Megszavazták az iskolaőrséget.

Döntött a parlament: szeptembertől rendőrök lesznek az iskolákban

Szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben – döntött pénteken az országgyűlés.

A képviselők 155 igen, 17 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadták el az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló jogszabályt a kormány kezdeményezésére.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik – ismertette a vitában Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

A jogszabály szerint az iskolaőr közfeladatot ellátó személynek minősül, és csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben. Az őrök biztonságot sértő vagy veszélyeztető tevékenység esetén kényszerítő eszközt alkalmazhatnak: testi kényszert, gázspray-t, rendőrbotot és bilincset. Fegyver nem lesz náluk.

Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy hivatalos személy, közfeladatot ellátó személy, valamint támogatóik elleni erőszak esetében már 12 éves kortól büntethetőek lesznek az elkövetők, ha rendelkeznek a következmények felismeréséhez szükséges belátással.

Ha a bíróság egy fiatalkorú vádlottat szándékos bűncselekmény elkövetésében bűnösnek mond ki vagy szabálysértés elkövetéséért a felelősségét megállapítja, a bűnügyi költség a szülőt terhelheti.

Jogerős ítélet esetén – ha a bíróság nem szab ki szabadságvesztést – a gyermek után járó családtámogatási ellátást egy évre szüneteltethetik.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Gauntlet: Sok mindenért maguk a szülők a hibásak, helyettük nem lehet mindent megoldani.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Na! Akkor amikor a szülőnek nincs joga testi fenyítésre, majd ha a brahizó gyereket elkapja a fakabát, arra emlékezhetnek, hogy lefújt a fakabát gázsprajjal, gumibottal is adott egy párat, nem úgy, mint a nemzet apukája panaszkodott anno
.
--- Orbán Viktor - Vert az apám és mindig volt egy kis skizofrén hajlamom
.
www.youtube.com/watch?v=tFQ9yphPsIo&t=13s
.
Köszi papi!
jesz
..."kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekből, a szabálysértésekkel kapcsolatos ismeretekből, valamint alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből."...

Hát ez az... Az ötszáz iskolába sikerül-e nemcsak vizsgázott, hanem a tanultakat jól alkalmazó, hozzáértő őröket delegálni...

Még mindig a motiváción rugózom...mert ha nagy a terhelés az első naptól, akkor bizony nehéz lesz ott tartani az akár jólképzett iskolarendészt(mert nem őr)...

Amúgy már nincs kilencven nap...ami van, az meg marhára kevés idő a fent kiemelt tantárgyak alapos megértéséhez...(átérzéséhez)...

