Jakab István szerint az új környezetvédelmi előírások erősek.

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az elnök elmondta, az új szabályozás azzal járna, hogy gyakorlatilag a "saját piacainkon veretnek agyon bennünket". Ez azt jelenti, hogy nagyon szigorú szabályokat fogalmaznak meg a gazdálkodás terén, miközben az Európai Unió legnagyobb befektetői a harmadik világ országaiból korlátlanul hozhatnak be terményeket. Ilyen körülmények között pedig a magyar mezőgazdaság képtelen labdába rúgni – fűzte hozzá.

Az új szabályok tartalmazzák például azt, hogy 50 százalékkal kell csökkenteni a felhasználását a növényvédő szereknek, a műtrágyának és az antibiotikumoknak, de előírják a vetésforgókat, illetve a különböző haszonnövények egymás melletti termeszthetőségét is. "Tehát olyan változásokat követelnek tőlünk, amikre képtelenség felkészülni" – hangsúlyozta, hozzátéve, ez durva támadás a gazdák ellen.

Jakab István kiemelte, azt kérik, hogy a szigorú uniós szabályokat a harmadik világ országaiból beérkező áruk esetében is alkalmazzák, hiszen csak így lesznek azonos feltételek a piacon.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kishonda
Jakab sem a régi ( pl vetésforgó ) sem az új növényvédelmi módszereket nem ismeri. Szerinte inkább maradjon ez ami most rombolja a környezetünket, és irányítottan lehet "támogatni" a haverokat.
kereső
Jakab úr- ezeket a dolgokat ( majd midet!!!) alkalmazták az az átkos szövetkezetek.Divatban volt a vetésforgó, a földrészek pihentetése, az egymás melletti termeszthetőség. 30/50 évvel ezelőtt a paraszt tudta? most meg a NER földbárók csak az "ingyenpénz"-t ismerik???Be kell iratkozni agrár egyetemre- bár nem tudom, tanitanak-e még ottan ilyeneket? A XXI. századi földműveléshez régi!!!paraszti tudás kellene, mi ebben az ördöngősség? Kishantost meg be kellett szántani- pedig onnan meg lehetett volna tanulni az ökogazdálkodásról- hogyan lehet csökkenteni a kemikáliák használatát. Nem sirni kéne jakab úr, hanem megcsinálni. Ezt a Földet mi is csak kölcsönbe kaptuk az unokáinktól- igy kéne gondolkodni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.