer iskola üzent: Szükségük van az iskolaőrségre!

A tankerületi fenntartású iskolák közül 288, míg az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt szakképző iskolák közül 204 intézmény kérte eddig az iskolaőrök kirendelését, holott a vonatkozó törvényről majd csak várhatóan pénteken szavaz az Országgyűlés – számolt be a Magyar Nemzet.

A lap azt írja, hogy Budapesten 23 iskola szeretne iskolaőrt, Győr-Moson-Sopron megyében 19, Szabolcsban 18, Hajdú-Biharban pedig 16. A legkevesebb igény Heves és Vas megyéből érkezett, innen csak három-három iskolaigazgató kérte az iskolaőrök segítségét.

Az iskolaőröknek augusztus folyamán többhetes pedagógiai-pszichológiai, valamint rendészeti képzésen kell részt venniük, majd le is kell vizsgázniuk. Ezt követően a rendőrség megállapodást köt minden érintett intézménnyel a megállapodás részleteiről, az iskolaőr konkrét feladatait pedig utasításban pontosítják a helyi igényeknek megfelelően. Az őrök munkáltatója a rendőrség lesz, de egész nap az iskolában fognak dolgozni.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy az iskolaőrök lőfegyvert nem, de gumibotot, bilincset és gázspray-t használhat, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően. A tervek szerint a későbbiekben készül majd egy mobilapplikáció, amellyel a pedagógusok egy pánikgombbal azonnal riasztani tudják az iskolaőrt.

Forrás: 24.hu/Magyar Nemzet

Kép: Pixabay

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Ez a "félezer" jobban hangzik, pedig ez akkor is csak 500! Az iskolák számához képest én erre nem lennék olyan büszke, hiszen ez még a 9 %-ot sem éri el... bár a Fidesz olvasatában lehet, hogy már tul van a 100 %-on:)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Háromhetes pszichológiai-pedagógiai - és rendészeti ismeretek...
Legalább a 8 általános követelmény?
Tudjátok mit? Egyétek meg, amit főztetek!
balos
A kibaszov listáról "szemezgetnek"?
szegfue
Ez a "félezer" jobban hangzik, pedig ez akkor is csak 500! Az iskolák számához képest én erre nem lennék olyan büszke, hiszen ez még a 9 %-ot sem éri el... bár a Fidesz olvasatában lehet, hogy már tul van a 100 %-on:)
Gyütt Mönt
@Shikari: elenyésző, amikor a gyerek lép fel agresszíven a tanár ellen. Ellenben a szülő, no az veszélyes lehet.
jesz
@Shikari: veszélyes, persze hogy veszélyes, de a legfontosabb a tanerő védelme a többi gyerek érdekében..az sem utolsó, hogy megszűnjön a túlkoros kövér cigánygyerek tanár elleni terrorja a többi diák előtt...

Csakhát egy rendész nem rendész..pláne a frissen szabadult százkiló izomra gyúrt akadémikussal szemben..
jesz
@Nyírfa: 10.57'...az bizony nyögvenyelő evés lesz...mert kábé ez a helyzet.
Gyütt Mönt
@Shikari: mint mondtam, a szülők jelentik a nagyobb veszélyt.
Nyírfa
@jesz: Te hallottál már tanárverésről - akár a nebuló, akár a szülő részéről a rendszerváltás előtti időkből? Én nem. Akkor ugyanis értéket jelentett a tudás, megbecsült volt a pedagógus, és dolgoztak a cigány családok, akik '89. után teljesen magukra maradtak. És, persze, nemcsak ők.
Ma Magyarországon abszolút értékválság van, és ebben mindannyian benne vagyunk, legfeljebb az érintettség arányai változnak.
szegfue
@Nyírfa: Ha elgondolom, hogy az akkor iskolás gyerekek ma már szülők, nagyszülők és mégis tisztelik az őket tanitó pedagógusokat. A mi településünkön a rendszerváltás előtt több évtizeden keresztül volt tanitó egy hölgy, aztán nyugdijba ment és ahogy öregedett egyre jobban demens lett. A tanitó nénit a fél falu hozta-vitte... volt aki elvitte a szomszéd településre, mert látta, hogy bringával igyekszik az uton, aztán kiderült a végén, hogy fogalma sem volt, mit akart ott csinálni, ugyhogy hazahozták. Sohasem éreztette vele senki sem, hogy már nem "százas" szegény, hanem mindig segitettek neki a sokszor értelmetlen dolgaiban is.
Egyetértek Veled az "értékválsággal" kapcsolatban!
szegfue
Egy másik cikkben már azt olvastam, hogy csak ott lesz iskolaőrség, amelyik iskola kéri. Tehát jelenleg ugy néz ki, hogy ősztől a közel 6 ezer általános és középiskolából 500-ban lesz ez a "rendvédelmi szerv".
Málna
@szegfue: 11:05 Ez nem büszkeség és százalék kérdése. Ahol szükségesnek érzik, oda küldeni kell iskolaőrt. Akkor is, ha csak egy ilyen iskola lenne.
kokopelli
A ß@r mindíg fentről lefelé folyik! Mit látnak a TV-ben,és mit hallanak "a kölkök" a családon belüli politikai összecsapásokban!? Van elég sok minta előttük! Nálunk anno még szokásos volt a szülöi "ne a gyerekek előtt"!
Clavigo
@Shikari: 13.47. Úgyhogy akkor kezdjél el visekedni,,román retek...Mielött valaki még bele is szarik a " törött pofádba "..
Nyírfa
@szegfue: 13.35

