A járványhelyzet idején a 65 évnél idősebb orvosok kikerültek az első vonalból. 

A Népszava cikke szerint a járványhelyzet idején a házi gyermekorvosok közel fele nem praktizálhatott, mert 65 évnél idősebb, vagyis a veszélyeztetett korcsoportba tartozik.

Pillanatok alatt eltűnt a házi gyermekorvosok 40 százaléka

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Emiatt voltak olyan körzetek, ahol nem volt gyermekorvos, vagy pedig a korábbi 5-6 fő közül csak egy maradt, aki el tudta látni a betegeket. 

Nem volt könnyű az utóbbi néhány hónap. Azok a problémák, amiket évek óta szajkózunk, most villámgyorsan mindenki számára világossá váltak, hiszen egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka

- mondta el a lapnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke. Az egyesület egyébként úgy becsüli, hogy 5-10 éven belül megugrik a pályát a koruk miatt elhagyó orvosok száma, így sok olyan hely akad, ahol nem marad alapellátásban gyerekeket gyógyító orvos.

Sok házi gyermekorvos ugyanis 60-70 év között van, de akadnak olyanok is, akik már 80 éves koron is túl vannak.

Utánpótlás pedig csekély érkezik a pályára, a cikk szerint képtelenség a megüresedett praxisokat betölteni. Jelenleg 102 tartósan – vagyis legalább fél éve – betöltetlen felnőtt háziorvosi és 105 házi gyermekorvosi praxis van az országban. A legnagyobb hiány a vegyes (felnőtt és gyermek) praxisokból van, 230 ilyen praxis tartósan üres.

Póta György a lapnak elmondta, ezek az adatok is alátámasztják, hogy a járvány előtti struktúrában nem lehet folytatni az ellátást, azonnali változtatásra van szükség. Póta az ügyben már találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, akinek bemutatta a HGYE szkmapolitikai elképzeléseit.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Ha csak a házi gyermekorvosok egy része szívódott fel...de van más szak is, azok is pont így tűntek el...

Ahogy etetik a polgárokat, még várható egy keményebb fertőzéshullám is...nos ezért sem jönnek vissza a gyógyításba, még ha lehetne is.

Eddig is káosz volt, lehet ezt még fokozni?.
Aki Én
Fogy a gyerek, nincs szükség rájuk. Több óriásplakátra lenne szükség, hogy szaporodjunk.
sokanvagyunk
Nem csak a gyermekorvosoknál... - több mint egy hónapra adnak időpontot egy foghúzásra körzetemben. Bár lehet, rossz számot hívtam, innen kell megtudnom hogy Sanyi bácsi intézi ezt is?
sokanvagyunk
@sokanvagyunk: ...vagy mint apáinknak, borbélyhoz menni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.