Járatonként 72 millió forintba is kerülhetett, hogy a Wizz Air egészségügyi eszközöket szállított Magyarországra.

A Népszava közérdekű adatigénylés nyomán megtudta:

tavasszal mintegy 4,713 milliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Air-nek 65 olyan járat után, amely egészségügyi eszközöket és védőfelszerelést hozott Kínából Magyarországra.

A lap azt írja, ez nem a végösszeg, hiszen a légitársaság legalább száz alkalommal szállított egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Kína és Magyarország között. Azt nem közölte a Külügyminisztérium a Népszavával, hogy mennyit fizettek ki végül a Wizz Air-nek összesen, de a lap kalkulációja szerint

a járatok átlagos költségét alapul véve 7,2 milliárd forint is lehetett a végösszeg.

Több mint ötmilliárd forintba kerülhetett a kínai egészségügyi eszközök szállítása

A lap kereste a Wizz Air-t is, ám a társaság azt közölte, hogy a szerződések értéke üzleti titoknak számít. Azt ugyanakkor a cég már korábban közölte, hogy a kormány kereste meg a céget a Magyarország és Kína közötti légi híd kialakításának lehetőségével.

A Külügyminisztérium arra a kérdésre nem válaszolt, hogy miért a személyszállító gépekkel rendelkező Wizz Air-t keresték meg, így azt sem tudni, miért nem teherszállításra specializálódott logisztikai cégeket bíztak meg a feladattal.

A Népszava egyébként április 23-án élt közérdekű adatigényléssel, a tárca pedig – a járványhelyzet idején 45 nappal kitolható válaszadási határidőt is kihasználva – július 3-án válaszolt a lapnak.

Cikk- és címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

(nepszava.hu)

144 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Na de mi került egy lélegeztető gépen darabonként 19 millió Ft-ba, amikor az európpai beszerzési átlag ár 3,5-4 millió Ft/db.
És azt sem tudjuk, hogy ebből a 10 ezerból mennyi a ténylegesen egészségügyben használható berendezés- és mennyi az ún. sima légzést segitő készülék. Igy még érdekesebb a fenti ár. Vajh hol éesz a legközelebbi toporzék villa, amely alkalmas lesz arra, hogy ott fogadja a külügyminiszternek csúfolt a külföldi diplomatákat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.