Megszavazták az iskolaőrséget.

Döntött a parlament: szeptembertől rendőrök lesznek az iskolákban

Szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben – döntött pénteken az országgyűlés.

A képviselők 155 igen, 17 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadták el az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló jogszabályt a kormány kezdeményezésére.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik – ismertette a vitában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, és csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk.

Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, a bűnügyi költség a szülőt terhelheti.

Jogerős ítélet esetén – ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést – a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Gauntlet: Sok mindenért maguk a szülők a hibásak, helyettük nem lehet mindent megoldani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Anna Bogdán te elmerottyant vagy. Téged anyád gyerekkorodban rugdosva térdepeltetett a szoba sarokban...
Gazella
Lehet kezdeni a szülőkkel.. Ők nevelik a gyereket 3 éves korig az alapokra. ( állítólag!) A szülők hibája ha a gyerek agressziven indul az óvodába
Gazella
Katona állam mellett még a rendőr állam elfér..
ómió
Vége a "liberális igazságok direkt szolgáltatásának"? Lesz még ebből sivalka!
Gyütt Mönt
A mártélyi iskola bezár, Maruzsa igéretének ellenére is. Viszont ha kérnék a szülők, hogy legyen már legalább 3 iskolarendőrük, szerintem nyomban újra megnyitnák a sulit.
vacsi
Valamikor, gyerekkoromban, a tanárok nagyon jól úrrá tudtak lenni az iskolai agresszión. Na, jó, néhány pofon árán, de érdekes módon, a szülők soha nem kifogásolták. Most ehhez fegyveres őrök kellenek, gumibottal, kézigránáttal, stb.?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.