Egy szakértő borús becslést közölt.

Több százezer ember vesztheti el a társadalombiztosítását – így kerülheti el, hogy Önnel is megtörténjen

Az ATV-nek nyilatkozó egészségügyi közgazdász becslései szerint akár 200 ezer ember eshet ki a társadalombiztosítási rendszerből elmaradás miatt. Különösen azoknak érdemes érdeklődniük az egészségbiztosításuk státusza felől, akik után nem fizet TB-t a munkáltató, július 1-től ugyanis háromhónapnyi tartozás után már fizetni kell az ellátásért. A szigorítás elvileg egységes közteherviselésre buzdít, a bírálók szerint viszont újabb konfliktusokhoz vezet orvos és beteg között.

Egy néhány perces látogatás a háziorvosnál mostantól körülbelül 10 ezer forintba kerül annak, aki több mint 3 hónapig nem fizet TB-t. A receptekhez járó állami támogatás pedig érvényét veszíti és a gyógyszer teljes árát kell kifizetni.

A háziorvosok és patikák nyilvántartásában könnyű ellenőrizni, hogy van-e valakinek elmaradása: pirosan világít, ha valakinek tartozása van. De egy egészségügyi közgazdász azt javasolja, inkább az egészségbiztosítási alapkezelő ügyfélszolgálaton érdeklődjön, aki bizonytalan. Különösen azok, akik az elmúlt hónapokban elveszítették a munkájukat a járvány miatt. Vagy nem tudják biztosan, hogy fizet-e utánuk TB-t a munkáltató.

Dózsa Csaba szerint akár 100-200 ezer ember eshet ki a TB-rendszerből elmaradás miatt.

A közgazdász hozzátette: 15 évvel ezelőtt még több mint 1 millió ember TB-je volt rendezetlen. A pénzügyminisztérium pedig éppen azért tartja szükségesnek a szigorítást, hogy még több potyautast legyen képes kiszűrni a rendszer.

A változás egyedül a sürgősségi ellátást nem érinti. Hogy mi számít annak, az viszont nem minden esetben egyértelmű – állítja Komáromi Zoltán egészségügyi szakpolitikus.

„Ha valakinek van egy mellhártyagyulladása és ez éles mellkasi fájdalommal jár, akkor ő ezt felfoghatja úgy, hogy életveszély, mert mondjuk, szívrohamra gondol, az orvos viszont, aki megvizsgálja, rájön, hogy ez nem életet veszélyeztető probléma, magyarán ez egy újabb konfliktus és vitaforrás lesz a beteg és az orvos között” – részletezte Komáromi.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege július 1-jétől is havi 7 710 forint. Az ATV Híradója megkereste a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt is, hogy megtudják, pontosan hány ember eshet ki a rendszerből, de az adás kezdetéig nem reagáltak.

Forrás: ATV

Kép: Pixabay

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ismerem az ilyen társadalmi parazitákat. Volt szerencsém hozzájuk. Minimál bérre bejelentve, és még a szoc segély is járt nekik havonta a gyerekek után az önkoritól. Én meg egyedül neveltem a fiamat, és mikor alamizsnáért mentem az önkorihoz, azt mondták hogy sok a jövedelmem (ezer forinttal léptem túl az egy főre esőt).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. August 13., 07:31
Demcsák Zsuzsa újrakezdte
Nagyvilág - 2020. August 13., 07:24
Megerőszakolták az amerikai börtönben a magyar rabot