Az önkormányzatoknak több pénz jut jövőre, mint idén, aki mást mond, az hazudik – reagált a Fidesz pénteken ellenzéki és független önkormányzati vezetők sajtótájékoztatójára.

Fidesz: az önkormányzatoknak több pénz jut jövőre, aki mást mond, az hazudik
Fotó: fidesz.hu

Még a baloldal is elismeri, hogy a költségvetés alapján az önkormányzatok jövőre 118 milliárd forinttal több pénzt kapnak, mint idén, ezt mégis keveslik, és több pénzt követelnek maguknak – áll a Fidesz közleményében.

Azzal sem elégednek meg, hogy a kormány az önkormányzati beruházások támogatására külön programokat indít jövőre is, valamint jut forrás a településekhez uniós programokból is. Ezek összértéke megközelíti a 400 milliárd forintot. Arról nem is beszélve, hogy a gazdaság várhatóan 5 százalék körüli jövő évi növekedésével az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele is emelkedni fog, ami szintén az önkormányzatok mozgásterét növeli – tudatta a Fidesz.

Habár Karácsony Gergely folyamatosan panaszkodik, a valóság az, hogy 10 milliárd forinttal több marad Budapestnél jövőre. Ráadásul Budapestnek bőven van pénze, a főváros számláján 180 milliárd forintnyi, bármikor mozgósítható állampapír van

- áll a közleményben.

A járvány elleni védekezés költségeiből mindenkinek ki kell vennie a részét, együttműködésre van szükség, amelyet a jelek szerint a baloldal ismét bojkottálni szeretne. Hagyják abba a politikai cirkuszt, inkább lássanak hozzá a munkához! – szólított fel a Fidesz közleményében.

Pénteken Budapesten tartott közös sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Csőzik László (LMP-Jobbik-DK-MSZP-CÉL-Momentum-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Liberálisok), Érd polgármestere, Gémesi György, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, valamint Tóth József (DK), Polgár polgármestere. Az önkormányzatokat sújtó költségvetési elvonások ellen tiltakoztak, egyben szorgalmazták a Magyar Önkormányzatok Szövetségének megerősítését.

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Gusztustalan, hogy a hatalmuk érdekében mit tesznek meg ezzel az országgal. Az is gusztustalan, hogy ma egy fideszes politikus a diplomáját nettó agyatlan hazudozásra használja. Ezt soha nem értettem, hogy valaki tanul évekig, hogy egy szélhámos hazudozó patkány legyen vagyis fideszes. Persze a pénz minden kurva mozgatómotorja, de még a kurvákban is sokkal több erkölcs van, mint ezekben
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Málna: Igen, volt választás, és a számok úgy alakultak, hogy a 49%-ból kétharmados parlamenti többség lett. Én ezt nem értem, nem helyeslem, tehát nem vagyok fideszes matematikus. Lehet, hogy a fijjug érdekei nem keresztezik a te érdekeidet, de az enyémeket és még sokakét igen. Nekem pl. semmi hasznom a stadioncunamiból, a külföldön élők támogatásából akkor, amikor itthon is bőven lenne tennivaló. Vagy te először a a szomszédban, az unokahúgodnál mosol, főzöl, takarítasz és csak utána otthon? Ó, persze, hiszen nem főzöl, rendelsz valamit. De hát egy hasonlat nem azonosság, a metafora nem analógia.
kereső
@Giovanni Alba: tegnap 17:42, Vagy nem. Amúgy igen érdekes dolog ez- mert, az iparűzési adó teljes leánykori neve: HIPA=Helyi iparűzési adó, amelyet az önkormányzatok vethetnek ki az önkormányzat közigazgatási területén letelepedett vállakozásokra. A vethetnek ki azt jelenti, hogy nem kötelező a kivetése. Na ezt erőszakolta meg a kormány az egyszemélyes rendeletével, amikor is a "különleges gazdasági övezetté nyilvánitással" egyrészt önkényesen és törvény elllenesen elvonja a helyi önkormányzat jogkörét , másrész egy olyan közigazgatási szereplőnek (megyei önkormányzat)adja át az adó beszedését, akinek erre semmiféle adó törvény nem adott felhatalmazást.Nincs ugyanis sem adókivetési, sem adóbeszedési joga ennek a közigazgatási egységnek. Faramuci azért is , mert az érintett megyei települések között lehetnek olyanok, amelyek elve nem vezették be az iparúzési adót,ill.ahol az adó mértéke nulla.
De most a kormányrendelet értelmében mégis részesülhetnek egy másik település által bevezetett adóbevételből- amelyről nem a HIPA_t bevezető és ezáltal a bevételt elosztó önkormányzat fog diszponálni, hogy mire és mennyit.
Érdekes egyébként, hogy ezzel párhuzamosan a kormány nem nyúlt a helyi adó törvényhez, nem teremtette meg a kormányrendelettel meghozott intézkedés, és a helyi adókról szóló tv. összhangját.Jogbiztonság nesze neked- vállalkozz hülye magyar.
ómió
Pedig még efftársilag is "csak" az idei meg a jövő évi erre szánt milliárdokat kéne összehasonlítani!
Nessy
Nominálisan lehet, hogy többet kap, de kéretik mellé tenni az újabb elvonásokat, és csak az egyenleget nézni! Természetes, hogy "támogatni" kell a fideszes önkormányzatokat, a renitens szavazók meg fizessenek, hogy legyen miből! Ez a valóság ma kis hazánkban!
Giovanni Alba
@kereső: Igen, valami ilyesmire gondoltam, csak nem tudtam volna ilyen szépen, szakmailag megfogalmazni. De azt nem tudom elhinni, hogy sok birka még csak bele sem gondol ebbe a jogilag jogtalan katyvaszba, és még tapsol is. Elnézést kell kérjek a juhoktól, van nekünk gyümölcsünk is meg félhalunk. :-)
evacica
Van ezeknek bőr a képükön hazug tolvaj banda Arra megy ki a játék,hogy azt bizonyítsák, hogy az ellenzék alkalmatlan a vezetésre! Ezért véreztetik ki az önkormányzatokat! Ki kell állnunk Karácsonyék mellett illetve a többi ellenzéki és független önkormányzatok mellett! Elég a lopásból és a sok hazugságból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.