A jó tanárnak olyan tekintélye volt, amiről ma csak álmodoznak pedagógus körökben. Akit meg kinevettünk a háta mögött, azzal sem jutott volna eszünkbe szemtelenkedni, mert nem úgy voltunk nevelve, hogy ez lenne a természetes.
De, még egyszer hangsúlyozom, hogy a tanári tekintélyt alapvetően a tudással, felkészültséggel párosuló pedagógiai érzék teremti meg. A rendszerváltás után rengeteg fiatal került ki úgy a főiskoláról, hogy csak valamilyen diplomát akart szerezni a boldogulás reményében, és a legkönnyebben járható útnak a tanári-.tanítói pálya bizonyult. A levét a felhígulásnak most isszuk igazán, amikor maga a társadalom is a felszínesség, a gátlástalanság, az annyit érsz, amennyid van csapdájában leledzik. Amíg ez nem változik, addig az oktatás , paralel az összes ágazattal, tovább fog rohadni.
szegfue
@Málna: Jogod van a véleményedhez, ahogy nekem is, melyet mindketten leirhatunk, "közzé tehetünk", ahogy sokan mások is. Az viszont csak egy hiú ábránd, hogy csak Neked lehet igazad... Tudod az üres kalász fenntartja a fejét, a teli meghajol...
Málna
@szegfue: Mire jó ez a félrebeszélés, személyeskedés állandóan? Miért nem a témáról beszélsz?
Nyírfa
@Shikari: 13.47

Tudod, rólad bármit el tudok képzelni, csak azt nem, hogy tudásszomjtól átitatva ültél az iskolapadban. :DDD
szegfue
@Nyírfa: 15:08 Annyit teszek csak hozzá, hogy szerintem az akkori pedagógusok -- a tudásuk mellett! -- u.ugy bántak minden gyerekkel. Most meg a pedagógus ismerősöm nem mer intőt irni a polgármester fiának, sőt az 1-es sem meri adni, ha a gyerek nem készült. Tényleg nem tudom hol rontottuk el az értékrendünket?
namihami
És tessék mondani, a Kis XXVIII. Jánosoknak az óralátogatás azért ugye nem lesz kötelező? Mert a IV.-ig még hagyján, de afölött már veszélyességi pótlék, tanulmányi szabadság, vizsgaidő és egyéb kedvezmények járnak és amit joggal meg is követelhetnek. A VIII.-at elvégzők még majd ballaghatnak is? Puccbanparádéban vagy az uniformis ekkor is kötelező lesz? Gumibot, gázspraj, Natobakancs és társai?
kokopelli
@szegfue: ...hárman voltunk fiúk,egy-egy év különbséggel! Amennyibe az intőt vagy a jegyeinket el akartuk ma-
gyarázni,akkor az "öregünk" egyet mozdult a széken,...és csend lett! Később tudtuk meg,hogy ismerte az ált.is-
kolai tanárainkat (osztályfőnököket)! (;-))
justhpeter
Már aggódtam. De most, hogy már megvan a minimálisan szükséges 500 bátor iskolaigazgató én sem félek és bizony már néha el is mosolyodom, de hangosan röhögni még nem merek rajtuk.
szegfue
@kokopelli: 15:43 Bizony a tekintélyt ki kell érdemelni... az csak ugy magától nem jön.
szegfue
@Nyírfa: 15:11 Nem én találtam ki... de nagyon igaz szerintem is.
ómió
Akkor van "túlliberalizált" bőven!
Qqberci
Megmondták nekik, hogy üzenni kell...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.