Emberek ! Kapaszkodni! Indul a buli!
jesz
@Shikari: ugye az iskola előtt várakozó kiccsaládra (is)gondoltál? Mertma gyerek azonnal telefonál, hogy őt jóvátehetetlen sérelem érte az agrasszív iskolarendész által...nosza, elő a kemányfát, irány az iskola...persze csakis az arany kisfiú védelmében...
Oposit
Majd ugyanúgy elfordulnak ezek is, mint a rendőrök, ha látják a cigányt bűnözni.
Clavigo
@Shikari: Te még iskolaőrnek is hülye lennél,te büdös bunkó román retek... szarosnyelvű wc- kefe maradsz..Nem szégyenleni magadat,,,elég, ha anyád szégyenl téged... Idióta hegyi móc..
Málna
@jesz: Miért ne lenne 90 nap? Nincs kőbe vésve, hogy szeptember elején munkába kell állniuk.
justhpeter
A fideSS talált 155 bátor embert, aki ezt a baromságot megszavazta. Végre lesz "pedagógiai program" is az iskolákban, amit majd az iskolarendőr mutat be a tanáriban szeptember 2.-án. Hiányolom az új NAT és az iskolarendőr után a "harmadik csapást". Szerintem ez a 155 bátor "értelmiségi" nemsokára megszavazza. Bár művészet lesz ennél nagyobb ökörséget kitalálniuk.
division
@Clavigo: @fideszes gyökér: @justhpeter: Hiába lázadoztok, ennek már éppen itt volt az ideje. Persze a kamerák felszerelése sem lett volna éppen rossz a tantermekben, folyosókon (nagyon kevés van csak belőlük). A büntethetőség alsóbb határa is jó ötlet, mert nem egy gyerek éppen ezt használta ki eddig. Ha már a szülő képtelen megnevelni a gyerekét (sajnos), legyen valami visszatartó erő.
simmering73
@division: Éppen itt volna az ideje, hogy az utcán is pofán vernék az olyan illiberális hőbörgő gyökereket, mint te vagy.
division
@simmering73: Ki is az, aki itt éppen hőbörög? Verjék csak nyugodtan a normális diáktársaikat, szúrják csak le a tanárt, stb. Amennyiben ezt te helyesled, úgy csak gratulálni tudok hozzá.
simmering73
@division: Nekem olybá tűnik, hogy kb tíz éve szabadultak el itt az indulatok. A kilencvenes években meg egy kicsit később én nem hallottam ilyenekről. Amikor a palackból kiszabadítják a szellemet, azt nem igazán lehet visszatuszkolni a palackba.
Gauntlet
@division: ez csak felületi kezelés. A gondot kéne megoldani, a háttérben lévő verekedős szülőt, a mélyszegénységet, a kiszolgáltatottságot, a szülők hitelcsapdáját, stb.
De persze nem ezt teszik. Kontroll nélküli akció csoport kell - egy erőszakszerv.
Málna
@Gauntlet: Nem az állam dolga megoldani az egyén problémáját. Mindenkinek van gondja, mindenki oldja meg maga. Ha nem megy, ne tetézze a bajt, tegye meg azt a szívességet, hogy nem szaporodik. Vagy legalábbis ne úgy, mint a nyulak.
Rockxy
ha a rendörnek nem lessz joga pofánvágni a lumpenokat, akkor semmitse ér az egész.
division
@simmering73: Igen, a Fidesz az oka ennek valóban részben, ugyanis elkezdték támogatni a több gyerek utáni nagyobb kedvezményeket, ami főleg azokat sarkallta gyerekcsinálásra, akiknek nem kellett volna. Értelmes szülők a mai napig annyi gyereket vállalnak, amennyit el is tudnak tartani, felnevelni. Úgy is mondhatnám, visszafele sült el a puska. Azért az viszont nem igaz, hogy annak idején ne lett volna mindig egy vérpistike egy osztályban:-)
division
@Gauntlet: Sok mindenért maguk a szülők a hibásak, helyettük nem lehet mindent megoldani.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 13:43
Iskolásokról beszélünk nem állatokról,román köcsög.
Apád volt egy részeg állat amikor meghágta a részeg anyádat.
Na,ezért lettél te selejtes agyilag.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 20:15
Akkor veled kezdjük agresszív szarházi.
Negyven élmúltál már,de még mindig ötödikes vagy.
Gazella
Anna Bogdán te elmerottyant vagy. Téged anyád gyerekkorodban rugdosva térdepeltetett a szoba sarokban...
Gazella
Lehet kezdeni a szülőkkel.. Ők nevelik a gyereket 3 éves korig az alapokra. ( állítólag!) A szülők hibája ha a gyerek agressziven indul az óvodába
Gazella
Katona állam mellett még a rendőr állam elfér..
ómió
Vége a "liberális igazságok direkt szolgáltatásának"? Lesz még ebből sivalka!
Gyütt Mönt
A mártélyi iskola bezár, Maruzsa igéretének ellenére is. Viszont ha kérnék a szülők, hogy legyen már legalább 3 iskolarendőrük, szerintem nyomban újra megnyitnák a sulit.
vacsi
Valamikor, gyerekkoromban, a tanárok nagyon jól úrrá tudtak lenni az iskolai agresszión. Na, jó, néhány pofon árán, de érdekes módon, a szülők soha nem kifogásolták. Most ehhez fegyveres őrök kellenek, gumibottal, kézigránáttal, stb.?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.